10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024

Patria cireşelor

Sătenii din Rugi, comuna Turcineşti, sunt poate cei mai fericiţi locuitori ai judeţului Gorj, trăind în patria cireşelor.

GORJ. Timp de o lună, localnicii din Rugi nu mai fac altceva decât să culeagă roadele cireşilor. De zeci de ani, sătenii participă, cu mic, cu mare, la cules. Nu există gospodărie sau bucată de teren pe care să nu fie cel puţin un cireş. Unele familii deţin sute de pomi fructiferi, ale căror roade le aduc anual venituri consistente. În acest an, preţul kilogramului de cireşe a variat. Întrucât producţia este foarte mare, preţul scade foarte rapid. Cireşele sunt recoltate pe serii, în funcţie de specie. Există roşii, negre şi galbene, toate la fel de gustoase şi de căutate. 100% din producţia de cireşe de la Rugi este ecologică.

 

Oameni avuţi

 

Atunci când începe recoltarea, ploaia este cel mai mare duşman al locuitorilor din satul Rugi. „De mici suntem implicaţi în activitatea asta şi fructele pentru noi sunt cea mai de preţ comoară. Fie le vindem, fie le folosim pentru a prepara rachiu, ţuică şi altele. Toţi am fost proprietari şi înainte de 1989 pentru că a fost zonă necooperativizată şi mergeam la piaţă cu cireşe, cum mergem şi acum“, a povestit Grigore Hortopan, din Rugi.

 

Traficanţii de cireşe

 

De câţiva ani, majoritatea localnicilor din Rugi nu mai merg la piaţă să îşi vândă marfa. Tone de cireşe sunt preluate de traficanţi direct de la producător şi ulterior comercializate în piaţă. Pe lângă faptul că nu se mai pierde timp cu transportul, se obţine şi un ban sigur, chiar dacă mai puţin decât dacă s-ar fi mers cu fructele, în piaţă, la oraş. Există traficanţi de cireşe care nici măcar nu au avut vreodată o plantaţie de pomi fructiferi. Din cauză că intervin între producător şi cumpărător, preţul fructelor creşte. În prezent, preţul oferit sătenilor pentru un kilogram de cireşe variază între patru şi cinci lei. La piaţă, este însă mult mai mare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII