24.8 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDepozitarea necorespunzătoare a gunoaielor, sancţionată

Depozitarea necorespunzătoare a gunoaielor, sancţionată

OLT. Inspectorii Agenţiei pentru Protecţia Mediului Olt vor sta, timp de mai multe săptămâni, „la pândă“ pentru a-i descoperi pe acei locuitori ai judeţului care aruncă la voia întâmplării deşeurile menajere, distrugând astfel mediul. Oamenii trebuie să înveţe să protejeze natura, cu atât mai mult cu cât cea mai mică amendă care se aplică unei persoane fizice pentru abandonarea deşeurilor menajere este de 2.000 de lei, aceasta ajungând până la 30.000 pentru persoanele juridice. Sancţiuni usturătoare sunt prevăzute şi pentru cei care s-au obişnuit să arunce materiale sau deşeuri în apropierea cursurilor de apă, la marginea localităţilor, pe diguri, baraje sau pe terenuri necultivate.

Locuitorii judeţului trebuie să adopte un comportament responsabil în ceea ce priveşte modul de depozitare a deşeurilor, pentru a reduce impactul negativ asupra mediului. În zonele de agrement amenajate, cetăţenii au obligaţia să depoziteze deşeurile menajere separat de cele reciclabile. În zonele neamenajate, deşeurile menajere şi cele reciclabile vor fi colectate în saci de plastic şi vor fi transportate la cel mai apropiat loc de depozitare.

 

Amenzi de până la 30.000 de lei

 

Potrivit Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Olt, cei care vor fi surprinşi aruncând gunoaie pe spaţiul verde, pe căile de comunicaţie, în locuri publice sau alte locuri nepermise vor fi amendaţi cu sume cuprinse între 200 şi 2.000 de lei. În conformitate cu prevederile Legii nr. 27/2007, privind regimul deşeurilor, pentru aceleaşi fapte, persoanele juridice riscă amenzi de la 10.000 la 20.000 de lei. „Depozitarea necontrolată de deşeuri în albiile sau pe malurile cursurilor de apă, ale canalelor lacurilor, pe baraje, pe diguri sau în zonele de protecţie a acestora poate fi considerată infracţiune şi se sancţionează“, a declarat purtătoarea de cuvânt a APM, Daniela Bălşanu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS