11.7 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljInspectorii şcolari procesează greu

Inspectorii şcolari procesează greu

Aerul de vacanţă a pus stăpânire pe Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj. În plin sezon de examene, bacalaureat, titularizare sau admitere computerizată, angajaţii, în frunte cu conducerea, nu prea mai au chef de muncă şi de-abia centralizează rezultatele examenelor.

 

Prin birourile angajaţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj bate aerul… condiţionat. Dacă, în urmă cu an, în această perioadă, inspectorii şcolari erau ca nişte furnicuţe centralizând date, calculând, realizând statistici şi rapoarte, acum, în ISJ domneşte tăcerea. Uşa cabinetului inspectorului şcolar general Luminiţa Popescu este închisă pentru presă, deoarece aceasta nu are niciodată informaţii de dat, iar la întrebările ziariştilor răspunde evaziv, trimiţându-i la purtătoarea de cuvânt a instituţiei, Angela Soare. De cele mai multe ori, informaţiile de care au nevoie jurnaliştii ajung cu greu la purtătoarea de cuvânt, inspectorii de specialitate fiind „prea ocupaţi“ ca să stea la cheremul presei. Aşa s-a întâmplat şi cu rezultatele contestaţiilor la bacalaureat, care trebuia să fie date publicităţii pe 9 iulie. Pe la ora 16.30, jurnaliştii craioveni au intrat în posesia câtorva informaţii, care, în alte judeţe, au fost prezentate încă de la ora 13.00. Nu au fost complete, dar au primit totuşi ceva.

 

„E greu cu centralizarea datelor“

 

Ieri, 10 iulie, jurnaliştii s-au dus de dimineaţă la sediul ISJ, să afle rezultatele finale şi cu cât s-a modificat procentul de promovabilitate după contestaţii. Rezultatele nu erau încă gata, aşa că a trebuit să aştepte aproximativ o oră în biroul purtătoarei de cuvânt, care dădea de zor telefoane inspectorilor. După un ceas, aceasta a plecat după rezultate. S-a întors cu aceleaşi informaţii ca în ziua precedentă, pentru că atât putuse centraliza informaticianul. „Câte note s-au micşorat după contestaţii?“, a întrebat un ziarist. „Nu ştiu. Atât au centralizat“, a spus Angela Soare. „Păi, nu sunt pe centre de examen, ci pe materii.“ „Pe centre nu aveţi? Voiam să ştim dacă au mai promovat candidaţii picaţi din centrele de la Cârcea şi Dăbuleni“, „Nu. Acum se lucrează la asta“, a spus încurcată Angela Soare. A pus din nou mâna pe telefon şi sunat-o pe Cerasela Cremene, vicepreşedinta comisiei de bacalaureat şi fosta purtătoare de cuvânt a ISJ Dolj şi i-a spus ce voia presa să afle. „După ora 15.00 vă pot spune. Sunaţi-mă atunci. E greu cu centralizarea datelor, pentru că este un singur informatician. Nu putem să mai aducem pe cineva, pentru că metodologia prevede doar unul singur“, a spus Angela Soare, după ce a încheiat discuţia de la telefon cu vicepreşedinta.

 

Şi, în sfârşit, rezultatele

 

Pe la ora 16.30, după aproximativ 24 de ore de la termenul-limită de finalizare a contestaţiilor, stabilit de Ministerul Educaţiei, angajaţii ISJ au terminat de centralizat toate datele. 70 de elevi au luat examenul de bacalaureat după ce au depus contestaţii, promovabilitatea crescând de la 70,91% la 71,91%. În total, au fost depuse 1.264 de contestaţii, 919 note au rămas neschimbate, iar 345 au fost modificate. Dintre acestea, 51 au fost note sub cinci, care, după corectarea lucrărilor, au crescut cu un punct, iar 74 au fost note peste cinci, care s-au mărit şi ele cu un punct. „Şi elevii de la centrele cu promovabilitate scăzută sau zero, Dăbuleni, Amărăşti şi Cârcea, au depus contestaţii. La Cârcea nu a promovat nici unul după recorectarea lucrărilor. La Dăbuleni, din 30 de contestaţii depuse, 16 note s-au modificat şi un candidat a promovat, iar la centrul din Amărăşti, tot un singur candidat a promovat după contestaţii“, a explicat Angela Soare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU