17.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalS-a încheiat campania electorală

S-a încheiat campania electorală

Legea nr. 67/2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale prevede că astăzi, zi care precede data alegerilor, la ora 7.00, se încheie campania electorală începută cu 30 de zile înainte.
Potrivit reglementărilor Autorităţii Electorale Permanente, ziua alegerilor începe la ora 7.00 şi se încheie la ora 21.00. Al doilea tur de scrutin se organizează la două săptămâni de la primul, dacă nici un candidat pentru funcţia de primar al unei localităţi nu a întrunit majoritatea voturilor valabil exprimate necesare pentru a fi declarat ales sau în cazul în care candidaţii la funcţia de primar sau cea de preşedinte al unui consiliu judeţean obţin acelaşi număr de voturi.
În ajunul zilei alegerilor, 31 mai, ora 18.00, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare dispune îndepărtarea materialelor de propagandă electorală de orice tip din şi de pe clădirea sediului secţiei de votare.
Continuarea propagandei electorale după încheierea campaniei prin lansarea, afişarea sau distribuirea materialelor electorale de orice tip, precum şi sfătuirea alegătorilor, în ziua votării, la sediul secţiilor sau în perimetrul de 500 de metri să voteze sau să nu voteze anumite partide, alianţe politice, electorale sau candidaţi independenţi se sancţionează cu amendă de la 1.400 la 2.000 de lei.
Este considerată contravenţie distribuirea, inclusiv de către candidaţi, de băuturi alcoolice în ziua votării, în perimetrul de 500 de metri din jurul secţiei, precum şi purtarea, pe durata votării, de către membrii biroului electoral al secţiei de votare sau de către persoanele acreditate de ecusoane, insigne sau alte însemne de propagandă electorală.
Printr-o decizie a BEC, la alegerile de pe 1 iunie, în ziua votării, între orele 7.00 şi 21.00, sunt interzise comercializarea şi consumul băuturilor alcoolice în spaţiul de protecţie al secţiei de votare, de 500 de metri.
BEC a decis interzicerea accesului în cabinele de vot cu orice fel de aparatură de înregistrare sau captură de imagini, cum ar fi aparate foto sau telefoane mobile, ca urmare a unei sesizări depuse de Asociaţia Pro Democraţia (APD), în acest sens urmând să existe un afiş pentru alegători. De asemenea, membrii birourilor electorale ale secţiilor de votare vor înştiinţa alegătorii că, odată cu predarea documentului de identitate, au obligaţia să predea şi aparatele de înregistrare sau preluare de imagini pe care le au asupra lor, urmând ca acestea să le fie restituite după exercitarea votului.
Campania electorală în audiovizual s-a încheiat joi, la miezul nopţii, potrivit Legii nr. 67 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, după cum a anunţat Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA).
Cu 48 de ore înainte de ziua votării sunt interzise prezentarea de sondaje de opinie sau difuzarea de spoturi de publicitate electorală, invitarea sau prezentarea candidaţilor în programe, cu excepţia dreptului la replică ori la rectificare, comentariile privind campania electorală. În ziua votării este interzisă prezentarea sondajelor realizate la ieşirea de la urne, înainte de încheierea votării.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU