12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024

Soţia, ca mama

Aşa mamă, aşa nevastă – s-ar putea rezuma concluziile, de altfel, deloc surprinzătoare, ale unor cercetători americani de la Universitatea din Iowa. Mama este modelul de viaţă după care se ghidează un bărbat în alegerea soţiei, spun aceştia.

Dacă mama bărbatului are studii superioare, există o probabilitate destul de mare ca femeia cu care acesta se va căsători să aibă o educaţie similară. Rezultatele studiului, preluate de mediafax.ro, arată că aproape 80% dintre bărbaţii de succes ale căror mame erau absolvente de liceu s-au căsătorit cu femei care aveau o educaţie similară. Pe de altă parte, un procent mai mic, de 62%, dintre tinerii ale căror mame aveau studii superioare şi-au ales ca soţii femei care absolviseră facultatea. „Aceşti tineri au ca model de soţie propriile mame. Au crescut într-o familie în care mama era o femeie educată“, a spus sociologul Christine Whelan, coordonatoarea studiului.

 

Veniturile familiei, asigurate de ambii soţi

 

3.700 de persoane au luat parte la această cercetare despre bărbaţi şi despre nivelul educaţional al femeilor partenere. Whelan şi Christie Boxer, colega sa, au implicat în acest studiu persoane de succes, care la 20-30 de ani câştigau salarii foarte mari pentru categoria lor de vârstă. Cercetătorii au mai descoperit că mamele a peste 70% dintre bărbaţi erau femei cu carieră. Aceştia au prezentat de două ori mai multe probabilităţi de a se căsători cu o femeie ce câştiga cel puţin 50.000 de dolari pe an. În altă ordine de idei, Whelan, care a intervievat peste 100 de bărbaţi şi a scris o carte intitulată „Why Smart Men Marry Smart Women“ („De ce bărbaţii deştepţi se căsătoresc cu femei deştepte“), a concluzionat că reprezentanţii sexului tare apreciază ideea unei soţii care are o slujbă: „Sunt din ce în ce mai încântaţi de ideea că nu o să fie singurii care asigură venitul familiei, deci, aceşti bărbaţi sunt atraşi de femei care au o slujbă şi care îşi manifestă interesul continuu pentru a munci“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS