7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalProfii, la umbra copiuţelor

Profii, la umbra copiuţelor

Examenul de titularizare a fost o grea încercare pentru miile de candidaţi care au concurat pentru cele 300 de posturi din învăţământul doljean. Unii dintre ei au copiat pe rupte.

 

Mii de aspiranţi la statutul de dascăl a trebuit să demonstreze, în aceste zile, că sunt pregătiţi pentru munca la catedră. Pentru cei mai mulţi, aceasta a fost o încercare mult prea grea. Dacă unii au fost obişnuiţi cu eşecul pentru că se aflau la a doua, a treia sau chiar la a patra încercare de titularizare, absolvenţii de facultate au văzut ce înseamnă să ieşi de pe băncile şcolii nepregătit pentru meseria pe care ţi-ai ales-o. „Examenul de titularizare a început pe 4 iulie şi, până acum, s-a susţinut în 17 centre. Au fost peste 100 de absenţi şi câţiva eliminaţi: unul de la centrul de la Şcoala nr. 22, doi de la Centrul Amărăştii de Jos, unul de la Grupul Şcolar Filiaşi. Toţi au fost prinşi copiind. Examenul va continua până pe 15 iulie în alte cinci centre“, a explicat Gianina Chirigiu, inspector general adjunct al Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj.

 

Au dat bir cu fugiţii

 

Unii candidaţi, care au avut totuşi curaj să se prezinte la examen, au ieşit din sală. „Am avut foarte mulţi candidaţi care au solicitat retragerea după prima oră de examen. Ei au dreptul ca, după o oră de la primirea subiectelor, dacă nu ştiu să le rezolve, să solicite retragerea. Predau lucrarea care este anulată şi sunt trecuţi ca absenţi. Au fost asemenea situaţii la centrul de la Amărăştii de Jos, la centrul Băileşti, la cel de la Şcolile nr. 37 şi nr. 18 din Craiova“, a precizat Gianina Chirigiu.

 

Note de 1, 2 şi 3

 

Examenul de titularizare nu a fost lipsit de contestaţii, şase dintre aspiranţii la un loc la catedră apreciind că au fost depunctaţi. Dreptatea însă nu a fost de partea lor şi notele de 1, 2, 3 sau 4.50 au rămase neschimbate. „S-au depus şase contestaţii, dintre care una a fost admisă, nota modificându-se de la 4,50 la 5. Notele, în schimb, au variat de la 1 la 10“, a menţionat Gianina Chirigiu. Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj a scos la concursul de titularizare din acest an 2.317 posturi complete şi fracţiuni, dar, dintre acestea, numai 292 sunt titularizabile. Pentru aceste posturi s-au depus 4.500 de dosare. Cea mai căutată specializare este educaţia fizică, la o şcoală concurând 56 de candidaţi pe un post. Pe locul al doilea se află posturile de educatoare şi învăţătoare, unde concurenţa este foarte mare.

„Am avut foarte mulţi candidaţi care au solicitat retragerea după prima oră de examen. Ei au dreptul ca, după o oră de la primirea subiectelor, dacă nu ştiu să le rezolve, să solicite retragerea“.

Gianina Chirigiu, inspector general adjunct al ISJ Dolj

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU