22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024

Trenul groazei

O tânără de 17 ani a murit şi patru persoane au fost rănite, după ce un tren de călători a deraiat sâmbătă după-amiază în judeţul Prahova. Acesta efectua o cursă pe ruta Bucureşti – Iaşi iar incidentul a avut loc la intrarea în gara din localitatea Valea Călugărească.

Locomotiva şi patru din cele şase vagoane ale acceleratului 1661, care circula pe ruta Ploieşti-Iaşi, au deraiat sâmbătă, în jurul orei 17.00, după ce au trecut peste macazul din apropierea gării Valea Călugărească, după un indicator ce restricţionează viteza la 35 de kilometri la oră.

Conform unui comunicat emis de regionala CFR Bucureşti, „din trenul 1661 au deraiat locomotiva şi următoarele patru vagoane, peste schimbătorul de cale numărul 9. La locomotivă au deraiat ultima osie a primului boghiu şi toate osiile celui de-al doilea. La următoarele trei vagoane au deraiat toate osiile, iar la al patrulea a deraiat prima osie a primului boghiu“.

În tren se aflau aproximativ 130 de pasageri. În urma accidentului, o tânără de 17 ani, din Focşani, care se afla în primul vagon al trenului, a murit, după ce o contraşină a intrat prin podea şi i-a străpuns gâtul. Alte patru persoane au fost rănite, fiind transportate cu ambulanţele la Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti. Doi bărbaţi din Iaşi, de 22, respectiv 50 de ani, şi o femeie, de 38 de ani, din Bârlad, au rămas internaţi, starea lor fiind stabilă. Cel de-al patrulea rănit, un ieşean de 41 de ani, nu a necesitat internarea.

 

Anchetă pentru stabilirea cauzelor tragediei

 

Reprezentanţii CFR au anunţat ieri, într-o conferinţă de presă, că îşi asumă întreaga responsabilitate pentru accidentul feroviar şi că vor acoperi pagubele. Conform acestora, starea aparatelor de pe teren, a macazurilor şi a liniilor de cale ferată a fost verificată vizual sâmbătă de revizorul de cale.

Autorităţile feroviare au declanşat verificări pentru a stabili cauzele accidentului: o eroare umană sau o problemă tehnică.

„S-a constituit comisia de anchetă, compusă din reprezentanţi ai Companiei de Infrastructură Feroviară, ai operatorului de transport naţional de călători şi ai Autorităţii Feroviare Române. Comisia îşi face atribuţiile necesare conform reglementărilor specifice şi în cel mai scurt timp sperăm să ajungem la o concluzie care să stabilească exact cauzele producerii acestui eveniment“, a declarat, pentru NewsIn, Claudiu Dumitrescu, director la Direcţia Generală de Infrastructură, din cadrul CFR.

Acesta a precizat că, dacă accidentul a fost provocat de o problemă tehnică, pot fi doar două cauze: linia sau materialul rulant. Autorităţile feroviare au precizat că poate fi luată în calcul şi ipoteza unei mâini criminale, însă aceasta va fi verificată numai după eliberarea şinei.

Parchetul Judecătoriei Ploieşti a declanşat o anchetă privind modul în care a deraiat trenul accelerat 1661, care circula pe ruta Bucureşti-Iaşi.

Întârzieri

După accidentul de la Valea Călugărească, opt trenuri au avut întârzieri între 85 şi 220 de minute.

Potrivit Secţiei Regionale de Poliţie Transporturi Bucureşti, situaţia a fost remediată, iar traficul feroviar a fost reluat în condiţii normale ieri după-amiază.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII