16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalScumpirile se lasă aşteptate

Scumpirile se lasă aşteptate

Mult anunţatele scumpiri cu care au ameninţat producătorii nu se văd încă. Totuşi, amânarea nu va dura mult.

Cei mai mulţi doljeni au privit cu teamă 1 iulie, mai ales că era ziua în care preţurile urma să explodeze. Totuşi, săptămâna aceasta nu s-au înregistrat modificări semnificative de preţ. „În general, fructele şi legumele se scumpesc când se scumpeşte benzina“, a declarat Costel Scăunaşu, un agent comercial din Piaţa Centrală. Afirmaţia a fost susţinută şi de alţi patroni, care au explicat că, fiind vară, o creştere semnificativă de preţ ar fi, practic, imposibilă. „Noi preţurile le avem aceleaşi. În angrouri au mai scumpit puţin, cu 0,2-0,3 lei la kilogram. Noi nu putem însă să scumpim cu mai mult de 0,3 lei la kilogram. Dacă pui mai mult, mai ales în perioada asta, când lumea e în concediu şi e cald, nu mai e vânzare“, a spus Oprica Lăutaru, alt agent comercial din Piaţa Centrală.

 

Unii producători au scumpit produsele

 

Potrivit reprezentanţilor magazinelor, unele produse s-au scumpit de câteva săptămâni sau luni. „Unii producători şi distribuitori au scumpit deja produsele înainte de 1 iulie – carnea de porc, de exemplu, de două-trei luni, cu 0,2-0,2 lei/kg“, a precizat Dan Ştefănache, managerul magazinului Central „Corina“. Acesta a explicat că aceste creşteri s-au înregistrat pe fondul unei crize de carne de porc în toată Europa. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi în cazul preparatelor din carne, al căror preţ a crescut deja, în cazul unor firme cu 2-3%.

 

„Creşterile nu se vor lăsa prea mult aşteptate“

 

Scumpirile au ocolit însă carnea de pui şi lactatele. Asta nu înseamnă însă neapărat că după 1 iulie preţurile vor rămâne neschimbate.

„De la 1 iulie, nu s-a scumpit nimic. Creşterile nu se vor lăsa prea mult aşteptate. Probabil că, în maximum o săptămână, se vor modifica. Greul va fi suportat de cumpărători“, a adăugat Dan Ştefănache.

Un motiv pentru care magazinele nu au scumpit produsele de la începutul săptămânii este că există marfă pe stoc. „Deocamdată, nu s-au scumpit pentru că avem încă marfă pe stoc. Când se va face aprovizionarea, probabil preţurile vor creşte. Oricum, zahărul şi uleiul s-au mai scumpit“, a spus Elena G., vânzătoare la un magazin cu produse alimentare. Ulterior va fi vizibilă şi creşterea de preţ la energia electrică şi gazele naturale, ale căror noi tarife vor fi sesizabile în factura de luna viitoare.

 

„Sunt scumpe oricum“

 

Tactica producătorilor şi distribuitorilor de a scumpi din timp produsele a fost observată şi de cumpărători. „Sunt scumpe oricum. Ce să se mai scumpească? Faţă de săptămâna trecută nu au apărut scumpiri vizibile, dar de ceva timp au crescut mult preţurile“, a spus Margareta Irimia, pensionară din Craiova. Afirmaţia a fost susţinută şi de alţi craioveni. „S-au scumpit destul în ultimele săptămâni. Nu cred că mai pot scumpi, că nu avem de unde să dăm atâta pe ele. Nu avem decât să micşorăm cantităţile cumpărate“, a spus Emil Marin, alt craiovean plecat miercuri la cumpărături.

Creşteri evidente la ţigări

Singurele produse la care creşterea de preţ este sesizabilă încă de la 1 iulie sunt ţigările, în cazul cărora creşterea a fost de până la 0,4 lei pe pachet, din cauza majorării accizelor. Drept urmare, fumătorii scot deja din buzunar între 5,1 şi peste zece lei pentru un pachet de ţigări.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU