13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDezvoltatorii imobiliari, cu ochii pe Aeroport

Dezvoltatorii imobiliari, cu ochii pe Aeroport

Reprezentanţii consorţiului spaniol Bogaris, însoţiţi de conducerea agenţiei de dezvoltare Wakefield din Marea Britanie, au venit pentru a treia oară la Craiova în încercarea de a dezvolta afaceri în judeţul Dolj. Spaniolii sunt interesaţi, în principal, de dezvoltarea din jurul Aeroportului din Bănie, de care s-au interesat societăţi italiene.

Zona din jurul Aeroportului din Craiova, recent intrată în proprietatea Consiliului Judeţean Dolj, le-a făcut cu ochiul spaniolilor de la Bogaris, care au fost prezentaţi de conducerea agenţiei de dezvoltare First din regiunea Wakefield, Marea Britanie, drept investitori de calibru, gata sa arunce doar în primă fază câteva zeci de milioane de euro pentru implementarea unor proiecte imobiliare, agroindustriale şi energetice în Dolj. Pentru ocuparea celor 230 de hectare de la aeroport se anunţă însă o bătălie crâncenă, în condiţiile în care şi un grup de societăţi italiene s-a arătat interesat de aceleaşi suprafeţe de teren din jurul Craiovei. Consorzio per lo Sviluppo Industriale Roma-Latina a prezentat chiar un plan pentru dezvoltarea aeroportului în următorii ani, care cuprindea, în principal, zone comerciale şi hoteliere şi nu amintea nimic de infrastructura aeroportuară. Potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean, Ion Prioteasa, concurenţa dintre italieni şi spanioli este binevenită, în condiţiile în care până în prezent nu a fost parafată nici un fel de înţelegere cu societăţile italiene. Spaniolii se anunţă un competitor serios, având în spate recomandări din partea ambasadorilor Marii Britanii şi Spaniei, dar şi un portofoliu de invidiat. „Intenţiile lor sunt de a investi în infrastructura de rulare de la aeroport, în dezvoltarea unui pol logistic, la fel ca şi italienii. Vor să investească în real estate, să dezvolte capacităţi de producţie şi spaţii comerciale şi de depozitare. Au şi o companie care se ocupă de agricultură, de ecologizarea satelor şi una de energie neconvenţională. Ei consideră că sudul judeţului Dolj prezintă condiţii foarte bune pentru energia eoliană. Ne-au spus că sunt gata să investească sume importante într-o primă etapă, de la 50 la 500 de milioane de euro. Noi însă vrem să vedem proiecte clare“, a spus Prioteasa, care a precizat că, iniţial, spaniolii de la Bogaris voiau să se stabilească la Slatina.

 

Câmpuri eoliene în sudul Doljului

 

Bogaris a fost reprezentată ieri de directorul general pentru România şi Polonia, Alfonso Otero Zapata, şi de directorul tehnic pentru ţările estice, Christopher John Weston, însoţiţi de Mohan da Silva, directorul agenţiei de dezvoltare First din Wakefield. Aceştia s-au întâlnit ieri şi cu edilul-şef al Băniei, Antonie Solomon, şi cu un grup de firme din Dolj la Camera de Comerţ şi Industrie Oltenia. Reprezentanţii străini şi-au arătat interesul de a colabora cu afaceriştii doljeni în diverse domenii.

„Dorim ca în Craiova să venim în întâmpinarea necesităţii comunităţii şi să colaborăm cu parteneri locali. În sudul Craiovei există o zonă interesantă pentru eventuale investiţii în energie eoliană. Studiem şi posibilitatea unor proiecte privind energia solară, sudul României fiind foarte bun pentru dezvoltarea unor astfel de proiecte“, a declarat Alfonso Otero Zapata, managing director Bogaris România (firma care desfăşoară activităţi în domeniul agroindustrial, producţia de energie alternativă şi imobiliare, şi care a investit în România 800 de milioane de euro).

Acesta nu a exclus nici posibilitatea unei colaborări în domeniul proiectelor imobiliare. Întreprinzătorii doljeni, la rândul lor, şi-au arătat interesul pentru eventuale colaborări în diverse domenii, precum reabilitarea sistemului de irigaţii din zonă, construcţii rezidenţiale proiecte rezidenţiale mari, producerea de echipament de protecţie şi de lucru.

Cine este Bogaris

Grupul Bogaris, având sediul central la Sevilla, deţine în prezent, potrivit presei centrale, active estimate la 1,5 miliarde de euro şi activează cu divizii de comerţ, imobiliare, agricultură şi energie în şase ţări europene şi în Mexic. În România, Bogaris are în derulare proiecte de aproape 700 de milioane de euro, majoritatea investiţi în proiecte imobiliare. Bogaris a investit, până în prezent, 100 de milioane de euro în două centrale eoliene din Făcăieni (Ialomiţa) şi Hârşova (Constanţa) şi intenţionează să dezvolte un nou parc industrial în localitatea Ruse din Bulgaria, proiect estimat de presa bulgară la 15 milioane de euro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII