12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSemnături împotriva sistemului de facturare al CEZ

Semnături împotriva sistemului de facturare al CEZ

Pensionarii olteni sunt cei care au iniţiat acţiunea, iar prefectura, primăriile şi sindicatele s-au alăturat în această campanie

OLT. O amplă acţiune de strângere de semnături împotriva sistemului actual de facturare susţinut de CEZ a început de ieri în oraşele judeţul Olt. Iniţiativa a venit din partea pensionarilor, însă Prefectura Olt, primăriile şi toate confederaţiile sindicale ce au filiale în judeţ s-au alăturat campaniei.

Clienţii CEZ îşi manifestă din nou nemulţumirea faţă de abuzurile firmei cehe. Discuţiile aprinse desfăşurate în mai multe rânduri la prefectură, amenda de 30.000 de lei aplicată de Oficiul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului sau zecile de reclamaţii venite din partea clienţilor s-au dovedit apă de ploaie. Sindicaliştii olteni se declară şi ei nemulţumiţi de faptul că firma furnizoare de electricitate refuză să accepte varianta autocitirii, deşi aceasta este specificată în regulament.

 

Acţiune amplă

 

Campania de strângere de semnături se adresează tuturor consumatorilor de electrictate care doresc revenirea la vechiul sistem de facturare, pe baza autocitirii. Tabelele cu semnături, împreună cu un memoriu, vor ajunge la primul-ministru Călin Popescu Tăriceanu.

Potrivit lui Florea Mitroi, preşedintele Consiliului Judeţean al Persoanelor Vârstnice, acţiunea de strângere de semnături a fost declanşată la „Asociaţia Pensionarilor CFR“ din strada Dinu Lipatti, la Clubul Pensionarilor din cartierul Progresul şi la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor din Slatina.

„Începând de astăzi (ieri – n.r.), campania a fost extinsă în mai multe zone ale Slatinei, dar şi în celelalte oraşe ale judeţului. De asemenea, vom lua legătura cu consiliul judeţean pentru a face aceste demersuri şi în mediul rural“, a spus Mitroi.

În Slatina, cu sprijinul reprezentanţilor primăriei, vor fi amenajate centre de strângere de semnături la Clubul Pensionarilor de pe strada Victoriei, Fântâna Speranţei, Băile comunale, Direcţia Economică a primăriei, la asociaţiile de proprietari şi în pieţe. Totodată, se ia în calcul amenajarea unor corturi şi în cartierul Steaua şi în Piaţa Zahana. În celelalte oraşe ale judeţului se strâng semnături la sediile Asociaţiei Pensionarilor.

Campania de strângere de semnături de la consumatorii nemulţumiţi ai CEZ va continua până pe 20 iulie.

 

Consumatori revoltaţi

 

Sumele plătite în avans pentru un consum estimat la electricitate aduc bani frumoşi firmei cehe. Clienţii, în majoritate cu venituri reduse, se trezesc din când în când că, pe lângă facturile plătite pentru consumul estimat, trebuie să achite sume mari de bani pentru electricitatea pe care nici măcar nu au consumat-o. Urmează drumuri la ghişeele de relaţii cu publicul ale CEZ, iar aici se declanşează calvarul chitanţelor care justifică plata facturilor. Un client care a plătit fiecare factură, dar nu a păstrat chitanţele în ultimul an se poate trezi în orice moment cu o factură nejustificată, pe care este nevoit să o achite, în lipsa documentului care atestă plata ei anterioară. De asemenea, sute de consumatori au primit şi trei facturi într-o lună, iar în urma discuţiilor avute cu angajaţii CEZ s-a ajuns la concluzia că aceste facturi trebuie achitate, pe motiv că sunt emise pentru un consum din lunile din urmă. „Am primit luna trecută trei facturi, dintre care una cu consumul pe luna noiembrie, pe care, chipurile, nu aş fi plătit-o. M-am trezit la ghişeu că mi s-a cerut chitanţa prin care să arăt că am plătit acea factură de anul trecut. Păi de unde să mai am eu chitanţă, din noiembrie. Am primit de atunci mai multe facturi şi pe nici una nu era înscrisă vreo restanţă, deci e clar că factura a fost achitată la timp. Mi-au spus de la ghişeu că, dacă nu o plătesc, o să îmi taie curentul. Nu am avut altă soluţie şi am achitat-o, deşi acea factură a mai fost plătită o dată“, a spus un consumator din Slatina. Alte zeci de cazuri asemănătoare pot fi ascultate în fiecare zi de la clienţii care bat în zadar drumurile la sediul CEZ, în speranţa că li se va da dreptate.

 

„Am devenit bancă pentru CEZ!“

 

Se vorbeşte că în prezent CEZ ar avea în cont 5.000 de miliarde în plus, proveniţi din plata consumului estimat. La polul opus, mulţi clienţi cu venituri mici îşi iau mâncarea de la gură pentru a strânge sumele necesare achitării facturilor imense la curent electric.

„La articolul 135 din regulamentul CEZ este prevăzută şi autocitirea, ca variantă de facturare a consumului de electricitate. Or, firma cehă încalcă acest regulament, neacceptând autocitirea contorului şi plata potrivit consumului lunar. Am devenit cu toţii bancă pentru CEZ, pentru că noi plătim dinainte ceea ce nu consumăm, iar ei se folosesc de banii noştri. Vom extinde această acţiune de strângere de semnături şi în mediul rural, dar şi în celelalte judeţe afectate de neregulile la facturarea electricităţii“, a mai spus Florea Mitroi. În cazul în care cei de la CEZ nu vor cedea, consumatorii ameninţă că vor ieşi în stradă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII