11.7 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024

Oral de 9 şi 10

La prima probă a examenului, cea de limba şi literatura română oral, peste jumătate dintre candidaţii din Olt au obţinut note între 9 şi 10.

 

OLT. Candidaţii de la bacalaureatul 2008, sesiunea iunie-iulie, au reuşit şi ieri să obţină note mari de la evaluatorii din comisii, chiar dacă performanţa de la prima probă va rămâne, probabil, de neegalat.

Pe principiul „sunt probe orale, nu se acceptă contestaţii, de ce să nu-i ajutăm“, profesorii au fost generoşi şi la proba de limbă străină. Cât de generoşi, se va vedea astăzi, când va fi dată publicităţii statistica după prima zi a probei.

N-a fost cazul de prestaţii supraevaluate la liceele de top, unde elevii au încercat să obţină „pe bune“ nota maximă. Este şi cazul Colegiului Naţional „Radu Greceanu“ din Slatina, unde evaluarea chiar le-a prilejuit profesorilor întâlnirea cu absolvenţi foarte bine pregătiţi. Candidaţii de aici au făcut impresie bună şi prin vestimentaţie, şi prin atitudine. „Sunt foarte bine pregătiţi şi se şi îmbracă foarte frumos, elegant, decent. Copiii au atitudine, oferă răspunsuri pertinente. M-a impresionat o absolventă care a ieşit plângând din sală pentru că a reuşit să obţină «doar» 9,50. Felul lor de a răspunde m-a făcut să stau mai mult prin sălile de examen, eu fiind profesoară de engleză. Este o atmosferă de examen aşa cum ar trebui să fie în oricare centru. E bine că se întâmplă aşa, pentru că examenul de bacalaureat căzuse în derizoriu. Am auzit de «Radu Greceanu», iar spusele se confirmă“, a declarat preşedinta comisiei, prof. univ. Adina Pescaru.

Cu toate că s-au pregătit temeinic, emoţiile n-au lipsit. Candidaţii au fost susţinuţi de profesori şi de diriginţi, iar proba s-a încheiat cu succes.

 

Colegii în top la prima probă

 

Înainte de examen, se credea că noul model de subiecte pentru limba şi literatura română oral le va pune probleme candidaţilor, dar încă din prima zi de evaluare s-a constatat că, de fapt, cerinţele au fost chiar pe gustul absolvenţilor. Colegiul Naţional „Radu Greceanu“ a numărat după primele două zile de examen 214 note de 10, 64 între 9 şi 9,99 şi doar patru note între 8 şi 8,99. Notă mai mică de 8 n-a înregistrat nici un candidat, absolvenţii acestui colegiu fiind campioni şi la prezenţă. Şi cei de la Colegiul Naţional „Ion Minulescu“ Slatina au avut rezultate deosebite, din cei 303 absolvenţi care susţin bacul, 215 obţinând nota maximă. 62 au note între 9 şi 9,99, 20 – între 8 şi 8,99, cinci – între 7 şi 7,99 şi un singur candidat a plecat de la proba orală de limba şi literatura română cu o notă între 6 şi 6,99. Al treilea liceu cu performanţe deosebite a fost Colegiul Naţional „Ioniţă Asan“, din cei 275 de absolvenţi, 152 fiind notaţi cu 10 la prima probă, 82 – cu note între 9 şi 9,99, 35 – între 8 şi 8,99 şi şase – între 7 şi 7,99.

Şi cei de la Colegiul Naţional Vocaţional „Nicolae Titulescu“ s-au remarcat la prima probă, cei mai mulţi dintre ei obţinând note între 9 şi 10. La polul opus se află Colegiul Agricol „Dimitrie Petrescu“ din Caracal, ai cărui absolvenţi au avut, într-un număr destul de mare, note mai mici de 7 (118 note între 6 şi 6,99 şi 17 – între 5 şi 5,99). Grupul Industrial de Construcţii-Montaj Slatina a înregistrat, de asemenea, 64 de note între 6 şi 6,99 şi 21 – între 5 şi 5,99, având şi cel mai mic număr de note de 10, doar 22, dar cel mai mare de candidaţi absenţi – 22 (21 de la învăţământul seral şi un absolvent de la zi).

Astăzi se încheie evaluarea la limba modernă, iar mâine are loc prima probă scrisă, la limba şi literatura română. Tot astăzi, preşedinţii comisiilor din centrele de examen vor participa la o întâlnire cu membrii comisiei judeţene, pentru a se pune la punct procedura pentru proba scrisă, după cum a declarat preşedinta comisiei judeţene, inspectorul şcolar general adjunct Marilena Nuţă. Astăzi după-amiază vor fi anunţaţi şi evaluatorii de la limba şi literatura română, iar la proba de mâine va fi prezent în judeţ şi delegatul Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS