10.6 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024

Lista celor 26

Circa 13.000 de familii din ţară au fost evacuate din case naţionalizate din ’89 încoace.  Aruncaţi în stradă prin diverse sentinţe, chiriaşii trebuie să se descurce cum pot, numărul locuinţelor sociale fiind mult prea mic. În a doua jumătate a lunii august, 26 de familii din Craiova vor intra în posesia unei unităţi locative în zona Potelu.

În 1990, în Craiova existau 847 de case naţionalizate, dintre care 519 au fost câştigate de foştii proprietari. Bucuria celor din urmă a însemnat amărăciunea şi, de multe ori, disperarea evacuaţilor care, după ce au locuit zeci de ani într-un loc, sunt nevoiţi să-şi facă bagajele şi să-şi caute alt adăpost. Uneori îl găsesc, temporar, la rude.
Alteori, rămân pe cont propriu, în stradă. O lege trecută recent de Camera Deputaţilor dă dreptul chiriaşilor care au cumpărat imobile naţionalizate pe baza Legii nr. 112, iar apoi casele lor au fost retrocedate, să fie despăgubiţi, ţinându-se cont de cota de piaţă a imobilului în care au locuit. De asemenea, aceste persoane vor primi cu prioritate locuinţe sociale de la autorităţile locale. Aproape 50.000 de oameni se află în această situaţie la nivelul întregii ţări. Locuinţe sociale nu sunt însă pentru toată lumea.

Sub cerul liber

În Craiova, dintre foştii chiriaşi în aceste imobile, doar 202 au putut, potrivit Legii nr. 112, votată în 1995, să-şi cumpere locuinţele, acolo unde ele n-au fost revendicate, conform datelor Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public şi Fondului Locativ (RAADPFL).
Sunt însă şi oameni care n-au reuşit, din diverse motive, iar în momentul evacuării s-au trezit în stradă. Unde au şi rămas pentru câteva luni. Aşa a fost cazul familiilor Pârvu, Marcu, Hoarcă, Onea, Fica, Udrea şi Florea, care au fost date afară din casă în luna aprilie şi care mai locuiesc încă sub cerul liber. „Noi am avut, până în toamna lui ’89, proprietate pe Gh. Bariţiu. Am fost demolaţi şi ne-au adus, temporar, la casă, urmând să primim şi apartament când avea să ne vină rândul. Numai bine că a venit revoluţia şi am rămas acolo. Prin ’92, imobilul în care stăteam a fost retrocedat şi de atunci au început procesele. Câştigam pe rând, când unii, când alţii. Foştilor proprietari li s-a dat câştig de cauză în 2006 şi noi am făcut contract de închiriere. N-am primit nimic până acum, în schimb. Nici bani, nici casă. Iar pe 17 aprilie au venit şi ne-au evacuat“, a povestit Ioana Pârvu.

Toaleta de la vecini

Familia Pârvu nu e singura care, rămasă fără adăpost, şi-a construit în primăvară o covercă din nailon. Alte cinci au rămas în stradă, după ce noii proprietari şi-au intrat în drepturi şi au pus lacăte pe porţi. „Nici la toaletă nu ne-au mai lăsat să intrăm. Apă luăm de la Medicina Legală sau de la vecinii de peste drum. Cu toaleta facem la fel. Seara ne spălăm fie după porţi, în curte la ei, fie aici, în spatele maşinilor, ţinem de o pătură şi turnăm apă din sticlele încălzite la soare“, a povestit femeia.
Bărbaţii merg la serviciu, iar femeile rămân „în casă“. „În aprilie dormeam în geci. Avem un pat şi atât. Ne odihnim de-a latul. Eu am două fetiţe mici, una a făcut şi bubat în perioada asta. Dacă nu suntem atente, intră câinii prin celofan. Oamenii care trec pe stradă ne întreabă de ce nu ne-am cumpărat casă până acum. Pentru că aveam una. Şi apoi bani de unde să strângem? Că nu-i găsim pe drumuri“, se văita Jeana Marcu. „Când plouă, plouă pe noi. Ne-au furat mese, scaune. Ţiganii şi beţivii trec şi ne-njură. Unii ne zic că or să ne dea foc, poate aşa primim locuinţă“, a adăugat femeia.
Maria Hoarcă, altă evacuată, se plânge că, pe lângă problemele pe care le avea, de când a rămas fără casă trebuie să meargă şi la psiholog.

Dosarul actualizat are prioritate

Pentru unii dintre cei fără adăpost, coşmarul din stradă se va încheia curând. Cinci familii se află pe lista primelor 26 şi vor primi locuinţe chiar luna viitoare. Este vorba despre Pârvu, Hoarcă, Marcu, Onea şi Fica. Florea nu are dosarul reactualizat, aşa că nu este pe lista priorităţilor, iar familia Udrea mai are de aşteptat. „În acest an, primăria va da în folosinţă 126 de unităţi locative, adică garsoniere şi apartamente, toate în zona Potelu. De 26 dintre acestea vor beneficia, după jumătatea lunii august, persoanele care au locuit cu chirie în clădiri naţionalizate. Sunt amplasamente construite prin Agenţia Naţională pentru Locuinţe şi de care putem dispune în limita a până la 20% din stocul disponibil. Celelalte 100 vor fi distribuite tinerilor. Alte 126 de locuinţe, situate în aceeaşi zonă, se află în construcţie. Şi în acest caz, 26 sunt direcţionate evacuaţilor. Dacă lucrările vor fi finalizate în 2009, solicitanţii trebuie să ştie că e nevoie de reactualizarea dosarelor“, a precizat Carmen Licu, purtătoarea de cuvânt a Primăriei Craiova.
Conform bazei de date, există 446 de cereri de revendicări înregistrate de instituţie şi 82 de cazuri de evacuare, prin hotărâri definitive şi irevocabile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU