14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDrumul expres Craiova-Piteşti stă o tură

Drumul expres Craiova-Piteşti stă o tură

Dacă ministrul transporturilor era optimist că artera de circulaţie rapidă ar fi urmat să fie gata anul viitor, Compania de Autostrăzi e sceptică. Nici exproprierile nu au început încă.

 

Procedurile pentru demararea lucrărilor la drumul expres Craiova-Piteşti avansează în ritm de melc. În timp ce certificatele de urbanism de la cele trei judeţe prin care va trece drumul (Dolj, Olt, Argeş) sunt aprobate din septembrie 2007, până în prezent nici măcar nu s-a aflat de unde se vor lua banii pentru construirea drumului. Ministrul transporturilor, Ludovic Orban, rămâne la fel de optimist ca în urmă cu câteva luni, cu toate că s-au aprobat doar indicatorii tehnico-economici care stau la baza obţinerii finanţării pentru exproprieri şi pentru construirea propriu-zisă a drumului expres. „Acum se discută obţinerea finanţării din Fondul Naţional de Dezvoltare, constituit din sumele obţinute din privatizări. La rectificarea bugetară care urmează vom prinde şi drumul expres la obiectivele de investiţii, pe anexe, pentru a putea prevedea banii pentru finanţări“, a declarat, pentru GdS, Ludovic Orban. Ministrul a explicat faptul că nu pot fi demarate licitaţiile privind desemnarea firmei care se ocupă de exproprieri, pe de o parte, şi licitaţia pentru execuţie, pe de altă parte, până când nu există o sursă minimă de finanţare.

 

După 1 iulie…

 

Ministrul transporturilor a afirmat că abia după data de 1 iulie vor începe procedurile de cadastrare şi apoi cele de expropriere, urmând ca execuţia să aibă loc în 2009. Optimismul lui Orban nu se opreşte aici: „Nu va dura mult până la construirea drumului expres Craiova-Piteşti, pentru că noi la licitaţii bonificăm firmele din ofertă care au termene mai scurte de execuţie. Deja este un pas înainte cu aprobare prin hotărâre de guvern a indicatorilor tehnico-economici“. În teritoriu, certificatele de urbanism necesare de la consiliile judeţene prin care va trece drumul de circulaţie rapidă au fost eliberate de anul trecut. „La Dolj s-a eliberat certificatul de urbanism necesar pentru construirea drumului expres încă din septembrie 2007, care este valabil 24 de luni. Au fost notificate cele patru primării din judeţ pe unde va trece drumul – Craiova, Gherceşti, Pieleşti şi Robăneşti – să identifice proprietarii ale căror terenuri ar urma să fie expropriate“, a precizat Radu Papa, arhitect-şef al judeţului Dolj.

 

Exproprieri, la sfântu’-aşteaptă!

 

Studiul de fezabilitate este gata de mult, dar procedurile de expropriere sunt greoaie. Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) răstoarnă optimismul lui Orban şi susţine că… mai durează. „CNADNR face demersuri pentru obţinerea finanţării necesare demarării procesului de expropriere în anul 2008. Ulterior obţinerii finanţării, CNADNR va demara procedura de licitaţie pentru contractarea serviciilor de întocmire a documentaţiilor cadastrale“, a anunţat Departamentul de Comunicare al Companiei. Procedura de expropriere poate fi declanşată numai după avizarea proiectului de hotărâre de guvern şi a anexei de către ministerele abilitate. CNADNR mai susţine că din momentul declanşării licitaţiei pentru desemnarea „serviciilor juridice care se ocupă de exproprieri“ şi până la plata efectivă a banilor pentru proprietarii de terenuri pot trece „între 15 şi 22 de luni“. Ministrul Ludovic Orban spune că nu este nevoie să se încheie întregul proces de expropriere şi după aceea să înceapă lucrările, ci poate demara execuţia lucrărilor după ce s-au luat terenurile de la primii proprietari.

 

Paşi de urmat

Paşi de urmat, pentru drumul expres Craiova-Piteşti:

– prinderea obiectivului de investiţii în buget;

– obţinerea finanţării;

– organizarea licitaţiei pentru servicii cadastrale;

– HG pentru exproprieri şi anexa cu persoanele care vor fi expropriate;

– avizarea HG de ministerele abilitate;

– notificarea proprietarilor cu privire la cuantumul despăgubirilor;

– numirea unei comisii de expropriere;

– exproprierea propriu-zisă;

– întocmirea proceselor-verbale;

– plata exproprierilor prin CEC (în 15 zile de la încheierea hotărârilor de expropriere);

– licitaţia pentru execuţie;

– demararea efectivă a lucrărilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII