6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSistemul sanitar, reorganizat

Sistemul sanitar, reorganizat

Ministerul Sănătăţii Publice (MSP) va desfiinţa Institutele, Autorităţile de Sănătate Publică şi Inspecţia Sanitară de Stat, care vor fi organizate în trei agenţii de specialitate, potrivit unor ordonanţe de urgenţă privind modificarea legii referitoare la reforma în sănătate.

„Se va face, în maximum 90 de zile, trecerea spitalelor, a Institutelor şi a Autorităţilor de Sănătate Publică în cadrul Agenţiei de Sănătate Publică şi Asistenţă Medicală. Inspecţia Sanitară de Stat va deveni Controlul Sanitar de Stat şi se va înfiinţa Agenţia de Dispozitive Medicale şi Infrastructură, care va monitoriza în permanenţă necesarul de dispozitive medicale în unităţile sanitare. Aceste modificări au fost adoptate prin ordonanţă de urgenţă, la ultima şedinţă de guvern“, a anunţat ieri ministrul sănătăţii, Eugen Nicolăescu, citat de NewsIn.

 

Mai multe preţuri de decontare, stabilite de minister

 

Ministrul a mai spus că printre principalele modificări se numără extinderea preţului de decontare la medicamente, materiale sanitare şi dispozitive medicale cuprinse în programele naţionale de sănătate. „De exemplu, prin descentralizarea programului de diabet, dorim ca testele pentru măsurarea glicemiei să se asigure şi în farmaciile cu circuit deschis, dar, dacă nu vom impune un anume preţ de decontare, se vor utiliza unele mai mari“, a explicat Nicolăescu.

Altă modificare prevede preluarea la bugetul de stat a cheltuielilor pentru cazurile rezolvate în Unităţile de Primiri Urgenţe, care nu necesită internarea pacienţilor în unitatea sanitară respectivă. Urmează să fie preluate de minister şi cheltuielile aferente altor servicii pentru întreţinerea şi funcţionarea Unităţilor de Primiri Urgenţe.

De asemenea, se vor finanţa de la bugetul de stat şi cheltuieli din cadrul Serviciilor de Ambulanţă, cum ar fi medicamente, materiale sanitare şi asigurarea maşinilor.

Pentru asigurarea asistenţei medicale în zonele cu deficit de medici, noile modificări ale legii privind reforma în sistemul sanitar prevăd posibilitatea legală a autorităţilor locale de a stimula medicii care vor profesa în zonele rurale, prin acordarea de locuinţe sau ajutoare financiare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU