9.5 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPărinţii, informaţi despre drepturile lor

Părinţii, informaţi despre drepturile lor

620 de bărbaţi din Olt beneficiază în prezent de indemnizaţie de creştere şi îngrijire a copilului şi de concediu parental, potrivit datelor oferite de Direcţia de Muncă şi Protecţie Socială.

OLT. Agenţia Naţională pentru Egalitatea de Şanse între Femei şi Bărbaţi (ANES), prin compartimetul teritorial din Olt, desfăşoară în această perioadă o campanie de informare a viitorilor părinţi, fie ei naturali sau adoptivi, dar şi a tutorilor şi asistenţilor maternali cu privire la depturile pe care le au pe perioada concediului pentru creşterea şi îngrijirea copilului.

Legislaţia în vigoare le dă dreptul părinţilor care realizează venituri profesionale supuse impozitului timp de 12 luni anterioare datei naşterii copilului de a beneficia de concediu şi de indemnizaţie pentru creşterea micuţului sau de stimulentul acordat pentru reîntoarcerea la serviciu a părintelui aflat în concediu de creştere şi îngrijire a copilului.

 

Situaţii diferite

 

Cele 12 luni pot fi constituite integral şi din perioadele în care persoanele s-au aflat în una sau mai multe dintre următoarele situaţii: şi-au însoţit soţul/soţia în misiune permanentă în străinătate, au beneficiat de indemnizaţie de şomaj sau de concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate; de asemenea, persoanele care au realizat perioade asimilate stagiului de cotizare în sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale sau cele care au primit indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului până la vârsta de doi ani respectiv până la vârsta de trei ani, în cazul copilului cu handicap.

Cei care au beneficiat de pensii de invaliditate sau de concediu fără plată pentru a participa la cursuri de formare şi perfecţionare profesională din iniţiativa angajatorului sau la care acesta şi-a dat acordul, organizate în condiţiile legii, au dreptul la concediu parental. Şi românii care au lucrat cu contract individual de muncă în străinătate, pe baza acordurilor guvernamentale bilaterale încheiate de România cu alte state, pot primi concediu de creştere şi îngrijire a copilului. Acelaşi drept îl au şi părinţii care se află în perioada de întrerupere temporară a activităţii din iniţiativa angajatorului, fără încetarea raportului de muncă, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare. Cei care se află în perioada de 60 de zile de la absolvirea cursurilor de zi ale învăţământului universitar, organizat potrivit legii, cu examen de licenţă sau de diplomă, în vederea angajării ori, după caz, a trecerii în şomaj, pot primi indemnizaţie şi concediu de creştere şi îngrijire a copilului.

 

Informaţii utile

 

„Concediul şi indemnizaţia pentru creşterea copilului se acordă pentru primii trei copii. După primele trei naşteri/adopţii, părintele are dreptul o singură dată la un concediu de îngrijire a copilului, de trei luni pentru mamă şi trei luni pentru tată, fără plata indemnizaţiei“, a spus inspectoarea Alina Tănase, responsabilula Compartimentului Teritorial Olt al ANES.

Ea a adăugat că, în cazul în care părintele se reîntoarce la serviciu în perioada de până la împlinirea vârstei de doi ani a copilului sau trei ani a celui cu handicap, acesta primeşte un stimulent lunar în valoare de 100 de lei. Totodată, perioada concediului pentru creşterea şi îngrijirea copilului constituie vechime în muncă şi este luată în consideraţie la stabilirea drepturilor de asigurări sociale şi pensie.

Potrivit statisticilor, în Olt există în prezent aproximativ 2.600 de beneficiari ai indemnizaţiei de creştere şi îngrijire a copilului, iar 620 dintre aceştia sunt bărbaţi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS