22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDoljenii, nemulţumiţi de parlamentari

Doljenii, nemulţumiţi de parlamentari

Parlamentarii doljeni nu au făcut o figură prea frumoasă în faţa electoratului, în cei aproape patru ani de mandat. Deşi unii aleşi au state vechi în legislativul României, aproape 60% din cetăţenii cu drept de vot din judeţ se declară nemulţumiţi de activitatea parlamentarilor de Dolj.

 

Activitatea parlamentarilor de Dolj, în cei aproape patru ani de mandat, nu le-a făcut o părere deloc bună locuitorilor judeţului. Cel puţin aşa reiese din datele prelucrate de Institutul de Marketing şi Sondaje pentru Gazeta de Sud, date conform cărora 58,4% din cei 1.249 de cetăţeni chestionaţi sunt nemulţumiţi sau foarte nemulţumiţi de prestaţia aleşilor Doljului în parlament. Alţi 14% din respondenţi au spus fie că nu ştiu dacă activitatea celor 15 listaci doljeni din legislativ a fost sau nu pe placul lor, fie că nu răspund la întrebare. Doar 3,2% din cei intervievaţi de IMAS au spus că sunt foarte mulţumiţi de activitatea parlamentarilor, în timp ce 24,4% s-au declarat mulţumiţi de prestaţie.

 

Oprea: Nu trebuie să fim băgaţi în aceeaşi oală!

 

Am căutat ieri să luăm şi câteva comentarii de la cei vizaţi de sondaj despre părerea doljenilor mulţumită cărora în urmă cu patru ani au devenit parlamentari. Aleşii sunt, în general, de părere că imaginea negativă pe care o are electoratul este corectă, dar că parlamentarii nu trebuie băgaţi „în aceeaşi oală“. Mario Oprea, senator PNL şi preşedinte al liberalilor din Dolj, susţine că, precum orice pădure, şi cea a Doljului are uscăciunile ei: parlamentari care îşi fac datoria cum trebuie şi aleşi mai puţin conştiincioşi. Potrivit senatorului, situaţia este pe cale să se schimbe radical odată cu alegerea parlamentarilor în 15 colegii uninominale. „Fiind un rezultat pentru toţi parlamentarii de Dolj, la global, nu pot să contrazic părerea electoratului. Oricum, nu trebuie să fim toţi băgaţi în aceeaşi oală, dat fiind faptul că suntem prezenţi la parlament în mod diferit, luările de cuvânt şi interpelările sunt diferite, dar şi iniţiativele sunt diferite pentru fiecare parlamentar. Cred că părerea oamenilor s-ar putea schimba în viitorii patru ani, pentru că fiecare parlamentar va fi ales într-un colegiu, de la toamnă, şi va fi legat de el. Parlamentarii vor fi mult mai activi în aceste colegii“, a spus senatorul Mario Ovidiu Oprea.

 

Parlamentarii se plâng de mediatizarea activităţii

 

Dacă unii parlamentari cred că printre colegi mai sunt şi dintre aceia care nu fac cinste demnităţii obţinute în 2004, alţii susţin că activitatea lor nu este suficient mediatizată astfel încât cetăţenii să ştie ce fac aleşii pentru ei. Deputata PSD Monalisa Găleteanu spune că uninominalul nu va schimba prea multe în privinţa atitudinii parlamentarilor şi că, dacă aceştia nu îşi fac în mod corespunzător datoria, vor continua să facă acelaşi lucru şi după ce vor fi aleşi uninominal, chiar dacă peste patru ani va trebui să dea socoteală electoratului. „Regret că parlamentarii de Dolj au indus o părere negativă în rândul opiniei publice din Dolj. Eu consider însă că activitatea noastră, deşi există, nu este cunoscută de doljeni. Spre exemplu, activitatea mea este reflectată pe site-ul Camerei Deputaţilor. Am 65 de interpelări, iar în judeţ îmi desfăşor activitatea cum trebuie. Toate solicitările care au venit la mine la cabinet au primit un răspuns prompt, am intervenit acolo unde am putut, dar nu am avut mereu pârghii, fiind într-un partid de opoziţie. Ar fi bine să se schimbe ceva, dar am rezerve că se va întâmpla ceva în atitudinea parlamentarilor de Dolj, odată cu introducerea votului uninominal“, a spus deputata Monalisa Găleteanu. GdS a încercat să ia şi părerea unui parlamentar PD-L de Dolj referitor la rezultatele sondajului, însă postul de senator la care a renunţat preşedintele PD-L Dolj, Radu Berceanu, este şi în prezent vacant, iar deputata Diana Buşoi nu a putut fi contactată telefonic.

 

Fantoma Sasu se bagă la cutie

 

În încercarea de a ne lămuri pe deplin asupra problemei, ne-am străduit să-l contactăm şi pe parlamentarul de Dolj care se apropie vertiginos de performanţa unică de a nu fi pus timp de patru ani de mandat piciorul în judeţul care l-a ales. Deputatul PSD Ion Sasu, mai cunoscut drept deputatul-fantomă, are însă probleme cu telefonul mobil, mai ales când la celălalt capăt se află un jurnalist din circumscripţia electorală numărul 17 Dolj. Aşa cum ne-a obişnuit până acum, singurele vorbe ale alesului pesedist au fost „Alo, alo!“, după care ne-a închis cavalereşte telefonul în nas. Suntem însă curioşi ce trecere ar avea deputatul la electoratul doljean dacă ar lua decizia de a candida la alegerile pentru Parlamentul României, care vor avea loc în toamna acestui an într-unul din colegiile uninominale din judeţ.

Eşantion reprezentativ

Reamintim faptul că sondajul de opinie prezentat de GdS a fost realizat de IMAS pe un eşantion reprezentativ de 1.249 de persoane din populaţia cu drept de vot a judeţului Dolj şi are o marjă de eroare de 2,8%. Operatorii IMAS au intervievat respondenţii la domiciliul acestora, în perioada 12 – 21 aprilie 2008.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII