7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSe fac jocurile la regii

Se fac jocurile la regii

Primăria Craiova a demarat, săptămâna aceasta, procedura de constituire a noilor Consilii de Administraţie de la cele trei regii de autoritate publică şi de la Compania de Apă „Oltenia“ SA. Schimbări majore sunt aşteptate la Compania de Apă „Oltenia“ SA, unde debarcarea actualului preşedinte al CA şi director general este tot mai des vehiculată.

 

Componenţa Consiliilor de Administraţie ale unităţilor din subordinea Primăriei Craiova trebuie modificată, potrivit legii, odată cu mandatarea unui nou consiliu local municipal, în funcţie de ponderea formaţiunilor politice reprezentate în acest organism. Cum în Consiliul Local Municipal Craiova nu mai există decât trei partide, doar oamenii propuşi de acestea şi membrii din partea unor ministere şi ai primăriei mai pot face parte din CA-urile de la Regia Autonomă de Transport, Regia Autonomă de Termoficare şi Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public şi Fondului Locativ. La SC Compania de Apă „Oltenia“ SA, unde consiliul local este acţionar majoritar, nu este nevoie de prezenţa reprezentanţilor ministerelor în CA, din care pot face parte, în schimb, şi persoane propuse de ceilalţi acţionari. Cu 15 consilieri locali din 27, PD-L va deţine mai mult de jumătate dintre locurile din Consiliile de Administraţie rezervate propunerilor consiliului local. Urmează PSD, cu o treime (nouă membri în consiliul local), şi PNL, cu a zecea parte (patru membri în consiliul local). În prezent, Consiliile de Administraţie ale celor trei regii autonome numără câte nouă membri, dintre care patru din fiecare sunt reprezentanţi ai primăriei şi ai unor ministere de resort. Compania de Apă „Oltenia“ SA este condusă de un CA compus din 11 persoane, aşa cum a stabilit AGA, iar consiliul local urmează să propună membri CA printr-un mandatat. În 2008, consiliile de la regii înghit 78.000 de lei fiecare, iar cel de la Compania de Apă „Oltenia“ SA – 94.000 de lei.

 

Directori noi la Apă şi Transport

 

Regia Autonomă de Transport Craiova este condusă de un director cu delegaţie – Marian Teodorescu, directorul economic – după ce directorul general Virgil Boboc s-a pensionat şi a decis să rămână consilier local, mandat incompatibil cu funcţia de director general al unei regii autonome. Boboc pierde astfel şi calitatea de membru în CA la Regia de Transport. Noul director general va fi desemnat pe bază de concurs. La Compania de Apă „Oltenia“ SA spiritele sunt din nou încinse, după ce PD-L a ocolit orice înţelegere cu PSD în consiliul local municipal. PD-L poate controla în consiliul local procedura de desemnare a membrilor care urmează să fie propuşi AGA pentru validare în CA, având majoritatea simplă. Implicit, viitorul CA al Companiei de Apă „Oltenia“ SA, la comanda PD-L, nu-l va mai vota pe actualul director general, pesedistul Liviu Mihai Ioniţă, în funcţia de preşedinte al CA. Legal, Ioniţă va pierde şi fotoliul de director general, acesta urmând să fie ocupat de noul preşedinte al CA. Surse din PD-L au confirmat marţi că se doreşte înlocuirea lui Liviu Mihai Ioniţă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII