14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalAdministraţia locală-sus, guvernul-jos

Administraţia locală-sus, guvernul-jos

Doljenii se declară, în general, mulţumiţi de activitatea instituţiilor publice din judeţ, dar nu au prea multă încredere în politicieni. Datele prelucrate de IMAS pentru GdS relevă faptul că oamenii sunt, în mare parte, preocupaţi de starea drumurilor şi de existenţa locurilor de muncă.

Majoritatea celor peste 1.200 de respondenţi ai chestionarului realizat de Institutul de Marketing şi Sondaje au spus că sunt mulţumiţi sau foarte mulţumiţi de activitatea primăriei din localitatea unde domiciliază. 88% din cei chestionaţi susţin că activitatea administraţiei publice locale este pe placul lor. Datele problemei nu se schimbă nici măcar în privinţa părerii despre primarul localităţii, 71% din cei chestionaţi afirmând că sunt mulţumiţi de activitatea edilului-şef.

 

50% din doljeni, nemulţumiţi de CJ

 

Mai nemulţumiţi sunt doljenii când vine vorba de activitatea desfăşurată de consiliul judeţean. Peste 50% din cei intervievaţi de IMAS declară că sunt nemulţumiţi, foarte nemulţumiţi de această instituţie sau nu au ştiut să răspundă la întrebare. Aceeaşi părere proastă o au doljenii şi despre consilierii locali, 47,6% din cei chestionaţi susţinând că sunt nemulţumiţi sau foarte nemulţumiţi de activitatea consiliului local din localitate sau nu au răspuns la întrebare. În ceea ce priveşte activitatea Instituţiei Prefectului, părerea doljenilor este împărţită. În timp ce 46,5% din cei chestionaţi consideră că instituţia şi-a desfăşurat activitatea în mod corespunzător, aproape 36% au o părere contrară, în sensul că sunt nemulţumiţi sau foarte nemulţumiţi de funcţionarii prefecturii, alţi 16,5% spunând că nu ştiu răspunsul la această întrebare sau nu răspund.

 

Doljenii sunt nemulţumiţi de guvern

 

Guvernul a câştigat cel mai puţin încrederea doljenilor, dacă ar fi să luăm în considerare părerea celor care au răspuns la sondajul comandat de GdS. Aproape 62% din cei chestionaţi spun că sunt nemulţumiţi sau foarte nemulţumiţi de activitatea administraţiei publice centrale, în timp ce 29,5% spun că măsurile luate de guvern au fost pe placul lor. Aproape acelaşi grad de nemulţumire se manifestă şi în cazul justiţiei din România, 60% din respondenţi fiind de părere că toţi cei implicaţi în acest sistem nu îşi fac datoria cum trebuie. Şi în cazul preşedintelui României părerile sunt la fel de împărţite, însă nemulţumirea doljenilor este mult mai mică.

În timp ce 55% din cei chestionaţi sunt mulţumiţi sau foarte mulţumiţi de activitatea preşedintelui, 41% spun că aceasta nu i-a mulţumit pe deplin.

 

Lipsa de notorietate, mai mare decât neîncrederea

 

Politicienii nu par să fi făcut o impresie prea bună în faţa electoratului doljean. Cel puţin asta reiese din datele prelucrate de IMAS pentru GdS, unde personalităţile publice din Dolj au, în general, o cotă de încredere foarte scăzută. Pentru unii dintre aceştia reprezintă o problemă nu atât neîncrederea, cât lipsa de notorietate. Este cazul lui Constantin Băducă, preşedinte PRM Dolj şi candidatul partidului la Primăria Craiovei, despre care 45% dintre craioveni şi 54% din respondenţi au declarat că nu îl cunosc.

De aceeaşi problemă se lovesc şi candidatul PRM la preşedinţia CJ, Constantin Mitriţă, contracandidatul său, Dilly Şerbănoiu sau Victor Odolbaşa, candidatul PNG la aceeaşi funcţie, în cazul tuturor procentul celor care au spus că nu ştiu cine sunt depăşind 40%. Nici candidatul PNL Mario Ovidiu Oprea nu are motive de bucurie, aproape 38% din craiovenii chestionaţi spunând că nu au auzit de el, lipsa de notorietate mărindu-se cu 10% în cazul sondajului pe cei 1.249 de respondenţi.

 

Berceanu, lider la încredere

 

Cel mai bine dintre candidaţii la preşedinţia CJ la capitolul încredere, stă Radu Berceanu (PD-L), peste 29% din cei chestionaţi spunând că au multă sau foarte multă încredere în fostul ministru al transporturilor. Berceanu este urmat în sondaj de Ion Prioteasa, de la PSD, cotat cu o încredere de 24% în rândul electoratului. Potrivit sondajului IMAS, 24% din respondenţi au declarat că nu au auzit niciodată de Ion Prioteasa.

În privinţa încrederii în candidaţii la Primăria Craiovei, cel mai bine plasat este actualul edil-şef al Craiovei 66,6% din cei 655 de locuitori ai Băniei care au fost chestionaţi au declarat că au multă sau foarte multă încredere în Antonie Solomon. Şeful administraţiei din Craiova este urmat de viceprimarul Gheorghe Nedelescu, candidatul PSD la primărie, despre care peste 40% din craioveni spun că prezintă multă sau foarte multă încredere. Cel mai prost, la acest capitol, stă candidatul PNL, Ion Groza, doar 8,5% din cei chestionaţi dându-i mult sau foarte mult credit acestuia. Aproape 28% au declarat că nu îl cunosc.

 

Drumurile şi locurile de muncă, principalele preocupări ale doljenilor

 

Prin intermediul sondajului realizat de IMAS, Gazeta de Sud a încercat să afle şi care sunt problemele cu care se confruntă doljenii şi locuitorii Craiovei, făcând în acelaşi timp şi o prioritizare a acestora. Majoritatea celor chestionaţi de operatorii IMAS au spus că îi preocupă în principal starea drumurilor, 49% din craioveni şi 43% din totalul respondenţilor spunând că problema infrastructurii de transport este prioritară.

Pe locul doi se situează problema locurilor de muncă, în timp ce al treilea lucru care ar trebui să-i preocupe pe edili este siguranţa individului. Printre problemele importante, pe care doljenii le consideră prioritare în judeţ, se situează canalizarea, alimentarea cu apă, dar şi curăţenia localităţilor.

Eşantion reprezentativ

Reamintim faptul că sondajul de opinie prezentat de GdS a fost realizat de IMAS pe un eşantion reprezentativ de 1.249 de persoane din populaţia cu drept de vot a judeţului Dolj şi are o marjă de eroare de 2,8%. Operatorii IMAS au intervievat respondenţii la domiciliul acestora, în perioada 12 – 21 aprilie 2008. Precizăm faptul că în cazul sondajelor la care au răspuns doar cetăţeni ai Craiovei, marja de eroare este de 3,8%, dat fiind faptul că baza sondajelor este de 655 de respondenţi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

33 COMENTARII