13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalÎncurcături cu locuinţele modulare ale sinistraţilor

Încurcături cu locuinţele modulare ale sinistraţilor

Locuinţele modulare preluate de la foştii sinistraţi din Lunca Dunării şi depozitate în Rast au fost supuse unui nou proces de verificare după ce reprezentanţii Agenţiei Naţionale a Rezervelor Statului au reclamat lipsa a 37 de containere.

Predarea locuinţelor modulare de care au beneficiat timp de doi ani sinistraţii doljeni din Lunca Dunării nu s-a dovedit o sarcină uşoară pentru reprezentanţii Instituţiei Prefectului Dolj. După ce s-au trezit cu o parte din containere descompletate, murdare şi chiar avariate, membrii comisiei însărcinate cu verificarea şi preluarea locuinţelor au avut probleme şi din cauza angajaţilor Agenţiei Naţionale a Rezervelor Statului (ANRS) veniţi să preia pe proces-verbal cele 630 de module. Aceştia au refuzat să primească în custodie 37 de containere din localitatea Rast. Potrivit subprefectului Ionel Ciobotea, reprezentanţii ANRS au susţinut că modularele albastre aparţin Crucii Roşii şi au cerut autorităţilor locale să le identifice pe cele lipsă.

„Azi (miercuri – n.r.) un colectiv format din reprezentanţi ai prefecturii şi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă s-a deplasat la Rast pentru o nouă inventariere pentru că oficialii de la ANRS au spus că 37 de module nu le aparţin. Locuinţele respective sunt albastre şi dânşii au spus că acelea aparţin Crucii Roşii. Primarul din Rast trebuia să le găsească, pentru că altfel au spus că i le vor imputa. Am contactat furnizorul, am luat din nou documentele, au verificat şi au ajuns la concluzia că sunt ale lor, nu ale Crucii Roşii. Ca să fim siguri, am luat legătura şi cu reprezentanţii Crucii Roşii la nivel naţional şi din Craiova“, a precizat ieri subprefectul de Dolj.

 

Cele 150 de modulare solicitate au ajuns la sinistraţii din Moldova

 

Toate cele 150 de locuinţe modulare cerute de autorităţile centrale pentru sinistraţii din nordul ţării au ajuns la destinaţie, iar conducerea prefecturii susţine că sunt analizate în prezent posibilităţile de depozitare ale celorlalte locuinţe, dat fiind faptul că actuala locaţie folosită drept spaţiu de depozitare presupune costuri foarte mari pentru ANRS. Ciobotea a mai spus ieri că mai sunt peste 100 de modulare care trebuie recuperate de la cetăţeni, iar acestea au fost verificate deja de comisia de inventariere, urmând să fie preluate pe măsură ce sunt completate cu obiectele lipsă.

„150 de locuinţe au fost deja predate şi duse în Moldova. Ne-au ajutat nişte societăţi cu macarale şi au fost încărcate foarte repede. Majoritatea locuinţelor au avut probleme cu caloriferele lipsă, dar au fost recuperate de la cetăţeni. Acum mai avem doar 100 şi ceva de locuinţe nepreluate, dar deja au fost verificate şi, acolo unde s-a constatat că lipseşte ceva, oamenilor li s-a pus în vedere ca în termen de trei zile să completeze locuinţa“, a afirmat Ciobotea.

 

Şi-a pus locuinţa modulară între case

 

Autorităţile spun că există câteva cazuri de foşti sinistraţi care nu vor preda locuinţele primite pentru că nu au unde să stea.

Patru familii din Bechet, două din Măceşu de Jos şi una din Rast au solicitat să păstreze containerele primite deoarece nu au beneficiat de reconstrucţia caselor după revărsarea Dunării şi nu au unde să stea. Potrivit subprefectului Ciobotea, o singură locuinţă din cele 630 distribuite sinistraţilor din Lunca Dunării în urmă cu doi ani a fost distrusă complet, edilul-şef din Rast spunând că aceasta a fost răsturnată de câteva ori de o furtună puternică.

Ciobotea a precizat că deocamdată nu se ştie cine va suporta contravaloarea containerului care valorează în jur de 7.000 de euro.

Un caz aparte este cel al unui răstean care şi-a amplasat locuinţa modulară primită de la autorităţi între două construcţii. Autorităţile susţin că aceasta va fi ridicată cu ajutorul unei macarale, dar operaţiunea nu va fi lipsită de riscuri pentru proprietar. „E mintea românului, a olteanului, şi-a zis că, dacă o pune acolo, nu i-o mai ia nimeni, dar fiecare a semnat un proces-verbal pentru custodia locuinţei. Ştiau că trebuie să o dea înapoi“, a spus înaltul funcţionar public.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU