12.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalArestaţi pentru fraude pe internet

Arestaţi pentru fraude pe internet


Ofiţerii BCCO au reţinut vineri trei tineri din Craiova, care au înşelat mai mulţi cetăţeni străini, cu aproximativ 35.000 de dolari.

 

Lucrătorii Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate (BCOO) Craiova au efectuat vineri patru percheziţii la locuinţele unor tineri despre care existau date că au săvârşit infracţiuni informatice. De la locuinţele craiovenilor Andrei Amza, de 22 de ani, Ioana Amza, de 24 de ani, verişoara lui Andrei, Claudia Giuroiu, de 22 de ani, prietena lui Andrei, şi Cosmin Cioroianu, de 21 de ani, au fost ridicate două unităţi centrale de calculator, un laptop, mai multe documente de transfer bancar, cinci telefoane mobile, cartele telefonice, o sabie tip ninja şi mai multe înscrisuri. Cei patru sunt cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, înşelăciune şi cauzarea unui prejudiciu patrimonial unei persoane, prin introducerea de date informatice cu scopul de a obţine beneficii materiale.

 

Modul de operare

 

Conform procurorilor DIICOT – Biroul Teritorial Dolj, la începutul anului 2005, Andrei Amza, Ioana Amza şi Giuroiu s-au constituit într-un grup infracţional organizat pentru a obţine bani de la cetăţenii străini. Cei trei accesau site-uri specializate în întâlniri amoroase şi contactau diferite persoane cu care intrau în vorbă. Pe măsură ce le câştigau încrederea, le cereau sume mici de bani, între 500 şi 5.000 de dolari, în mod repetat, pretextând că le trebuie pentru biletele de avion cu care urma să se deplaseze în străinătate pentru a se întâlni, pentru contravaloarea vizelor, pentru diferite taxe de drum şi altele. Pentru a-i „sensibiliza“ pe cei cu care corespondau, cei trei craioveni invocau probleme grave, cum ar fi înmormântări, îmbolnăviri subite ale părinţilor sau rudelor.

Banii expediaţi de victimele celor trei ajungeau în ţară prin servicii bancare de transfer rapid. Din cercetările poliţiştilor s-a mai stabilit că, la începutul acestui an, la grupul coordonat de Andrei Amza a aderat şi Cosmin Cioroianu. Din probatoriul administrat de procurorii DIICOT a rezultat faptul că membrii grupului infracţional au obţinut prin înşelarea a 59 de cetăţeni străini domiciliaţi în SUA, Franţa, Belgia, Anglia, Irlanda, Danemarca venituri de aproximativ 35.000 de dolari.

 

Grupul constituit, dovedit prin interceptări

 

Anchetatorii au stabilit că, deşi Andrei Amza, Ioana Amza şi Giuroiu nu au recunoscut că au acţionat în grup, ci individual, aceştia aveau sarcini concrete. „Deşi pe parcursul cercetărilor cei trei inculpaţi nu au recunoscut că au acţionat în forma grupului organizat, susţinerile acestora sunt infirmate de conţinutul transcrierilor notelor telefonice interceptate“, se precizează într-un comunicat emis de DIICOT – Biroul Teritorial Dolj. Giuroiu şi Ioana Amza aveau „misiunea“ de a induce în eroare diverşi cetăţeni străini, în baza unor scenarii bine puse la punct. Anchetatorii au mai precizat că, la aprecierea pericolului social al faptelor săvârşite, se va avea în vedere că, prin activitatea infracţională pe care au desfăşurat-o între anii 2005-2008, au contribuit la percepţia negativă pe plan internaţional a ţării noastre.

Mandate de arestare

Andrei Amza, Ioana Amza şi Claudia Giuroiu au fost prezentaţi vineri Tribunalului Dolj, care a emis pe numele lor mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, înşelăciune şi cauzarea unui prejudiciu patrimonial unei persoane, prin introducerea de date informatice cu scopul de a obţine beneficii materiale. Cosmin Cioroianu este cercetat în stare de libertate pentru săvârşirea aceloraşi infracţiuni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

24 COMENTARII