14.5 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalRusia recunoaşte republicile separatiste

Rusia recunoaşte republicile separatiste

Preşedintele rus Dmitri Medvedev, a anunţat ieri că a semnat decretele de recunoaştere a independenţei provinciilor separatiste georgiene Abhazia şi Osetia de Sud.

„Am semnat decretele privitoare la recunoaşterea de către Rusia a independenţei Osetiei de Sud şi a Abhaziei. Rusia le cere celorlalte state să-i urmeze exemplul“, a spus Medvedev într-o declaraţie solemnă la televiziune. Preşedintele rus a explicat gestul ţării sale prin faptul că ambele regiuni separatiste georgiene şi-au câştigat dreptul la autodeterminare, după „atacurile“ Georgiei. Anunţul intervine după o reuniune a Consiliului rus de Securitate, convocat ieri de Medvedev.

La reuniune a participat şi premierul Vladimir Putin. Reuniunea a fost convocată pe fondul indiciilor că Moscova se pregăteşte pentru o confruntare cu Occidentul, după conflictul armat cu Georgia.

 

„Anexare pe faţă“

 

Recunoaşterea celor două republici separatiste are loc pe fondul răcirii relaţiilor Rusiei cu NATO. Tot ieri, reprezentantul permanent al Rusiei la Alianţă, Dmitri Rogozin, a anunţat într-o conferinţă de presă că ţara sa îşi va menţine cooperarea cu NATO în ceea ce priveşte tranzitul alimentelor şi echipamentelor către Afganistan, dar va suspenda vizitele unor oficiali de rang înalt ai Alianţei, exerciţiile militare comune şi cooperarea în operaţiunile de menţinere a păcii, transmite AFP.

Recunoaşterea independenţei Abhaziei şi Osetiei de Sud de către Rusia este o „anexare pe faţă“ a acestor regiuni separatiste georgiene, a replicat tot ieri adjunctul ministrului georgian de externe, citat de Reuters. La rândul său, Eric Chevallier, purtătorul de cuvânt al Ministerului francez de Externe, a declarat doar că „este vorba despre o decizie regretabilă“, reamintind ataşamentul Franţei „faţă de integritatea teritorială a Georgiei“.

 

Conflicte vechi

 

Conflictul din Osetia de Sud a izbucnit la sfârşitul anului 1990, când teritoriul s-a autoproclamat „republică sovietică“. Forţele separatiste osete i-au învins pe georgieni, iar pe 13 ianuarie 1992, populaţia s-a pronunţat prin referendum pentru independenţă şi pentru unirea cu Osetia de Nord, care face parte din Rusia.

 

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS