17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalÎnecaţi în fumul gunoaielor

Înecaţi în fumul gunoaielor

Sute de locuitori din Petroşani şi din Petrila suferă din cauza fumului înecăcios provenit de la groapa de gunoi. Oamenii sunt disperaţi şi acuză autorităţile că nu fac nimic pentru a reduce poluarea.

Groapa de gunoi a oraşului Petrila a luat foc la începutul acestei săptămâni. De atunci au început şi problemele oamenilor care locuiesc în apropiere. „Nu este prima dată când ia foc. De fiecare dată, autorităţile îşi pasează responsabilitatea reciproc şi nu fac absolut nimic“, susţin oamenii. „Toţi ştiu că acest gunoi se autoaprinde în această perioadă, dar nimeni nu supraveghează zona. Se aşteaptă să ia foc, să vină pompierii, iar noi să ne înecăm în fum“, au mai spus localnicii.
Comandantul Detaşamentului de Pompieri Militari din Petroşani, Adrian Avram, a declarat că, din cauza căldurii, dar şi a neglijenţei, gunoaiele menajere se aprind periodic. „Atât la Petrila, cât şi la groapa de la Vulcan intervenim aproape lunar. Sunt multe cauze ale acestor incendii, însă noi avem doar responsabilitatea de a stinge focul. Cei de la Mediu ar trebui să se implice, pentru că este responsabilitatea lor“, a spus Avram.

„Peste tot e aşa“

Conducerea societăţii Gospodărie Prest Com, firma care are în administrare groapa, susţine că „peste tot este aşa“. „Să meargă pompierii şi să stingă focul, că noi nu avem ce face când gunoiul se autoaprinde. Am văzut peste tot prin ţară că gropile de gunoi fumegau“, a declarat Ionel Dobre, directorul societăţii.
Inspectorii de mediu de la Primăria Petroşani susţin că de colectarea, transportul şi depozitarea deşeurilor se ocupă Gospodărie Prest Com, însă cei de aici nu îşi fac treaba. „Mare lucru nu ar fi de făcut, trebuie doar să niveleze şi să acopere cu pământ. Cred că singura soluţie ar fi licitarea acestui serviciu. Pentru noi ar fi foarte simplu să dăm câteva amenzi, dar astfel i-am falimenta“, au declarat inspectorii de mediu. Aceştia susţin că actuala groapă de gunoi se va închide la sfârşitul anului şi că în prezent se lucrează la amenajarea unui spaţiu ecologic.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS