5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGdS, vânată la chioşcuri

GdS, vânată la chioşcuri

Gazeta de Sud a dispărut ieri instantaneu de pe tarabele chioşcurilor de ziare din toate cartierele Craiovei, după ce în paginile ziarului a fost publicat un articol despre modul dubios în care Ion Prioteasa, preşedintele CJ Dolj, a intrat în posesia unei casei din buricul oraşului. Vânzătorii de la chioşcuri susţin că, la primele ore ale dimineţii, GdS a fost cumpărată la pachet de câţiva tineri. Epuizarea tirajului vândut la liber a iscat însă o gâlceavă între PSD şi PD-L, care s-au acuzat reciproc de manipulare.

 

Craioviţa, Rovine, Gară, 1 Mai sau centru, nu a contat. Încă de la primele ore ale dimineţii, sute de cititori ai Gazetei de Sud au reclamat telefonic redacţiei că ziarul nu se mai găseşte la nici un chioşc din marile cartiere ale oraşului. În dorinţa de a verifica spusele lor, am pornit la pas prin zonele cele mai aglomerate din Bănie, unde zeci de puncte de distribuţie primesc zilnic Gazeta de Sud.

 

Craioviţa Nouă, în pană de Gazete

 

Prima oprire: Craioviţa Nouă, cel mai mare cartier din Bănie, la Orizont. Trei chioşcuri, aceeaşi poveste. Toţi vânzătorii de la aceste puncte au declarat că, în jurul orei 7.00 dimineaţa, un tânăr a venit să cumpere toate Gazetele de la stand. Sanda Pizerea a declarat că, încă de când a deschis prăvălia, un tânăr a venit şi a vrut să cumpere toate ziarele Gazeta de Sud pe care le avea. „Nu le-am dat toate, că m-am prins că e ceva în neregulă. Nu le-am scos pe toate de sub tejghea, că eu am oameni care vin şi cumpără ziarul în fiecare zi şi nu pot să-i dezamăgesc“, a spus Pizerea. În zona Orizont, norocul celor care au „aspirat“ Gazeta de pe tarabe s-a sfârşit la chioşcul lui Sebastian Gorun. „Eu deschid mai devreme decât ceilalţi şi am puţine ziare. La şase şi jumătate, când au venit să le cumpere, eu deja le dădusem pe toate. Mi-au spus că vor să ia toate Gazetele, dar nu mai aveam nici un ziar. Au venit cu un jeep cu numere de Olt“, a spus Sebastian Gorun.

 

Pândiţi la deschiderea prăvăliilor

 

Şi în zona BIG-ului nou din acelaşi cartier craiovean, povestea chioşcarilor s-a repetat. Vânzătorii au spus chiar că tinerii dornici să ia Gazeta au aşteptat deschiderea punctelor de distribuţie a presei pentru a putea cumpăra imediat. „Au venit de dimineaţă, pe la 6.40, nici nu am apucat să le scot din geantă. 50 de bucăţi le-am dat într-o clipită, pentru că au aşteptat la fiecare punct de distribuţie. Am vorbit şi cu ceilalţi şi am înţeles că a scăpat doar un chioşc în Craioviţa, unul de lângă piaţă, care nu are multe, şi nici nu cred că l-au observat“, a spus Margareta Bitică.

N-au scăpat de vizita tinerilor misterioşi nici chioşcarii de pe Calea Severinului, din dreptul Casei Tineretului. Emanuel Vizitiu, vânzător la chioşcul de la „Geamuri“, a spus că tinerii aveau sarcină precisă să cumpere 50 de ziare, însă nu au mai apucat decât 23. „Veniră de dimineaţă şi le luară pe toate. Ne spuseră că vor 50, dar nu mai aveam decât 23 de ziare la şapte şi jumătate, când au venit ei şi au spus că le vor pe toate“, a spus Emanuel Vizitiu.

 

RC INTERNATIONAL nu a distribuit Gazeta

 

O situaţie specială a fost reclamată ieri de vânzătorii de la mai multe chioşcuri din Bănie, care primesc Gazeta prin societatea RC INTERNATIONAL din Craiova. Oamenii au spus că, fără nici un fel de explicaţie, Gazeta nu a ajuns ieri pe tarabele acestor chioşcuri. „Nu ştiu ce s-a întâmplat azi, că nu a venit deloc Gazeta şi mă miră, pentru că nu s-a mai întâmplat niciodată. Sunt câteva chioşcuri care primesc ziarele prin firma asta şi la nici unul nu a ajuns azi Gazeta de Sud“, a spus una dintre vânzătoarele de la tarabe. Am verificat spusele acesteia şi la alte chioşcuri din Craioviţa şi la unul dintre punctele de distribuţie din 1 Mai şi am constatat că, într-adevăr, pe tarabele chioşcurilor unde distribuţia Gazetei este asigurată de firma mai sus-menţionată nu a ajuns ieri nici un ziar.

 

Vânzătorii din Brazdă au pitit o parte din ziare

 

Cea mai aglomerată zonă din cartierul craiovean Brazda lui Novac a „beneficiat“ şi ea de vizita tinerilor avizi să cumpere ziarul. La Complexul Vechi, toate cele trei puncte de distribuţie a presei au rămas încă de dimineaţă în pană de Gazete, toate ziarele fiind luate la pachet. „Le luară cu braţul, nici nu desfăcusem pachetul. Eu 18 avusei, dar ei mi-au spus că vor 50, că le trebuie pentru cineva de la Filiaşi. Auzii şi eu că pe aici, prin zonă, nici nu se desfăcuseră pachetele, că veniră şi le luară pe toate“, a spus unul dintre vânzătorii din Brazdă. Aceeaşi situaţie şi la câţiva metri mai încolo, unde Pompilia Marin a declarat că a reuşit să scape de insistenţa tinerilor veniţi să cumpere Gazeta, oferindu-le doar jumătate din ziarele venite la chioşc. „Nouă ne-au venit 85 de bucăţi azi. Au venit şi au spus că vor toate Gazetele, dar soţul meu oprise 40 de ziare sub masă şi le-a dat numai 45. Le-au luat imediat şi au spus că au nevoie pentru cineva de la Filiaşi“, a afirmat Pompilia Marin.

 

Gazeta, epuizată în Rovine şi la Gară

 

Periplul nostru a continuat în zona Gării, unde nu am mai găsit nici urmă de ziar. Ambii vânzători pe care i-am întrebat cum se face că pe tarabe nu mai există ziare au spus că de dimineaţă au venit persoane care au cumpărat câteva zeci de ziare fără măcar să le desfacă din legături. „Am primit de dimineaţă 100 de bucăţi, iar la ora 8.00, când am ajuns eu, mai aveam 15. Mi-au spus colegii că a venit cineva şi a luat 75 dintr-un foc“, a spus Iuliana Lazăr.

Acelaşi scenariu şi în Rovine, la Piaţă şi la Borcanul cu Miere. „La şapte şi jumătate au venit doi băieţi şi au luat toate ziarele. Publicitatea nu au vrut-o, au lăsat-o aici, au luat doar ziarele. Ştiu eu de ce le-au luat. Din cauza articolului de pe prima pagină, cu Prioteasa“, a spus Mariana Enăchescu, vânzătoare la chioşcul de la Piaţa din Rovine.

Şi colega sa, aflată la câteva sute de metri, a susţinut acelaşi lucru. „Gazeta s-a luat de la prima oră. Mă pândiră de dimineaţă, când lăsai geanta cu ziare jos. Au vrut să le ia pe toate 20, dar nu am vrut eu, am mai oprit cinci, că nu mai aveam ce da la lume. Şi aşa vin şi mă întreabă din cinci în cinci minute de Gazetă“, a spus vânzătoarea de la chioşcul 93, de la Borcanul cu Miere.

 

GdS s-a terminat rapid şi în centru, şi în 1 Mai

 

Călătoria noastră în cartierele Craiovei în căutarea Gazetei de Sud s-a încheiat în 1 Mai, nu înainte să tragem o fugă şi la chioşcurile din centru. Vânzătorii au povestit ieri că tinerii care au cumpărat Gazeta nu au fost interesaţi de nimic altceva decât să pună mâna pe ziare. „Veni un băiat de dimineaţă cu un Volkswagen negru şi mă întrebă dacă am Gazeta. Pe toate 60 mi le luă. Nici nu a mai trebuit să le număr, că nu a vrut. Mi-a dat direct 60 de lei şi a plecat“, a declarat vânzătoarea de la un chioşc de ziare din faţa primăriei. La Spital, în 1 Mai, povestea s-a repetat. Vânzătoarea de aici a precizat că a fost nevoită să cumpere ziare de la distribuitorii volanţi pentru a putea face faţă cererii. „Veni cineva şi le cumpără pe toate. Oprii eu zece, ca am să dau la oameni, dar am mai cumpărat vreo 20 de la volanţi, că nu mi-au ajuns“, a spus vânzătoarea.

 

PSD: PD-L împarte ziarele gratuit prin oraş

 

Epuizarea tirajului vândut la liber a iscat ieri dispută între PSD şi PD-L, care s-au acuzat reciproc de epuizarea Gazetei de pe piaţă. Constantin Răducănoiu, coordonatorul de campanie al PSD, a declarat că pedeliştii au cumpărat de dimineaţă toate ziarele şi s-au apucat apoi să le distribuie prin Craiova. „Am aflat cine v-a cumpărat ziarele de dimineaţă. Cei de la PD-L le împart gratuit în oraş şi avem şi poze care atestă acest lucru. Acum am înţeles că le împart la Podul Electro, dar au fost peste tot în oraş. De regulă, ştiţi că hoţul strigă hoţii“, a adăugat Răducănoiu. Demonstrativ, el şi staff-ul de campanie al PSD ne-au trimis şi poze, din care nu reiese însă în mod clar că pedeliştii împart Gazete trecătorilor.

 

PD-L: PSD a cumpărat ziarele şi le-a pus pe foc

 

De cealaltă parte a baricadei, pedeliştii spun că tinerii PSD au avut sarcină de partid să elimine ieri de pe piaţă tirajul Gazetei pentru ca locuitorii Craiovei să nu citească articolul apărut în ziar în urma conferinţei de presă a PD-L. Gelu Vişan, secretarul general al PD-L Dolj, a precizat ieri că pesediştii au încercat să „blocheze“ accesul cetăţenilor la articolul referitor la modul în care Ion Prioteasa, candidatul PSD la preşedinţia consiliului judeţean, a dobândit casa în care locuieşte şi că, dacă tinerii PD-L au fost surprinşi cu Gazeta în mână, acest fapt a fost cu totul întâmplător. „Ieri (duminică – n.r.) a fost o conferinţă de presă la PD-L, în care un reprezentant al partidului a făcut publice documente ce pot fi consultate oricând şi informaţii despre modul în care Ion Prioteasa a dobândit casa în care locuieşte. Gazeta de Sud, ca şi alte ziare, a publicat această informaţie pentru că accesul la informaţie este liber şi garantat de Constituţie. Noi am aflat că PSD a cumpărat ziarele Gazeta de Sud încă de dimineaţă, blocând accesul cetăţenilor la informaţie. Practic, le-au cumpărat şi le-au pus pe foc. E posibil ca tinerii din PD-L, ştiind că PSD a făcut acest lucru, să fi încercat să dea ziarul şi altcuiva, prietenilor sau rudelor, dar nu a fost o acţiune planificată a noastră. Păi, după ce au luat toate ziarele şi le-au ars, tot pe noi ne critică apoi că le distribuim?!“, a spus secretarul general al PD-L Dolj.

Gazeta de Sud a scos ieri două ediţii

Din cauza epuizării ziarelor de la chioşcurile din Craiova, o nouă ediţie Gazeta de Sud a fost tipărită ieri după-amiază, pentru a veni în întâmpinarea cititorilor care au dorit să cumpere ieri cotidianul, dar nu au mai găsit nici un exemplar la tarabă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

77 COMENTARII