12 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024

Dascăli de doi lei

Unii au mai predat de-a lungul anilor, unii îşi încearcă pentru prima dată norocul la catedră, iar alţii au picat examenele din vară. Însă, nici experienţa din învăţământ, nici faptul că sunt proaspăt absolvenţi de facultate nu i-au ajutat prea mult la examenul de suplinire de vinerea trecută.

 

Nici unul dintre candidaţii de la concursul de suplinire nu a reuşit să obţină nota maximă, cea mai mare notă fiind 9,60. Peste 20 de aspiranţi la statutul de dascăl au fost din nou învinşi de propria meserie şi au picat unii dintre ei pentru a doua oară în acest an. „Au fost note de 1 la 9,60. 11 candidaţi au luat între 1 şi 2, 15 au picat cu note între 2 şi 3, iar 49 de candidaţi au promovat cu note de de la 7 la 9,60“, a explicat Angela Soare, purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj. Mult mai norocoşi au fost candidaţii care s-au retras sau au absentat, scăpând în acest fel de ruşinea de a se vedea cu note pe care ei le-ar da celor mai slabi elevi. Alţii au preferat însă să rămână în concurs şi au fost prinşi copiind. „Iniţial s-au înscris 313, dar 29 s-au retras înainte de examen. 19 candidaţi au absentat la examenul de suplinire de vineri, iar doi au fost eliminaţi pentru că au fost prinşi copiind“, a spus Angela Soare. Numai nouă din cei peste 260 de candidaţi care au rămas în concurs au fost nemulţumiţi de rezultat şi au depus contestaţii, rezultatul acestora făcându-se public astăzi.

 

Ultima rundă

 

La acest concurs au participat cadrele didactice care fie au picat unul sau mai multe examene de titularizare din sesiunea mai-iunie şi au ratat catedrele pentru care au concurat, fie au absentat din diferite motive. După acest ultim examen de suplinire din acest an urmează repartizarea pe posturi, pe 27 august. Cei care vor să fie suplinitori necalificaţi trebuie să depună dosarele pe 2 şi 3 septembrie la GS Electroputere, iar pe 9 septembrie vor fi testate, urmând ca în următoarea zi să susţină şi un interviu. Repartizarea lor pe posturi va avea loc pe 12 septembrie. Dascălii care nu au un post stabil în învăţământ şi vor să fie plătiţi cu ora va trebui să îşi depună dosarele la sesiul ISJ pe 2 şi 3 septembrie, urmând ca pe 8 septembrie să fie repartizaţi pe locurile rămase libere.

 

Jale şi în Olt

 

45 dintre cei 660 de candidaţi care s-au înscris în cursa pentru un post de suplinitor au înregistrat note mai mici de 5. Recordul absolut, nota 1, îl deţine un candidat de la limba şi literatura română, care n-a predat paginile goale, cum ar fi de aşteptat, ci a înşirat fraze fără sens, determinându-i pe evaluatori să-i acorde doar punctul din oficiu. De nota 10 n-a fost, în schimb, capabil nici unul dintre candidaţi.

Deşi, la prima vedere, numărul celor cu note care nu le permit suplinirea nu este foarte mare, toţi candidaţii au avut posibilitatea să analizeze subiectele şi, în cazul în care considerau că nu ar obţine notă de trecere, să se retragă din concurs. Aşa au făcut mare parte din cei 146 de candidaţi care figurează ca absenţi.

Cele mai multe note sub 5 s-au înregistrat la geografie – 9 (din 27 de candidaţi care au predat lucrări scrise), chimie – 5 (din 14) şi biologie – 4 (din 13). S-au descurcat, în schimb, foarte bine candidaţii de la educaţie fizică şi sport, din 70 de lucrări, 62 fiind notate cu peste 7. Nici o notă mai mică de 5 (din 46 de candidaţi prezenţi) n-au înregistrat învăţătorii, iar rezultate bune au obţinut şi educatorii.

Note mici au mai avut, în schimb, candidaţii de la limba şi literatura română, unde s-au înregistrat o notă de 1, trei note sub 5 şi alte 14 între 5 şi 7.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

10 COMENTARII