17 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalRechizite pe bani grei

Rechizite pe bani grei

Caiete, creioane, stilouri, carioci, hârtie glasată, foarfece, acuarele, pensule, bloc de desen, un ghiozdan la modă. La toate acestea se adaugă uniforma şi, când se trage linie, părinţii trebuie să scoată din buzunar câteva sute de lei pentru a-i pregăti pe cei mici de şcoală. În vremea asta, alocaţia lunară pentru hrană, îmbrăcăminte şi rechizite este de numai 32 de lei.

„Învăţământul românesc este gratuit“. Nu este un slogan electoral sau o reclamă, ci primul pasaj din Legea învăţământului. În realitate însă, „cartea“ este scumpă. Numai la începutul anului şcolar, părinţii trebuie să scoată din buzunar 400-500 de lei pentru rechizite. Preţul unui caiet porneşte de 0,5 lei şi creşte în funcţie de numărul colilor şi calitatea hârtiei, de firmă sau desenul de pe copertă, ajungând până la 5 lei. Unui elev îi trebuie, pentru început, 20 de caiete de română şi matematică. Urmează cele speciale, de bilogie, geografie sau muzică – de la 0,49 lei, coperţile pentru manuale şi caietele de diferite mărimi şi culori – de la 0,45 de lei bucata, stiloul – de la 3,5 lei, pixurile simple sau cu gel, colorate sau de firmă – cu preţuri de la 1,5 lei bucata, creionul mecanic – de la 2,29 lei şi creioanele colorate – de la 2,49 lei cutia. Din ghiozdan nu pot lipsi acuarelele – de la 7 lei, blocul de desen – de la 2 lei bucata sau trusa de geometrie – la preţuri ce pornesc de la 5 lei, plastilina – de la 4,5 lei, foarfecele – de la 3,5 lei şi un perforator- 10 lei. Pe lângă rechizite, părinţii trebuie să le cumpere elevilor din clasele primare şi uniforme – de 22 de lei pentru fetiţe şi 33 de lei pentru băieţi. Pentru elevii mai mari, uniformele pot fi făcute pe comandă de către şcolile care au introdus uniformă, bineînţeles, tot din banii părinţilor.

 

Cu Ferrari în spate

 

O atenţie deosebită trebuie acordată penarului şi ghiozdanului, părinţii trebuind să ţină cont de model, firmă şi dotări. De exemplu, ca să scape de grija atâtor rechizite, un părinte întreprinzător adoptă tehnica „doi sau trei în unu“, adică un penar dotat cu toate rechizitele. Dacă un penar simplu costă aproape 5 lei, cele pline au preţuri de la 9 până la 20 de lei. Piesa cea mai importantă este însă ghiozdanul, pentru care părinţii trebuie să scoată din buzunar aproximativ 100 de lei, dacă vor ca în prima zi de şcoală copilul lor să aibă un „Ferrari“, un „Power Rangers“ sau o „Barbie“. Cine are însă un ghiozdan de firmă trebuie să aibă şi rechizitele din aceeaşi colecţie, aşa că preţurile acestora sunt duble faţă de cele obişnuite.

 

Ghiozdan troller pentru fetiţe

 

Pentru fetiţe însă ghiozdanul este foarte important. De preferat roz sau galben, să se asorteze bineînţeles cu penarul, cu un căluţ sau o prinţesă pe el, şi să fie şi troller, ca să nu obosească atunci când îl cară. „Îl vreau pe ăsta, nu e scump. Are şi rotiţe şi e Barbie. Îl luăm pe ăsta şi nu îmi mai iau rochiţa. Este cel mai frumos din lume, te implor“, se ruga ieri o fetiţă de mama ei. În final, copila a câştigat. A plecat acasă şi cu ghiozdanul, şi cu rochiţa, iar până la ieşirea din magazin a cumpărat şi un luciu de buze, ca să fie cea mai frumoasă în prima zi de şcoală.

 

Colorate şi sclipicioase

 

Nici prichindeii de grădiniţă nu se plictisesc la cumpărături, pe rafturile magazinelor găsindu-se pachete şi pentru ei, ce conţin o riglă cu litere, o ascuţitoare, un pix cu sclipici, un set de 12 acuarele, un set de creioane colorate şi un bloc notes la 8 lei sau o gentuţă de prânz, colorată cu personaje din desene animate, de la 1,5 lei, şi un ghiozdan de grădiniţă, de la 33 de lei. Prichindeii mai pot obţine de la părinţi şi o jucărie de pluş de câţiva lei, care să îi însoţească în prima zi de grădiniţă.

 

Unii vor creioane,alţii, memory-stick

 

Părinţii trebuie să ţină pasul cu tehnologia şi, alături de caiete şi creioane, trebuie să le asigure celor mici şi un set de cd-uri sau dvd-uri, de la 5, repectiv 7,5 lei, precum şi un memory-stick, de la 20 de lei bucata. Cei cu dare de mână le pot face cadou copiilor, la început de an şcolar, şi câte un notebook, cu preţuri între 2.000 şi 2.100 de lei, o geantă pentru aparat, de 95 de lei, sau un birou nou-nouţ, cu 100 de lei, ori chiar un calculator.

 

Alocaţie de 32 de lei, cheltuieli înzecite

 

De obicei, începutul de an şcolar înseamnă şi o garderobă nouă şi o ţinută pentru orele de sport pentru care părinţii mai trebuie să lase la casă câteva sute de lei. Nu mai punem la socoteală banii pentru alte cărţi, culegeri, caiete-tip şi alte asemenea lucruri, pe care îi vor da imediat ce elevii vor începe cursurile. Aşa că, numai ca să îşi acopere cheltuielile de început de an şcolar, părinţii ar trebui să strângă timp de un an alocaţia de 32 de lei a copiilor, cu toate că, în conformitate cu legea, aceasta ar trebui să acopere toate cheltuielile de hrană, îmbrăcăminte şi rechizite şcolare.

„Sunt foarte scumpe, dar nu avem ce face. Trebuie să le cumpărăm. Noi avem doi copii la şcoală şi cheltuim cam 1.500 de lei pentru amândoi. Rechizite, hăinuţe, adidaşi. Au şi ei nevoie de multe şi nu vrem să se simtă săraci atunci când se duc la şcoală“, a spus mama unor elevi. Alţii mai folosesc ghiozdanele şi treningul de anul trecut, iar cheltuielile s-au mai redus. „Avem pregătiţi cam 100-150 de lei. Cumpărăm numai caiete, pixuri, creioane, stilouri, că este băiat mare. Rucsacul îl are pe cel de anul trecut, care e în stare bună, la fel şi echipamentul de sport“, a spus tatăl unui elev.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU