6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalFaptele de arme ale unui interlop

Faptele de arme ale unui interlop


Caiac, un cunoscut cap al lumii interlope craiovene, a fost în atenţia presei ani buni. Numele său a apărut în mai multe scandaluri şi răfuieli de stradă de-a lungul timpului, fie direct, fie indirect.

 

În octombrie 2001, numele lui Caiac era vehiculat într-un scandal cu săbii şi cuţite petrecut în barul Marlboro de pe bulevardul Carol I din Craiova. În prim-plan au fost atunci fraţii Marian şi Costel Mavrichie, simpatizanţi ai lui Caiac şi Cimino, care au fost atacaţi de Ion Bascracea, zis „Felix“, Radu Onesim, zis „Calu“, şi alţi doi „tovarăşi“, toţi din anturajul lui Enryko Constantinescu. Motivul de fond: duşmănia dintre taberele Enryko şi Caiac. Minirăzboiul a izbucnit în barul „Unchiul Sam“, unde fraţii Mavrichie intraseră să bea o cafea, aparent fără să ştie că „aveau interdicţie“. După un prim schimb de pumni, lovituri de cuţit în cap şi în mâini, cei doi agresaţi au fugit în barul Marlboro. Atacatorii au năvălit peste ei, scaunele şi mesele au început să zboare în toate direcţiile. „Dădeau în noi cu ce puteau, cu scaune, cu cuţite. Abia când a venit poliţia au fugit. Îi cunoşteam pe Felix şi pe Calu, dar niciodată nu avusesem ceva cu ei“, a declarat atunci Marian Mavrichie. Conflictul s-a stins la apariţia poliţiştilor, cu un bogat bilanţ al victimelor, printre care şi o tânără tăiată la mâna stângă, clientă în local, fără legătură cu răfuiala celor în cauză. Potrivit Florentinei Popescu din cadrul biroului de presă al Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IPJ) Dolj, Marian Mavrichie, de 24 de ani, la vremea respectivă unul dintre cei atacaţi fiindcă era de partea cealaltă a „baricadei“, este unul şi acelaşi cu Cătălin Mavrichie, de 31 de ani, care l-a împuşcat pe Caiac în noaptea de luni spre marţi.

 

Scandaluri în numele său

 

În mai 2002, doi craioveni, cunoscuţi ca fiind apropiaţi ai lui Enryko Constantinescu, Marian Tincă şi Daniel Gifu, au fost atacaţi cu bâte şi săbii ninja de trei bărbaţi, despre care au declarat că faceau parte din gaşca lui Caiac, Roşianu, Cimino, Gigioc. „În faţa noastră s-a oprit un Volkswagen cu număr de Roma. Au coborât trei indivizi înarmaţi şi ne-au luat la bătaie. Au intrat după noi în curte şi ne-au tăiat“, a povestit Marian Tincă. „Victime inocente“, cei doi au povestit la momentul respectiv despre duşmanii lor că „se cred cei mai şmecheri din Craiova şi vor să pună stăpânire pe oraş“. Victimele şi-au amintit prenumele a doi dintre agresori, Laurenţiu şi Răzvan, şi că fac parte din lumea interlopă a Craiovei.

 

Caiac, „miruit“ cu o rangă

 

Caiac nu a fost doar în spatele scenei în ceea ce priveşte scandalurile de stradă din Craiova. În septembrie 2003, a avut unul din rolurile principale într-un episod produs chiar la poarta poliţiei craiovene. De data aceasta, fondul scandalului a fost „diferenţa de opinie“ cu romii din Faţa Luncii, chitiţi pe răzbunare. Motivele conflictului nu au fost lămurite pe deplin. Pe de o parte, romii au susţinut că unul dintre membrii familiei lui Vilifort a fost bătut de Caiac. Pe de altă parte, mărul discordiei ar fi fost faptul că romilor li s-ar fi interzis accesul în cluburile şi discotecile românilor. Cert e că pe timpul primei „reprize“, Viorel Parnică, zis „Levier“, fratele lui Vilifort, l-a „ars“ pe Caiac în moalele capului cu o rangă tocmai când acesta tăifăsuia cu un nepot şi doi apropiaţi la ghişeul de paşapoarte. „N-am apucat să mă dezmeticesc, că m-a mai trăsnit o dată, cu o rangă, cred, pe care a scos-o dintr-o plasă. M-am dezechilibrat şi nu am mai apucat să pun mâna pe el. A rupt-o la fugă în sediul poliţiei, de frică. Era fratele lui Vilifort, Levier, un ţigan laş, care, după ce că nu are curaj să dea cu pumnul, mai loveşte şi pe la spate“, a spus Caiac atunci. „Instrumentul muncii“, ranga, nu a fost găsit astfel că Levier s-a ales cu amendă pentru tulburarea liniştii publice. Caiac nu a depus plângere.

 

„Ţiganiada“ din 2003, punctul culminant

 

Numele lui Caiac, Cimino, Roşianu şi Gigioc erau în 2003 pe o listă neagră alcătuită de romii din Faţa Luncii. E vorba despre faimosul episod în care 300 de romi au ieşit la lupte de stradă înarmaţi cu săbii ninja, furci, topoare, pregătiţi să îi „ia pe sus“ pe capii lumii interlope. „Răscoala“ a fost cu greu oprită de poliţişti, jandarmi şi mascaţii de la DPIR, după mai multe bucăţi de „program artistic“, în care oamenii legii au fost scuipaţi, ameninţaţi şi înjuraţi de către romi.

Aceştia porniseră hotărâţi să îi facă „pachete“ pe capii lumii interlope, după cum spunea Vilifort: „În noaptea asta am vrut să-l omorâm şi pe Caiac, şi pe Cimino, şi pe Roşianu. Le luam gâtu’ la toţi, că nu mai suportăm ce se întâmplă în oraşul ăsta. Ei controlează prefect, primar, procurori, poliţişti. Toţi îşi ia şpagă de la ei. Dacă nu am putut acum să rezolvăm situaţia, îi vom omorî şi terminăm povestea, că altfel nu se poate“.

Drumul către centrul oraşului a fost blocat de poliţişti, jandarmi şi 50 de mascaţi DPIR. „Uniformele“ au devenit ţintele supărărilor romilor, supărări care au luat forma fizică a pietrelor, bolovanilor şi bâtelor aruncate spre cordonul de forţe de ordine. Când romii au încercat să forţeze barajul, luptătorii DPIR au deschis focul cu gloanţe de cauciuc, făcând şapte victime.

 

Îngropat de viu în curtea lui Caiac

 

Un minor a murit în martie 2007 sub opt tone de pământ şi altul a fost rănit în urma surpării unui mal de pământ de 2,5 metri, în timp ce munceau în curtea vilei lui Caiac, din cartierul craiovean Bariera Vâlcii, pe strada Toamnei. Florin Constantinescu, de 17 ani, şi Ionuţ Cărămidă, de 16 ani, erau angajaţi cu ziua. Se îndeletniceau cu săparea unui şanţ de vreo 2,5 metri adâncime, prin care urma să fie introdusă o conductă de canalizare. „Lucrau pentru Caiac, pe 300.000 de lei pe zi. Eu le-am zis să nu se bage, dar nu m-au ascultat. Bani le-a trebuit…“, a spus Robert Golofiţă, vărul lui Ionuţ. Malul a cedat şi s-a prăbuşit peste cei doi tineri. Pompierii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă s-au chinuit două ore să îi scoată de sub pământ. Au reuşit, dar prea târziu pentru Florin.

Ucis de locotenent

Cătălin Mavrichie, cel care l-a împuşcat mortal pe Mihai „Caiac“ Pârvu, este una şi aceeaşi persoană cu cel care, în urmă cu şapte ani, lua bătaie de la oamenii lui Enryko Constantinescu într-un bar din Craiova, din cauza faptului că era simpatizantul taberei Caiac – Cimino a lumii interlope din Bănie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

68 COMENTARII