12 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjBiserică monument istoric, lăsată

Biserică monument istoric, lăsată

Biserica din satul gorjean Zorleşti are o istorie aparte şi o vechime de mai bine de trei secole. Din păcate, în prezent, monumentul istoric riscă să ajungă o ruină.

Locaşul de cult este aşezat în mijlocul satului Zorleşti, din comuna gorjeană Prigoria, şi poartă hramul Sfântului Nicolae şi al Marelui Mucenic Gheorghe. A fost construită pe vremea lui Alexandru Ipsilanti, în anul 1775, iar pisania de la intrare ne spune întreaga poveste. „Este zidită din temelie cu osteneala şi toată cheltuiala sfinţiei sale părintelui protopop Barbu Zorilescu, cpt. Mihai I. Constantinescu, Ioana Capitanul Protopopii şi Radu Capitanul, aşa să le fie dumnealor şi la tot neamul veşnică pomenire; şi acest dumnezăiesc lucru s-a făcut din zilele prea luminatului nostru domn Alexandru Ioan Ipsilante, voievod cu blagoslovenia preasfinţenii sale Chiru Chir Chierasie, episcope al Râmnicului; în 1775“.

 

Resfinţită în 1979

 

Construcţia a fost zidită iniţial din cărămidă, având fundaţia în formă de cruce. De-a lungul timpului, a suferit mai multe modificări, atât la fundaţie, cât şi la acoperiş. În 1894, bisericii i s-a adăugat turla de la apus, iar acoperişul din scândură veche a fost înlocuit cu unul de tablă. În 1951, oamenii satului au pus mână de la mână şi au făcut alte reparaţii necesare. În pisanie se menţionează: „I s-a dat jos acoperişul de tablă şi s-a acoperit cu şindrilă de brad. Tot atunci, s-a prelungit acoperişul de jur împrejur, înlocuindu-se căpriorii. Această reparaţie s-a făcut cu cheltuiala locuitorilor, sub conducerea preotului Constantin Tomescu“. Ultima reparaţie capitală a locaşului de cult a avut loc în perioada 1967-1978, când fundaţia de ţăruşi a fost înlocuită cu alta din beton şi biserica a fost reacoperită cu tablă. Tot atunci, construcţia a fost racordată la curent electric. Ultima resfinţire a avut loc în anul 1979.

 

Sătenii vin la slujbă în fiecare duminică

 

La slujbele care se oficiază în această biserică, participă membrii a peste 160 de familii din satul Zorleşti, care speră ca biserica lor să nu se transforme într-o ruină. Gheorghe Zăvoi este preotul paroh al bisericii din Zorleşti de 28 de ani. Părintele a încercat să facă şi el ceva pentru restaurarea bisericii, dar toate eforturile i-au fost până acum zadarnice. Şi asta din cauza faptului că situaţia juridică actuală a monumentului istoric din Zorleşti nu este clarificată. În mod normal, locaşul de cult ar trebui să se afle în proprietatea parohiei, care ar fi astfel obligată să se îngrijească de conservarea şi întreţinerea bisericii.

„Este adevărat că biserica se află într-o stare avansată de degradare. Problema este doar la exterior, pentru că interiorul l-am mai întreţinut noi aşa cum am putut. Am apelat la sprijinul primarului, dar acesta nu m-a ajutat cu nimic. Anul trecut m-am judecat la Târgu Cărbuneşti cu Primăria Prigoria, pentru a putea obţine titlul de proprietate ca parohie, însă nu mi l-au dat. M-am judecat şi pentru pământul şi curtea bisericii, cele patru pogoane. Dar încă nu am obţinut titlul de proprietate“, a spus preotul Zăvoi.

 

Inclusă pe lista monumentelor istorice

 

Nici Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional (DJCCPCN) Gorj nu poate interveni pentru a ajuta la recondiţionarea bisericii din Zorleşti. Pentru acest an, DJCCPCN Gorj a propus includerea monumentului în planul naţional pentru restaurare. Olimpia Bratu, directoarea instituţiei, a precizat că „bisericile se află în proprietatea privată a parohiilor. Direcţia nu poate face nimic. Nu poate finanţa, pentru că nu sunt prevăzuţi bani pentru aşa ceva. Din păcate, nici Ministerul Culturii nu poate face nimic. Răspunderea principală este a proprietarului care, aici, este parohia, în calitate de organ administrativ“.

Aşadar, salvarea bisericii din Zorleşti se află în mâinile administraţiei locale din Prigoria. Totul depinde însă de cât de interesaţi sunt mai-marii comunei de păstrarea şi conservarea patrimoniului cultural gorjean.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII