27.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalVrea să demonstreze autorităţilor că este vie

Vrea să demonstreze autorităţilor că este vie

O tânără de 20 de ani din Vâlcea trăieşte de câteva luni un coşmar. Fata trebuie să demonstreze autorităţilor că este vie, după ce a avut surpriza să constate că în arhivele poliţiei figurează ca fiind decedată din 16 martie 1992.

VÂLCEA. Mădălina Petruţa Stoica locuieşte în Făureşti, judeţul Vâlcea. În urmă cu ceva timp, fata a mers la poliţie, pentru a solicita un cazier judiciar care îi trebuia pentru a face şcoala de şoferi. Numai că acolo a avut surpriza să descopere că în baza de date a poliţiei apărea decedată din 16 martie 1992.

Poliţiştii vâlceni au deschis o anchetă pentru a descoperi cine se face vinovat de această gravă eroare. Tânăra a fost trimisă la Serviciul de Medicină Legală Vâlcea, pentru a obţine un document medico-legal, din care să rezulte vârsta sa reală. În urma unei expertize, Mădălina urmează să dovedească faptul că este vie, iar acest lucru va fi posibil numai cu ajutorul poliţiei şi al procuraturii.

 

Când avea patru ani, a fost declarată moartă

 

Mădălina Petruţa Stoica provine dintr-o familie numeroasă, ea având încă patru fraţi. Fata s-a născut în Mangalia, unde a locuit alături de cei dragi până în urmă cu 11 ani, când familia ei s-a stabilit la Făureşti. Încurcătura s-a făcut la Cernavodă, pe 16 martie 1992, când Biroul de stare civilă a eliberat un certificat de deces pe numele acestei tinere, în baza unui certificat medical constatator al decesului, semnat de un medic. La vremea aceea, fetiţa avea patru ani.

„Nu pot să îmi dau seama ce s-a întâmplat. Noi nu am locuit niciodată în Cernavodă şi nu am avut nici o legătură cu acest oraş. Acum am ajuns să mă lupt ca să dovedesc că sunt vie, în condiţiile în care am certificat de naştere şi buletin“, a povestit Mădălina Petruţa Stoica. Persoana care a declarat decesul a fost contactată de poliţiştii vâlceni. Aceasta a fost angajata unui leagăn de copii din Cernavodă, care între timp s-a desfiinţat. Femeia le-a spus anchetatorilor că nu îşi mai aminteşte de acest caz, însă, ca angajată a instituţiei respective, avea obligaţia de a declara decesele copiilor.

 

Deşi oficial era decedată, a călătorit în Belgia

 

Cu toate acestea, Mădălina Petruţa Stoica a obţinut, în urmă cu doi ani, paşaport şi a călătorit în Belgia, la sora ei. Poliţia Vâlcea i-a eliberat paşaportul în baza certificatului de naştere şi a buletinului de identitate. Actul de identitate i-a fost eliberat pe 2 octombrie 2002. Nimeni nu s-a sesizat că în documente tânăra era declarată moartă până în luna noiembrie a anului trecut, când, după ce Petruţa a solicitat un cazier, a ieşit la iveală întreaga problemă. Şeful Poliţiei Bălceşti, comisarul-şef Gabriel Rădoi, a declarat: „Inspectoratul de Poliţie a fost sesizat de cei de la Evidenţa Persoanei Bucureşti. Ca urmare a acestui fapt, s-au făcut verificări la Evidenţa Populaţiei Bălceşti şi s-au luat declaraţii atât mamei, cât şi fiicei acesteia.

Inspectoratul General a dispus expertiza şi toate cercetările de rigoare, iar dacă va fi nevoie se va face chiar şi un test ADN pentru a se constata dacă este vorba de aceeaşi persoană. Toate aceste demersuri sunt făcute pe cheltuiala statului. În urma tuturor cercetărilor, la cererea mamei Petruţei, Parchetul poate anula certificatul de deces“. Tânăra vâlceancă declară că vrea să se termine o dată cu această încurcătură.

„Toţi cei care mă cunosc au aflat de această eroare. Unii chiar mă ironizează, numindu-mă moarta… vie. Îmi doresc să se anuleze cât mai repede certificatul de deces ca să am şi eu o viaţă normală“, a concluzionat Mădălina Petruţa Stoica.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS