21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalUn fost poliţist locuieşte într-o glugă de coceni

Un fost poliţist locuieşte într-o glugă de coceni

Un vâlcean de 95 de ani din comuna Prundeni trăieşte, de câteva luni, într-o glugă de coceni. Un vecin l-a forţat să-şi părăsească locuinţa, deoarece a câştigat un proces intentat fiului bărbatului.

Ilie Oncescu nu are parte de o bătrâneţe liniştită. Pe vremuri, a fost poliţist şi a lucrat mulţi ani ca şef de post într-o localitate din judeţul Olt. Când s-a pensionat, s-a hotărât să se retragă împreună cu familia la Prundeni, pentru că aici soţia sa moştenise o casă. Între timp, bărbatul şi-a pierdut soţia, apoi a decedat şi fiul său. Din cauza unui accident vascular, Ilie Oncescu a rămas pe jumătate paralizat. Singura persoană care mai are grijă de bătrân este o nepoată a acestuia din partea fratelui, care, se pare, are probleme cu consumul de alcool. Angajaţii de la asistenţă socială monitorizează însă cazul şi îi duc zilnic de mâncare bărbatului. „Este un caz şocant. Bătrânul a fost scos afară din casa sa, pentru că fiul lui o jignise pe soţia vecinului şi cumpărase pe datorie de la barul acestora. I-au intentat proces şi, cum justiţia este oarbă în ziua de astăzi, au reuşit să îi câştige bietului om casa. Fiul lui Oncescu a murit între timp, iar bătrânul a rămas să se lupte singur cu morile de vânt“, a declarat Ion Horăscu, primarul comunei Prundeni.

Condiţii mizere

Bătrânul s-a adăpostit în gluga de coceni dintr-o grădină de pe uliţă, la aproximativ 300 de metri de drumul principal. După ce casa în care a locuit Ilie Oncescu a fost luată în stăpânire de vecinii acestuia, bărbatul a mai stat o perioadă acolo. Pentru că nu a fost bine tratat, a ales să se mute la poalele unui deal cultivat cu viţă-de-vie. Gluga de coceni în care locuieşte acum seamănă cu un adăpost pentru câini.
De când a paralizat, bătrânul vorbeşte greu, dar se agită atunci când aude numele vecinului care i-a luat casa. „Mândru m-a păcălit şi a reuşit să îmi ia casa. Am un dosar cu toate actele şi sper să reuşesc până la urmă să recuperez tot ceea ce este al meu“, spune abia vorbind bătrânul. Oncescu a făcut un testament şi a împuternicit-o pe Ioana Oncescu, nepoata sa, să-l reprezinte la procese. Din nefericire, până acum, toate acţiunile lor de a-şi recupera casa au fost sortite eşecului.

S-au judecat cu un mort

Coşmarul lui Oncescu a început în urmă cu mai mulţi ani, când fiul său, Dragomir Oncescu, a fost dat în judecată pentru calomnie de Maria Mândru, vecina de lângă casă. Femeia susţinea că a fost jignită de Dragomir, care mai avea şi o datorie la barul soţilor Mândru, unde acesta obişnuia să consume băuturi alcoolice. În mijlocul procesului, Dragomir a decedat.
După mai multe luni în care s-au judecat, soţii Mândru au câştigat procesul. Dragomir Oncescu trebuia să plătească pentru insultele aduse Mariei Mândru şi pentru datoria de la bar, 3.700 de lei. Cum bărbatul nu mai era însă în viaţă, sarcina de a achita banii i-a revenit lui Ilie Oncescu. Un executor judecătoresc s-a asigurat că sentinţa va fi pusă în aplicare şi a scos la licitaţie casa bătrânului, evaluată la numai 3.550 de lei. Singurul participant la licitaţie a fost Ion Mândru, vecinul care a câştigat imobilul în contul datoriei. Acum, în casa în care locuia fostul poliţist, familia Mândru şi-a extins barul. „Noi am întocmit un dosar şi toată documentaţia necesară pentru a-l interna pe Ilie Oncescu în centrul pentru persoanele vârstnice de aici din comună, unde va fi foarte bine îngrijit. Sunt la curent cu toate problemele bătrânului şi cred că i s-a făcut o mare nedreptate acestui om“, a precizat primarul comunei Prundeni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

20 COMENTARII