5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSute de familii trăiesc în beznă

Sute de familii trăiesc în beznă

Sute de familii din Vâlcea stau la lumina lumânărilor şi a lămpilor. Din cele 89 de localităţi ale judeţului, în 40 de comune şi opt oraşe sunt gospodării care nu au curent electric.

 

741 de familii din judeţul Vâlcea nu au curent electric, conform unei statistici realizate de consiliul judeţean, anul acesta. În mediul rural, sunt 463 de locuinţe neracordate la reţeaua electrică, iar în mediul urban, 278. Cele mai multe case neracordate la reţeaua electrică sunt în oraşul Băile Olăneşti, respectiv 168. Claudiu Noaje, consilierul primarului din Băile Olăneşti, recunoaşte că în staţiune sunt multe zone fără energie electrică. „Nu există reţea electrică în multe cătune. De câţiva ani, în zonele în care nu e curent s-au construit cabane montane. Mai sunt însă şi case bătrâneşti care nu au fost locuite, iar acum oamenii se întorc, le refac şi rămân aici“, a spus Claudiu Noaje. În Olăneşti, nu e lumină într-o zonă din satul Cheia şi în cătunele Cumpăna, Mosuroasa, Viezuianu şi Faţa Dealului. „Cabanele sunt iluminate cu ajutorul generatoarelor pe motorină“, a spus consilierul Noaje.

 

Cabane turistice luminate cu lampa

 

Pe lângă faptul că nu sunt luminate, cătunele din Băile Olăneşti sunt şi izolate. Maşinile ambulanţei ori ale pompierilor nu au cum să ajungă la ele din cauza drumurilor abrupte şi accidentate. Andrei Ciobanu, un bătrân care locuieşte în cătunul Faţa Dealului, ne-a arătat până unde e curent electric în zonă. „Ultima casă electrificată e a mea. Mai sus sunt cinci familii care nu au curent electric. Toţi sunt bătrâni. E foarte greu fără lumină. Nu poţi să ai un aparat de radio, un televizor, practic eşti rupt de civilizaţie. Nu poţi avea un frigider pentru mâncare“, a declarat bătrânul. În cătunul Cumpăna sunt şase familii fără lumină. Viorica Şteţco are o cabană de vacanţă, dar nu are lumină. „Mulţi oameni au cumpărat terenuri aici ca să ridice cabane, dar, pentru că nu e curent, au renunţat“, a spus Viorica. Statistica arată că şi în municipiul Râmnicu Vâlcea sunt 48 de familii care trăiesc fără lumină. În mediul rural, 67 de case din comuna Copăceni nu au curent electric, iar la Budeşti, 27. Prin programul „Electrificare 2007-2009“ cu fonduri de la guvern, aceste locuinţe vor fi racordate la reţeaua electrică.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS