11.2 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024

Femeile, la putere


Două primăriţe din judeţul Gorj au câştigat alegerile încă din primul tur şi sunt cele mai vechi în funcţie, Elena Mosor fiind la al cincilea mandat în Alimpeşti.

 

GORJ. Dintre cei 25 de primari gorjeni care au fost aleşi încă din primul tur de scrutin, doi sunt femei. Este vorba de primăriţele din Alimpeşti şi Ţânţăreni. Acestea deţin şi un record greu de egalat: cel de lonvegitate în funcţie.

După ceea ce s-a întâmplat în ultimii ani la alegerile locale din judeţul Gorj, s-ar putea spune că administraţia publică este în exclusivitate o treabă de bărbaţi. Ceea ce s-a petrecut însă în ultimii 18 ani în comunele Alimpeşti şi Ţânţăreni reprezintă excepţiile care confirmă regula că, deşi în fruntea primăriilor au fost aleşi cu preponderenţă bărbaţii, cele mai multe mandate consecutive le-au avut tot femeile. Este cazul primăriţei din Alimpeşti, Elena Mosor, care deţine recordul de longevitate într-o astfel de funcţie, ajungând la mandatul cu numărul cinci. Elena Mosor este urmată de Maria Vasilescu, primăriţa din Ţânţăreni, care este la al patrulea mandat. Ambele sunt membre PSD.

 

A fost secretar cu propaganda

 

Maria Vasilescu a declarat că a mai activat în cadrul Primăriei Ţânţăreni înainte de 1989 şi povesteşte că experienţa de secretar cu propaganda a ajutat-o să obţină patru mandate de primar.

„Nu aveam cum să nu iau încă un mandat. Este cel de-al patrulea şi îmi pare rău că în perioada cât a fost Convenţia am întrerupt şi a ieşit primar altcineva. Este bine şi aşa. Eu oricum am mai fost numită primăriţă între 1991 şi 1992, dar mandatul acela nu îl mai pun la socoteală, că aşa aş fi la mandatul cu numărul cinci. Sunt destule şi atâtea. De dinainte de Revoluţie sunt în cadrul primăriei şi mi-a plăcut munca de administraţie. Trebuie să recunosc că m-a ajutat foarte mult în lucrul cu oamenii activitatea de secretar de partid, pe care am făcut-o înainte de 1989. Din afară, viaţa în primărie pare roz, dar nu este aşa. Toată lumea crede că vii şi stai la cafea şi apoi pleci acasă“, a spus primăriţa Maria Vasilescu. Aceasta a împlinit pe 2 iunie 61 de ani.

 

Record de mandate

 

Cea care i-a lăsat însă de departe în urmă pe bărbaţi în ceea ce priveşte numărul de mandate este primăriţa din Alimpeşti, Elena Mosor. Cu toate că are mai multe mandate decât Maria Vasilescu din Ţânţăreni, Elena Mosor va împlini pe 5 iunie 54 de ani.

„Am ieşit cu 52%. Am fost în turul întâi cu o femeie de la PRM şi încă şase bărbaţi de la alte partide. Am câştigat tot eu, pentru că am mai multă experienţă în ceea ce priveşte competiţia electorală şi munca în campanie. Important este să fie sănătate, că restul se rezolvă. Avem de făcut proiecte şi este nevoie de multă atenţie, pentru că exigenţele sunt mari. Am lucrat şi înainte de 1989 cu primăria, pentru că am fost economistă-şefă la o unitate şi aveam multe activităţi ce aveau legătură cu primăria. Nu am fugit niciodată de confruntatea cu ceilalţi candidaţi şi, deocamdată, nu a apărut cineva care să mă învingă. Nu ştiu ce va fi în 2012. Mai întâi să ne punem în aplicare programul pe următorii patru ani şi apoi voi vedea dacă voi mai candida“, a spus Elena Mosor, din Alimpeşti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII