24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMogoş revoluţionează finanţele publice

Mogoş revoluţionează finanţele publice

Lipsa de bani reclamată de zeci de comune doljene după alegerile locale din 1 şi 15 iunie şi-ar putea găsi o rezolvare inedită, dar nelegală la administraţia judeţeană. Vicepreşedintele pe parte economică de la consiliul judeţean, Dan Mogoş, susţine că problemele financiare ale comunelor doljene care s-au plâns că nu au bani să plătească alegerile locale ar putea fi soluţionate prin luarea fondurilor de la alte capitole bugetare. Potrivit acestuia, până în prezent, 27 de consilii locale din Dolj au solicitat peste un milion de lei pentru acoperirea cheltuielilor cu alegerile, cea mai mare parte din această sumă fiind reprezentată de indemnizaţiile membrilor birourilor din secţiile de votare şi a celor de circumscripţie.

„Problema se poate rezolva în două moduri: se poate face rectificare bugetară între capitole, adică acolo unde există bani pe alte capitole se pot trece la cheltuieli de salarii sau, dacă nu au avut de unde să ia, s-au adresat consiliului judeţean. CJ centralizează cererile şi, când se va face rectificare bugetară, le va da banii. Oricum, oamenii care făcut parte din birourile secţiilor de votare vor fi plătiţi“, a spus Mogoş. Potrivit vicelui, problemele financiare la consiliile locale au apărut fie pentru că au prins o sumă mică în buget pentru alegeri, fie din cauza faptului că indemnizaţiile „supraveghetorilor“ din alegeri au fost mărite printr-o hotărâre de guvern, de la 50 de lei pe zi, cât fusese stabilit iniţial, la 66 de lei.

 

Bechetul şi Calafatul, printre localităţile cu probleme

 

Simplu ca bună ziua, în opinia vicelui CJ. Din păcate pentru Mogoş, legislaţia în vigoare nu permite folosirea banilor destinaţi altor capitole bugetare pentru plăţi suplimentare de personal, aşa cum a explicat ieri, pentru GdS, Florian Barbu, trezorier-şef în cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Dolj.

„Rectificarea bugetară se poate face, dar pentru aceleaşi tipuri de cheltuieli. De exemplu, se pot lua bani de la cheltuieli de personal de la un capitol şi se pot da numai la cheltuieli de personal din cadrul altui capitol. Condiţia este să nu se diminueze sau să se mărească aceste cheltuieli de personal în cadrul bugetului“, a spus Florian Barbu. Cu alte cuvinte, pentru ca soluţia lui Mogoş să poată fi pusă în practică de primării, ori o parte din angajaţii primăriilor ar rămâne fără salarii, ori s-ar încălca legea. Din datele furnizate de consiliul judeţean, printre primăriile care au solicitat bani pentru acoperirea cheltuielilor suplimentare de personal se numără Bechet, Calafat şi Coşoveni, cele mai mari sume, de 75.000 de lei, fiind solicitate de Sălcuţa şi Vela.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII