24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalIMM-urile, în atenţia ITM

IMM-urile, în atenţia ITM

Inspectorii ITM Olt vor verifica aproximativ 3.800 de IMM-uri, în cadrul unei campanii naţionale cu privire la importanţa cunoaşterii şi evaluării riscurilor, organizate de Agenţia Europeană pentru Securitate şi Sănătate în Muncă.

 

OLT. Întreprinderile Mici şi Mijlocii (IMM) din judeţ sunt, începând de luna aceasta, în atenţia inspectorilor de muncă. Reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) au început o campanie de consiliere a angajatorilor cu privire la modul în care trebuie să cunoască şi să evalueze riscurile la locul de muncă, pentru a preîntâmpina unele probleme legate de securitatea şi sănătatea salariaţilor la locul de muncă. Sunt vizate pentru verificări, până la sfârşitul anului, aproximativ 3.800 de IMM-uri din 11 domenii de activitate din judeţ. Campania de consiliere şi verificare se derulează la nivel naţional, la iniţiativa Agenţiei Europene pentru Securitate şi Sănătate în Muncă.

Potrivit inspectorului-şef adjunct pe probleme de securitate şi sănătate în muncă, Octavian Asaftei, majoritatea patronilor
s-au arătat preocupaţi de acest domeniu, ascultând sfaturile inspectorilor şi căutând soluţii pentru realizarea unui climat sigur pentru angajaţi.

„Până la sfârşitul anului vom încerca să mergem la toate IMM-urile care activează în construcţii, agricultură, industria mobilei, industria textilă, industria chimică, transport şi distribuţie, silvicultură, industria lemnului, industria prelucrătoare de metal, industria de cauciuc şi mase plastice şi cea alimentară. Acţiunea are drept scop conştientizarea angajatorilor cu privire la evaluarea periodică a nivelului de risc în cadrul întreprinderii. Acest lucru se face pe baza unor discuţii cu angajatorii, care s-au dovedit receptivi la tot ceea ce înseamnă sfaturi despre menţinerea securităţii şi sănătăţii angajaţilor“, a spus Octavian Asaftei.

 

Controale planificate

 

După ce vor fi îndrumaţi în legătură cu riscurile la care se expun salariaţii, patronii vor avea obligaţia ca, pe baza discuţiilor legate de cunoaşterea şi evaluarea factorilor de risc, să pună în aplicare recomandările reprezentanţilor ITM.

„În urma acestei campanii, vom efectua şi o planificare a controalelor în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă pentru următorii doi ani. Dacă în această fază vorbim numai de o activitate de consiliere, fără sancţiuni, angajatorii trebuie să ştie că, atunci când vor fi efectuate controalele propriu-zise, cei care ignoră normele de securitate şi sănătate la locul de muncă vor primi amenzi drastice“, a mai spus inspectorul Asaftei.

Până la sfârşitul anului, inspectorii ITM îşi propun să verifice 3.800 de IMM-uri care activează în domeniile amintite, în judeţ. Sarcina lor va fi grea, ţinând cont de faptul că inspectorii de muncă, puţini la număr, trebuie să aibă în vedere şi celelalte activităţi specifice instituţiei. Până în 2012, Agenţia Europeană pentru Securitate şi Sănătate în muncă are drept obiectiv conştientizarea angajatorilor din toate domeniile de activitate cu privire la importanţa cunoaşterii şi evaluării riscurilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS