5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalBac în limbile UE

Bac în limbile UE

Engleză, franceză, spaniolă, germană, rusă sunt limbile care au răsunat ieri în liceele doljene. Absolvenţii de liceu au încercat să le demonstreze profesorilor examinatori că ştiu să vorbească în limbile Uniunii Europene şi că pot trece şi de cea de-a doua probă eliminatorie a examenului de bacalaureat din acest an.

Câteva mii de absolvenţi de liceu au vorbit sau au încercat să vorbească în limbi străine. Emoţiile au fost chiar mai mari decât la prima probă, cea de limba şi literatura română oral, pentru că de această dată trebuia să se exprime în altă limbă. Alături le-au fost ca de fiecare dată părinţii, diriginţii şi prietenii, care i-au încurajat până să intre în săli şi au încercat să le înlăture emoţiile, apoi le-au preluat ei şi au aşteptat nerăbdători ca tinerii să iasă din examen. „Am emoţii mai mari decât ea. În faţa ei mi le-am stăpânit, dar acum nu mai pot. Mi-e frică, doar e o limbă străină“, a spus mama unei candidate. Când fata a ieşit pe poarta şcolii şi a spus cuvântul magic „zece“, mama a izbucnit în plâns. „Să o ţii tot aşa, că e bine. A luat zece şi la română. Să aibă şi ea medie mare ca să o ajute la facultate“, a spus femeia.

 

Şase candidaţi au vorbit în limba rusă

 

Temperaturile ridicate şi emoţiile le-au făcut probleme unor candidaţi care au ieşit din săli. „Mi-e rău, am avut emoţii mari şi era şi cald în sală. Am crezut că o să leşin. S-a terminat cu bine. Am luat 9,50“, a spus Iuliana de la CN „Elena Cuza“, care a dat proba în limba franceză. Alţii au putut să spună comisiei într-o limbă străină doar un salut şi la revedere. „Cu engleza asta nu prea m-am înţeles eu. Mai mult am tăcut decât să vorbesc. M-am scos cu salutul şi cu la revedere. Le-am spus frumos, cu intonaţie. Am luat 7.00“, a spus Marius de la CN „Gheorghe Chiţu“ din Craiova. Majoritatea elevilor au susţinut proba la limba engleză, 4.500, pe locul următor clasându-se franceza, cu 2.800, apoi germana, cu 44 de candidaţi, spaniola, cu 23, iar la limba rusă au dat examen şase absolvenţi de liceu.

 

 

Absenţi la prima probă

 

Prima sesiune a examenului de bacalaureat din acest an a fost ratată de 139 de absolvenţi de liceu, care au lipsit, şi de unul care a fost eliminat pentru că a fost prins copiind. „Toţi candidaţii prezenţi au promovat prima probă orală a examenului de bacalaureat. Cei absenţi şi cel eliminat vor mai avea o şansă în sesiunea din august“, a spus Luminiţa Popescu, inspectoare generală a Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj. Proba de limbi străine oral va continua şi azi, iar de mâine vor începe probele scrise, cu limba şi literatura română. Pe 1 iulie va fi proba obligatorie a profilului, iar pe 2 iulie, proba scrisă din cealaltă arie curriculară. Rezultatele vor fi afişate pe 5 iulie, iar contestaţiile se depun în aceeaşi zi. Rezultatele finale vor fi afişate pe 9 iulie. Cei care nu vor promova examenul de bacalaureat în această sesiune se vor putea înscrie în cea de-a doua. Examenele vor începe pe 18 august şi se vor încheia pe 27 august.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU