6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalRegal cinematografic pe b1

Regal cinematografic pe b1

b1 a pregătit pentru telespectatorii săi un program intitulat „Portret de artist“. Din 17 mai, în fiecare sâmbătă, de la ora 21.00, vor fi prezentate cele mai importante filme ale unor mari personalităţi din cinematografia românească. Alexandru Tatos deschide seria cu opt pelicule de-ale sale: „Mere roşii“ (filmul care a marcat debutul), „Rătăcire“, „Casa dintre câmpuri“, „Duios Anastasia trecea“, „Secvenţe“, „Fructe de pădure“, „Întunecare“ şi „Secretul armei… secrete“. La finalul seriei, vor fi prezentate imagini înduioşătoare din ultima zi de filmare a marelui regizor – 2 noiembrie 1989.

 

Despre Alexandru Tatos şi peliculele sale

Fiecare dintre cele opt opere cinematografice va fi prefaţată de declaraţii ale unor personalităţi artistice marcante: Mircea Diaconu, Florin Mihăilescu, Mircea Daneliuc, Manuela Cernat, Cristi Puiu, Mariana Mihuţ, Ion Caramitru, respectiv Victor Rebengiuc. Toţi cei care l-au cunoscut şi au lucrat cu artistul evocă emoţionaţi amintirea lui Alexandru Tatos şi simt lipsa acestuia. Ion Caramitru este convins că, „dacă ar mai fi trăit, Sandu ar fi fost astăzi unul dintre cei mai importanţi regizori europeni“. Un cineast cu un pătrunzător simţ al spectacolului, Tatos este descris de regizorul Florin Mihăilescu drept un om care „ştia exact când să introducă ironia, când să pună accent pe sarcasm“. Mircea Daneliuc mărturiseşte cu amărăciune că, „de la el încoace, nu mai am decât prieteni virtuali“.

În afară că a fost un prieten extraordinar, Tatos a fost şi „un creator de o uriaşă forţă intelectuală şi cu o sensibilitate ieşită din comun“, după cum spune prorectorul UNATC, Manuela Cernat. Şi impresia lui Cristi Puiu despre marele Tatos este foarte bine conturată. „Tatos nu e un cineast care să fi făcut filme cu cronometrul în mână sau vizând premii“, aşa cum se întâmplă în această lume.

Alexandru Tatos nu a fost doar un regizor talentat, ci şi scenarist şi actor. El s-a născut în Bucureşti, în anul 1937, şi a murit în 1990. Tuturor celor cărora Dumnezeu le-a făcut bucuria de a întâlni un asemenea om extraordinar, dar şi celor care doresc să se îmbogăţească spiritual vizionând cele mai valoroase filme ale sale şi unele dintre creaţiile eterne ale cinematografului românesc, b1 le oferă această şansă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS