10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPD-L ar câştiga alegerile parlamentare

PD-L ar câştiga alegerile parlamentare


Gazeta de Sud vă prezintă rezultatele primei părţi a unui sondaj de opinie realizat de Institutul de Marketing şi Sondaje (IMAS), în rândul doljenilor cu drept de vot. Cercetarea IMAS comandată de GdS relevă părerea cetăţenilor din Craiova şi din alte localităţi din judeţ cu privire la problematica naţională şi la partidele politice. Mâine, GdS va prezenta rezultatele referitoare la Consiliul Judeţean Dolj.

Cei peste 1.200 de doljeni chestionaţi de IMAS la cererea GdS au răspuns în primă fază unor întrebări cu caracter general, legate de nivelul de trai, de aşteptările pe care le au în legătură cu acest subiect şi de modul în care percep clasa politică şi actorii ei. Cetăţenii chestionaţi, oameni din toate păturile sociale, cu vârste cuprinse între 18 şi peste 60 de ani, cu studii şi venituri diferite, sunt, în general, de părere că ar putea trăi şi mai bine, însă, deocamdată, strânsul curelei pentru a putea asigura o existenţă decentă familiei a devenit sport naţional.

 

Traiul peste un an,
mai bun decât acum

 

Majoritatea doljenilor chestionaţi sunt îngrijoraţi în privinţa modului în care decurg lucrurile în România, peste 55% considerând că ţara merge într-o direcţie greşită. Optimişti sunt 35% din respondenţi, aceştia fiind de părere că direcţia urmată este bună. Paradoxal, numărul optimiştilor creşte radical la întrebarea „Cum credeţi că veţi trăi peste un an?“. Deşi spun că lucrurile în ţară merg într-o direcţie greşită, majoritatea celor intervievaţi (53%) susţin că nivelul de trai se va îmbunătăţi în perioada următoare. 29% dintre doljeni cred că situaţia lor în următorul an se va schimba în rău, în timp ce proporţia celor mai pesimişti, care sunt de părere că vor trăi mult mai prost peste un an, este de 8%. Cei mai încrezători în viitor sunt tinerii şi persoanele cu studii superioare, aproximativ 65,5% dintre cei de până în 30 de ani şi 63,2% dintre adulţii cu studii superioare considerând că vor trăi mai bine la anul.

 

Doljenii au bani doar pentru strictul necesar

 

Şi la capitolul nivel actual de trai, opiniile oamenilor sunt împărţite. Potrivit datelor prelucrate de IMAS, în timp ce 40% dintre cei intervievaţi se declară nemulţumiţi într-o oarecare măsură de felul în care trăiesc, 38% spun că nivelul de trai pe care îl au îi mulţumeşte. 19 din 100 de doljeni sunt total nemulţumiţi de situaţia financiară şi socială pe care o au.

Mult mai dramatice sunt rezultatele relevate de studiul IMAS la întrebarea „Cum apreciaţi veniturile actuale ale familiei?“. 41% dintre cei 1.200 de doljeni chestionaţi spun că banii care intră lunar în buzunarul familiei le ajung doar pentru strictul necesar, în timp ce 28,7% declară că nu îşi permit să achiziţioneze cu veniturile lunare nici măcar lucruri esenţiale. 24% dintre cei chestionaţi consideră că banii pe care îi câştigă familia asigură doar un trai decent, fără lux sau extravaganţe, iar 5% spun că îşi permit şi obiecte mai scumpe, dar numai cu preţul economiei în alte domenii.

 

PNL, codaş la încredere

 

Partidele politice nu au făcut o impresie prea bună în faţa doljenilor de rând, dacă ar fi să analizăm rezultatele sondajului de opinie realizat de IMAS. Pe primul loc în topul neîncrederii se află PNL, 46,4% dintre doljenii chestionaţi spunând că nu au prea mare încredere în această formaţiune. Alte 26,3 procente declară că nu-şi pun deloc baza în liberali. 15,1% dintre respondenţi spun că au destul de multă încredere în formaţiunea condusă de Călin Popescu Tăriceanu.

 

Încrederea în PSD, aproape egală cu neîncrederea

 

Structura electoratului se schimbă radical în cazul PSD, în care 34,3% dintre cei chestionaţi afirmă că nu au prea multă încredere. Potrivit rezultatelor sondajului, o mare parte dintre cei care îşi pun încrederea în PSD sunt adulţi de peste 60 de ani, cu o educaţie minimă, cu venituri mici şi statut social scăzut. 22,3 procente nu dau credit celor de la PSD, în timp ce 23,1% dintre doljeni spun că au destul de multă încredere în acest partid. 13,5% dintre cei intervievaţi de operatorii IMAS spun că îşi pun nădejdea în PSD.

 

Democrat-liberalii stau bine la încredere

 

Democrat-liberalii sunt puţin mai fericiţi când vine vorba de încrederea în actorii scenei politice româneşti. 28,8% dintre cei peste 1.200 de doljeni chestionaţi spun că nu au prea multă încredere în acest partid, în timp ce 27,3% consideră că formaţiunea merită destul de multă încredere. 20,2% dintre cei chestionaţi nu îşi pun deloc baza în PD-L, în timp ce procentul celor care îşi pun toată nădejdea în partidul condus de Emil Boc este de 16,6.

 

Neîncredere de 80% în partidul lui Becali

 

Celelalte partide politice cuprinse în topul încrederii populaţiei nu au reuşit să facă o figură bună în faţa electoratului. Doar aşa se explică faptul că 80,8% dintre doljenii chestionaţi de IMAS au răspuns că nu au prea multă încredere sau chiar deloc în Partidul Conservator. Neîncrederea în cazul Partidului Iniţiativa Naţională condus de Cozmin Guşă se schimbă cu doar 0,2 procente, 80,6% dintre doljeni spunând că nu le dau prea mult credit sau chiar deloc membrilor acestei formaţiuni. Peste 11% dintre cei chestionaţi nici nu au auzit de PIN. Nici partidul lui Gigi Becali nu le-a făcut o impresie prea bună doljenilor, dat fiind faptul că aproape 80% dintre aceştia declară că nu au încredere deloc sau nu prea mult în această formaţiune. În aceeaşi situaţie se regăsesc PRM şi PNŢCD.

 

25% dintre doljeni nu s-au hotărât cu cine votează

 

Din sondajul realizat de IMAS pentru GdS în legătură opţiunea doljenilor la alegerile pentru Parlamentul României rezultă faptul că peste 56% dintre cei chestionaţi afirmă că se vor prezenta în mod sigur la vot. 26% consideră că prezenţa la urne este „probabilă“, în timp ce aproape 12 procente spun că sigur nu s-ar duce să-şi exprime opţiunea. Întrebaţi cu cine ar vota dacă s-ar prezenta totuşi la urne, doljenii au păreri împărţite, iar 25% spun că încă nu s-au hotărât.

 

PD-L ar câştiga alegerile pentru parlament,
cu 32%

 

În cazul electoratului care şi-a definitivat deja opţiunea la alegeri, dacă duminica viitoare ar avea loc scrutinul pentru Parlamentul României, cele mai multe sufragii le-ar strânge PD-L, cu 32 de procente. Formaţiunea ar fi aleasă, în general, de tineri şi adulţi de până în 45 de ani, cu studii medii sau superioare şi venituri care depăşesc salariul minim pe economie. Următoarea poziţie este ocupată de PSD, care ar aduna, potrivit studiului IMAS, peste 25% dintre opţiunile doljenilor. Din datele prelucrate de Institut reiese faptul că electoratul PSD este în mare parte alcătuit din oameni de peste 60 de ani, cu educaţie minimă şi venituri diferite.

 

Trei partide în Parlamentul României

 

Pe locul trei în top şi ultimul care ar reuşi să atingă pragul electoral de 5% este PNL, cu care ar vota 8% dintre cei chestionaţi la cererea GdS. Structura alegătorilor acestei formaţiuni arată faptul că aceştia sunt în general bărbaţi, tineri cu studii minime sau medii, cu venituri de sub 270 de lei lunar şi statut social scăzut. Din cercetarea IMAS reiese faptul că PC, PIN, PNG, PNŢCD sau PRM nu ar atinge pragul electoral dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri pentru Parlamentul României. Dacă ar fi să luăm în calcul doar opţiunile exprimate, nu şi electoratul nehotărât sau pe cei care nu au dorit să răspundă întrebării, PD-L ar atinge 47% din voturi, PSD – 34%, PNL – 11%.

Nici un alt partid nu ar reuşi să atingă pragul electoral de 5%, obligatoriu pentru reprezentarea în parlament.

 

Eşantion reprezentativ

Sondajul de opinie prezentat de GdS a fost realizat de IMAS pe un eşantion reprezentativ de 1.249 de persoane din populaţia cu drept de vot a judeţului Dolj şi are o marjă de eroare de 2,8%. Operatorii IMAS au intervievat respondenţii la domiciliul acestora în perioada 12-21 aprilie 2008.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

46 COMENTARII