11.2 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalIconografia, de la pasiune la job

Iconografia, de la pasiune la job


Violeta Scrociob iubeşte tot ce este frumos, iar acest lucru se vede în cele peste 400 de lucrări realizate. De-a lungul celor două decenii pe care le-a petrecut în lumea culorilor, nu a fost mereu frumos şi uşor.

Violeta Scrociob s-a născut pe 11 octombrie 1968, în comuna Tomşani, din judeţul Vâlcea, şi de mică a fost atrasă de magia culorilor. În 1993 a absolvit Şcoala de Arte din Râmnicu Vâlcea, Secţia pictură. De la început a fost atrasă de iconografie, dar, fiind imediat după Revoluţie, această temă nu era studiată. „Îmi amintesc cu regret că au fost câţiva ani, înainte de 1989, când mă puteam compara cu o corabie. Pendulam între credinţă şi ateism. Se înţelege de ce. Niciodată nu voi putea recupera acei ani“, îşi aminteşte Violeta. Artista iubeşte pictura, cu diversele tehnici de exprimare, dar se dedică iconografiei. „Iconografia mă atrage şi consider că mă caracterizează. Fiind autodidact, a fost nevoie de mult studiu, iar experienţa am obţinut-o în timp. Cu cât studiezi mai mult, îţi dai seama cât de puţine ştii“, spune Violeta. Ea recunoaşte însă că, odată cu trecerea anilor, apare şi satisfacţia muncii. „Atunci când pictezi icoane, ţinta este dincolo de ceea ce se vede, iar gândirea şi simţirea sunt mult mai profunde, având în vedere latura spirituală. Dacă omul care priveşte icoana pe care ai pictat-o intră în comuniune cu Dumnezeu, atunci poţi afirma că ţi-ai atins scopul“, precizează artista.

 

Fiica îi moşteneşte talentul

 

Pictoriţa participă la expoziţii, târguri de artă şi la concursuri naţionale. Violeta Scrociob a obţinut numeroase premii la concursurile naţionale de pictură religioasă, în ultimii opt ani. Artista e fericită că fiica ei, Andreea, de 15 ani, i-a moştenit talentul. „Mi-am propus şi am reuşit într-o oarecare măsură să predau ştafeta unui grup de copii, dar şi fiicei mele, Andreea, care îmi moşteneşte talentul“, menţionează artista.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS