10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSpitalele gem de personal auxiliar

Spitalele gem de personal auxiliar

Spitalele doljene au prea mult personal auxiliar, în timp ce numărul medicilor şi asistentelor este considerat sub necesar. Managerii de spitale se plâng însă că nu pot face concedieri din cauza contractului colectiv de muncă.

Doi dintre managerii de spitale doljeni au profitat ieri de prezenţa ministrului sănătăţii la Craiova, pentru a-i cere sprijinul în rezolvarea unei probleme acute: excesul de personal auxiliar din spitale, raportat la valoarea serviciilor decontate de Casa de Asigurări de Sănătate. Managerul Spitalului Municipal „Filantropia“ Craiova, ec. Mihai Coman, şi managerul Spitalului de Neuropsihiatrie Craiova, prof. dr. Tudor Udriştoiu, au spus că unităţile sanitare nu au posibilitatea să reducă ponderea cheltuielilor de personal din cauza protocoalelor cu sindicatele care îi împiedică să opereze concedieri. Răspunsul ministrului sănătăţii a fost lapidar şi nu a lămurit deloc problema. Nicolăescu a spus doar că nu există protocoale impenetrabile.

 

100 de angajaţi de la „Filantropia“ ar trebui concediaţi

 

Managerii de spitale va trebui să găsească singuri modalităţi de a rezolva problema surplusului de personal. La Spitalul Municipal „Filantropia“, de exemplu, se cheltuiesc 80% din fondurile primite de la CAS pe salariile celor peste 1.000 de angajaţi, ceea ce înseamnă că rămân foarte puţini bani pentru medicamente, materiale sanitare, hrana bolnavilor etc. Pentru a reduce ponderea cheltuielilor de personal, spitalul ar trebui ori să primească mai mulţi bani de la CAS pentru serviciile medicale, ori să mai reducă din personal, dar nu din cel medical aducător de venituri, ci din cel auxiliar. Se pare însă că nici una dintre variante nu poate fi aplicată. „Tarifele stabilite de CAS pentru serviciile medicale sunt mici, dar nu putem să intervenim pentru modificarea lor. Cealaltă variantă ar fi să renunţăm la aproximativ 100 de angajaţi din rândul personalului nesanitar, dar ne împiedică protocolul cu sindicatele“, a declarat Mihai Coman, managerul Spitalului Municipal „Filantropia“.

 

„Rotirea“ cadrelor, o soluţie

 

Dacă managerul Spitalului „Filantropia“ caută soluţii, la Spitalul de Urgenţă Craiova problema pare rezolvată. Actuala conducere se laudă că în mai puţin de doi ani a reuşit să scadă ponderea cheltuielilor de personal la 52%, făcând doar două concedieri. „Am reuşit să reducem la jumătate cheltuielile cu personalul auxiliar fără să ne punem în cap sindicatele. Mare parte din personal a fost mutat la alte departamente, cum ar fi Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU), finanţată de Ministerul Sănătăţii, iar doi angajaţi au fost concediaţi după ce au fost prinşi furând“, a precizat Cristina Calangiu.

Cea mai mare reducere a cheltuielilor de personal a venit însă în urma externalizării serviciului de curăţenie şi spălătoriei. Atunci spitalul a predat firmelor private 200 de angajaţi de la curăţenie şi 20 de la spălătorie, cărora nu le mai plăteşte salariile, dar plăteşte în schimb firmelor pentru serviciile prestate.

În ceea ce priveşte angajaţii preluaţi de UPU – brancardieri şi infirmiere care fuseseră la origine muncitori la întreţinere şi ospătăriţe -, aceştia îşi primesc acum salariile din fonduri de la Ministerul Sănătăţii Publice.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS