10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalServiciu telefonic de permanenţă, la ITM

Serviciu telefonic de permanenţă, la ITM

OLT. Angajaţii ale căror drepturi nu sunt respectate pe timp de caniculă pot suna în orice moment la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Olt, pentru a-şi reclama patronii. Numărul de telefon care poate fi apelat nonstop este 0249/439.283. Un inspector de muncă va prelua apelul şi va încerca să rezolve în cel mai scurt timp problema. Iniţial, se va încerca o discuţie la telefon cu angajatorul, care va fi avertizat în legătură cu drepturile pe care le au lucrătorii în zilele caniculare. Cazurile semnalate de angajaţi vor rămâne în atenţia ITM, care se va asigura că lucrătorilor care au făcut sesizări telefonice li se respectă drepturile. În cazul în care patronul avertizat nu va lua măsurile care se impun pentru protecţia angajaţilor, el va fi amendat.

Controale în judeţ

 

Luni şi marţi, echipele de inspectori de muncă au controlat mai multe societăţi comerciale din judeţ, pentru a verifica modul de respectare a prevederilor legale pe timp de caniculă. Potrivit conducerii ITM, angajatorii au luat măsurile necesare pentru protecţia salariaţilor. Până acum au fost sancţionate şase unităţi din judeţ. La o singură firmă s-a constatat că muncitorii, deşi lucrau în domeniul agricol – cel mai expus la efectele caniculei, nu au primit apă minerală. Societatea Agricolă „Fugerul“ din Dobroteasa a fost amendată cu 2.500 de lei.

Ieri, echipele ITM au controlat firmele din Balş, Iancu-Jianu, Scorniceşti şi Slatina. „În cazul în care temperaturile vor fi în continuare ridicate, vom verifica societăţile din toate zonele judeţului, pentru a ne asigura că angajaţii sunt protejaţi“, a spus Eugen Mitu, inspectorul-şef al ITM.

Potrivit legii, în perioadele cu temperaturi ridicate, angajatorii trebuie să asigure măsuri minime pentru ameliorarea condiţiilor de muncă, respectiv reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice, asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă, alternarea efortului dinamic cu cel static, a perioadelor de lucru cu cele de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer. De asemenea, pentru menţinerea sănătăţii angajaţilor, este obligatorie asigurarea a doi litri de apă minerală, a echipamentului individual de protecţie şi asigurarea de duşuri.

Lucrătorii care constată că aceste drepturi nu le sunt respectate pot sesiza acest lucru la numărul de telefon al ITM Olt.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS