24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalŞcolile-şantier rămân neautorizate

Şcolile-şantier rămân neautorizate

422 de localuri de şcoală, din totalul celor 640, nu vor primi nici în această toamnă autorizaţie sanitară de funcţionare, în Olt. La problemele deja existente se adaugă cele generate de lucrările începute şi neterminate, care vor face ca elevii să păşească în prima zi de şcoală printre schele.

 

Întreg judeţul Olt e un mare şantier, iar în foarte multe şcoli elevii vor avea parte, pe 15 septembrie, nu de manuale frumos aranjate pe bancă, ci de găleţi cu mortar în hol şi, cei mai norocoşi, de vopsea proaspătă. În continuare, 422 de şcoli din cele 640 evaluate vor funcţiona fără autorizaţie sanitară, pentru că nu îndeplinesc condiţiile. Manualele nu au fost achiziţionate nici jumătate, echipamentele IT încă sunt domeniu SF în cele mai multe unităţi, iar autorităţile locale nu au reuşit nici măcar să adopte măsuri de siguranţă a elevilor, 31 dintre şcoli neavând gard împrejmuitor.

Echipa de control constituită la nivelul judeţului, din care au făcut parte reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean, ai Autorităţii de Sănătate Publică, Prefecturii Olt şi Inspectoratului în Construcţii, a întocmit un raport dat publicităţii ieri, în care se menţionează aspectele legate de stadiul lucrărilor, stadiul aprovizionării cu manuale şcolare, încadrarea pe posturile vacante etc.

Din cele 16 unităţi în care s-au început investiţii în 2007, în baza HG nr. 1285/2007, şi care au mai primit bani pentru continuarea lucrărilor şi în acest an, doar trei sunt finalizate. Cele patru campusuri şcolare – de la Colegiul „Ion Minulescu“ Slatina, Liceul Teoretic Osica de Sus, Grup Şcolar Agricol Scorniceşti, Grup Şcolar Agricol Corabia – nu vor fi, nici acestea, gata până la începerea noului an şcolar. Alţi bani sosiţi în judeţ, urmare a două hotărâri de guvern, HG nr. 94/2008 şi HG nr. 370/2008, s-au dovedit orz prăpădit pe gâşte, autorităţile nefiind în stare să-i consume eficient. Din 86 de şcoli aflate în reparaţii în cadrul acestui program, opt sunt în faza de proiect, 14 sunt în procedură de achiziţie şi doar 13 sunt finalizate. La celelalte şcoli, lucrările se află în diferite stadii de execuţie.

La Grădiniţa cu Program Prelungit (GPP) Slatina, investiţie nouă, stadiul fizic al lucrărilor arată că s-a construit doar 10%, la Grupul Şcolar Agricol Corabia investiţia este realizată în proporţie de 35%, la GPP nr. 2 Corabia – 20%, la GPP nr. 1 Corabia – 10%, la Şcoala Cârlogani, sat Cepari, lucrările de reabilitare au fost realizate 30%, fiind oprite din lipsa fondurilor, la Şcoala Deveselu reabilitarea s-a realizat 20%, la Şcoala Giuvărăşti – 35%, la Şcoala Scărişoara – 45% etc.

 

Autorităţile se laudă cu igienizarea a 75% din spaţii

 

Deşi cifrele arată altceva, cei care au contribuit la realizarea situaţiei la nivel de judeţ nu s-au putut abţine să se laude cu igienizarea a 75% din spaţii. „Unităţile şcolare vor fi gata până la 1 septembrie 2008“, se mai spune în raport, deşi „gata“ înseamnă, în acest moment, că vor funcţiona ca şi în anii trecuţi, cu sau fără autorizaţie.

Întorcându-ne din nou la cifre, trebuie spus că din 342 de grădiniţe, 103 este necesar să fie dotate cu mobilier nou. La fel şcolile primare şi gimnaziale, din 266, 80 având nevoie de asemenea dotări. Mai bine stau liceele şi colegiile, care au tot beneficiat de diverse programe şi chiar au „înzestrat“ alte şcoli cu mobilierul cedat după primirea de bănci şi catedre noi.

În cursul anului 2008, 41 de unităţi şcolare ar urma să fie cuprinse într-un program de amenajare de săli de gimnastică. Până acum însă, nimic concret. De asemenea, 29 de şcoli sunt pe lista celor care au nevoie de microbuze şcolare. Şi microbuzele sunt pe drum, cam de mult timp.

Dacă din vorbe situaţia mai poate fi cosmetizată, inspectorii sanitari au fost drastici, menţinându-şi părerea că peste 60% din unităţile şcolare sunt în continuare improprii desfăşurării activităţii de învăţământ, cel puţin din punct de vedere al condiţiilor igienico-sanitare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS