10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjVal de ploi torenţiale

Val de ploi torenţiale

Ploile torenţiale s-au abătut din noaptea de luni spre marţi asupra oraşelor şi comunelor judeţului Gorj, până în această dimineaţă, fiind anunţată avertizare cod portocaliu.

 

Timp de 12 ore a plouat încontinuu, cu momente scurte de întrerupere, în majoritatea localităţilor judeţului Gorj, care a primit avertizare cod galben. Ieri după-amiază, autorităţile judeţului au primit de la meteorologi o atenţionare cod portocaliu, fiind anunţate cantităţi de apă de 50-60 de litri pe metrul pătrat. După o perioadă de peste o lună de secetă moderată, ploile torenţiale au început să cadă încă de luni noapte şi au continuat şi ieri. Potrivit informării hidrologice întocmite ieri-dimineaţă de Sistemul de Gospodărire a Apelor Gorj într-un interval scurt de timp, cantităţile de ploaie căzute au fost cuprinse între 1,2 litri/metrul pătrat la Turceni şi 19,8 litri/metrul pătrat la Rovinari. Cantităţi mari de apă au fost înregistrate şi la Runcu – 18 l/mp, Stolojani – 11,3 l/mp, Cărbuneşti – 10,2 l/mp, Teleşti – 9,8 l/mp. Ieri-dimineaţă, ploua torenţial pe întreg teritoriul judeţului, aversele fiind însoţite de descărcări electrice.

 

Străzi pline de noroi la Târgu Jiu

 

Ploile care s-au abătut asupra municipiului Târgu Jiu au transformat mai multe străzi din localitatea reşedinţă de judeţ în adevărate capcane pentru pietoni. Din cauza numeroaselor lucrări la reţeaua de apă şi canalizare, mai multe străzi din municipiu au fost sparte complet, şanţurile fiind umplute cu pământ care, din cauza ploilor, s-a transformat în noroi. Traversarea de pe un trotuar pe celălalt a devenit un adevărat calvar pentru cei care au mers la serviciu sau cu treburi prin oraş. Strada Olteniţa, de exemplu, aflată în centrul oraşului, a fost spartă în urmă cu peste o lună şi nu a mai fost asfaltată nici până în prezent. Lucrări se execută şi pe strada Mihai Eminescu, sau în zona centrală, unde este deschis un şantier. Modul de lucru al firmelor care execută lucrări la străzi sau reţele de apă şi canal a lăsat în multe cazuri de dorit, lucru care i-a revoltat pe târgujieni. Străzile fie sunt blocate, fie sunt sparte de mai multe ori pentru lucrări suplimentare.

În ceea ce priveşte evoluţia vremii în următoarele ore, potrivit avertizării transmise de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, în Gorj se vor produce scurgeri importante pe versanţi, vor avea loc inundaţii, din cauza umflării pâraielor, şi vor fi creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de atenţie, îndeosebi pe râul Jiu. De ieri după-amiază şi până astăzi de dimineaţă, Gorjul a fost în alertă maximă, fiind anunţat cod portocaliu şi posibile inundaţii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU