6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSpitale pentru biserici

Spitale pentru biserici

Patriarhia Română ar putea să aibă în viitorul apropiat o reţea sanitară proprie, a anunţat ieri ministrul sănătăţii. Eugen Nicolăescu a precizat că legislaţia ar putea fi modificată în această toamnă. În sudul ţării, Asociaţia „Vasiliada“ are două aşezăminte cu servicii medico-sociale.

În prezent, există 39 de centre medico-sociale care aparţin patriarhiei, respectiv cabinete stomatologice, centre de diagnostic şi tratament şi unităţi pentru intervenţii de urgenţă, după cum a afirmat consilierul patriarhal, părintele Dorel Nicolae Moţoc.

„La Iaşi este Spitalul «Providenţa», iar în ţară sunt mai multe cabinete medicale cărora trebuie să le dăm un statut special. În spaţiile pe care patriarhia le are putem ridica spitale sau cabinete medicale. Statul, prin Ministerul Sănătăţii şi guvern, ar putea finanţa parţial aceste obiective, pentru că patriarhia nu va avea fonduri suficiente pentru dotarea şi ridicarea spitalelor“, a precizat ieri Eugen Nicolăescu, la reşedinţa patriarhală, după semnarea protocolului de colaborare privind parteneriatul de asistenţă medicală şi spirituală dintre Patriarhia Română şi Ministerul Sănătăţii.

 

Centre în Filiaşi şi în Târgu Jiu

 

În zona de sud a Olteniei, există deja două astfel de centre patronate de Asociaţia „Vasiliada“. Unul îşi are sediul la Filiaşi, iar cel de-al doilea, la Târgu Jiu.

„Primul este un aşezământ rezidenţial de reabilitare şi recuperare socio-medicală, care se adresează persoanelor cu dizabilităţi. Include de la servicii de bază, consultaţii de specialitate în medicina fizică şi recuperare, tratament medicamentos, la şedinţe de terapie ocupaţională, de consiliere psihosocială şi spirituală sau mediere socială. Tot aici se pot efectua investigaţii paraclinice de genul electrocardiografiei, osteodensitometriei sau tratament electro-fizio-kinetoterapeutic“, a precizat Adrian Stănulică, preot coordonator Relaţii publice în cadrul Asociaţiei „Vasiliada“.

În prezent, există 24 de beneficiari ai centrului.

Celălalt aşezământ se află la Târgu Jiu, iar scopul său este asigurarea protecţiei medicale, ca urmare a faptului că există persoane fără venituri şi care nu fac parte din sistemul asigurărilor de sănătate.

„Aici sunt acordate consultaţii medicale gratuite, atât în cadrul cabinetului medical propriu, cât şi la domiciliul persoanelor care nu se pot deplasa. Colegii mei de acolo asigură şi servicii de consiliere sau mediere. De asemenea, aşezământul vizează eliberarea gratuită de medicamente şi ajutorul financiar de urgenţă pentru cazurile medico-sociale“, a adăugat preotul.

În ultima lună, au avut loc 125 de consultaţii, acesta fiind, de altfel, serviciul cel mai solicitat în centrul de la Târgu Jiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS