27.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAvertisment european privind deficitul bugetar

Avertisment european privind deficitul bugetar

Comisia Europeană ar putea adopta astăzi un avertisment privind deficitul bugetar al României, care se îndepărtează de la obiectivul pe termen mediu de 0,9% din PIB. Potrivit NewsIn, Colegiul Comisarilor ar putea să se pronunţe prin vot cu privire la un asemenea avertisment. „Comisarul Almunia a declarat în aprilie, când au fost publicate previziunile economice de primăvară, că va face o analiză atentă asupra fiecărei ţări al cărei deficit bugetar se apropie de 3%, iar miercuri va avea loc această evaluare“, a declarat, pentru NewsIn, Amelia Torres, purtătoarea de cuvânt a comisarului pentru afaceri economice şi monetare, Joaquin Almunia.

 

Atenţionări au mai fost

 

Bucureştiul a mai fost atenţionat până acum, din pricina politicii expansioniste a guvernului, nu doar de Comisia Europeană, ci şi de alte organisme internaţionale, precum FMI. Lipsa predictibilităţii bugetare, cheltuielile masive cu salariile din sectorul public şi cu pensiile, lipsa de susţinere a veniturilor prognozate la buget sunt cele mai mari riscuri la adresa echilibrului balanţei de plăţi guvernamentale. De altfel, în luna aprilie, România a fost avertizată de comisarul Almunia cu privire la riscul de a depăşi deficitul bugetar maxim acceptat de 3%, dacă va continua politicile bugetare actuale.

Potrivit legislaţiei UE, în cazul în care o ţară depăşeşte deficitul de 3%, Comisia Europeană poate demara procedurile de deficit bugetar excesiv. Cel actual, deşi este sub 3%, se îndepărtează ca tendinţă de obiectivul pe termen mediu asumat de România, de 0,9%. Spre deosebire de ţara noastră, al cărei buget este pe deficit, Bulgaria, cu o creştere economică similară, de peste 6%, are un surplus bugetar constant de peste 3% din PIB, arată statisticile Comisiei Europene publicate în luna aprilie.

 

Franţa şi Marea Britanie, în situaţii similare

 

Altă ţară care ar putea fi avertizată astăzi, alături de România, este Marea Britanie, care în prezent are un deficit bugetar de 2,6%, ce ar putea creşte până la 3,3% dacă politicile rămân neschimbate, conform statisticilor UE.

Executivul european a lansat deja, cu două săptămâni în urmă, un avertisment sub forma unei recomandări adresate Franţei, al cărei deficit bugetar a fost de 2,4% din PIB în 2006, a crescut la 2,7% în 2007, Comisia estimând că va ajunge la 3% în 2009, în ipoteza în care politicile bugetare actuale ale Parisului rămân neschimbate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS