6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljJumătate dintre doljeni riscă să se îmbolnăvească

Jumătate dintre doljeni riscă să se îmbolnăvească

Diabetul, cancerul şi afecţiunile cardiovasculare sunt bolile care ameninţă sănătatea doljenilor. O arată rezultatele obţinute până acum în urma derulării Programului Naţional de Evaluare a Stării de Sănătate a Populaţiei.

 

Jumătate dintre locuitorii judeţului Dolj prezintă risc de îmbolnăvire, se arată în raportul întocmit de Autoritatea de Sănătate Publică (ASP) Dolj după analizarea datelor obţinute până acum de la medicii de familie în cadrul Programului de Evaluare a Sănătăţii. Dintre aceştia, 30% riscă să facă diabet, 8,71% – boli cardiovasculare, iar 11% – cancer. Dintre afecţiunile oncologice, pe primul loc se află cancerul de col uterin – cu 4,81%, cel uterin – cu 3,46%, cel de sân – cu 2,19% şi cancerul colorectal – cu 0,88%.

Un mare merit al PNESSP a fost şi o depistare mult mai bună a persoanelor bolnave. În urma investigaţiilor medicale efectuate au fost descoperite 4.053 de noi cazuri de îmbolnăvire, iar numărul persoanelor afectate de diabet s-a dublat. Faţă de luna iunie 2007, când incidenţa diabetului era de 0,24 cazuri la 1.000 de locuitori, în iunie 2008, aceasta a ajuns la 0,54.

Reprezentanţii ASP Dolj susţin că numărul mare de bolnavi depistaţi în ultimul an arată şi hibele care există în sistemul medical. „Fără acest program, medicina de familie nu ar fi reuşit să depisteze cazurile noi de îmbolnăvire, dar ne-am fi trezit peste câţiva ani cu bolnavi în stare avansată, pentru tratarea cărora ar fi fost nevoie de costuri imense“, a declarat prof. dr. Dan Gabriel Mogoş, directorul executiv al ASP Dolj.

 

Să vină bolnavii la doctor

 

Situaţia este îngrijorătoare, apreciază autorităţile medicale, având în vedere perspectivele. Aproximativ 150.000 de oameni riscă să se îmbolnăvească de diabet şi încă 100.000 de boli cardiovasculare şi cancer. Pe baza acestor informaţii, în perioada următoare vor fi puse la punct programe de prevenţie şi depistare a acestor boli la care să aibă acces un procent cât mai mare din populaţie. „Se va începe cu depistarea cancerului de col uterin. Toate femeile vor putea să facă gratuit un test Papanicolau şi, dacă va fi cazul, colposcopie şi biopsie şi vor începe din timp tratamentul. Ştiind că există un risc mare de îmbolnăvire, se va începe şi vaccinarea în şcoli a elevelor împotriva cancerului de col uterin“, a precizat Mogoş.

Tot pentru a permite accesul mai uşor al populaţiei la serviciile medicale, încă de anul trecut s-a decis ca persoanele neasigurate să se poată asigura mult mai uşor, plătind contribuţia la asigurările de sănătate pe ultimele şase luni, în loc de ultimii cinci ani. Programul Naţional de Evaluare a Stării de Sănătate a Populaţiei se va încheia pe 31 decembrie 2008.

Prezenţa

Până acum s-a prezentat la medic 59,34% din populaţia judeţului Dolj, adică 438.541 de persoane din 738.949. Majoritatea celor care au participat la evaluare sunt din mediul rural. Dintre cei care s-au prezentat, 81,7% au fost evaluaţi şi paraclinic (li s-au făcut analize).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS