11.2 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjNouă profesori, autorizaţi să facă meditaţii

Nouă profesori, autorizaţi să facă meditaţii

Majoritatea cadrelor didactice din judeţul Gorj fac meditaţii „la negru“, adică nu au autorizaţie. Prin veniturile suplimentare pe care le obţin, acestea fraudează statul român.

 

În judeţul Gorj există aproximativ 5.000 de cadre didactice, spun datele statistice de la Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ). Este bine ştiut că multe dintre aceste cadre fac meditaţii în particular, obţinând astfel venituri suplimentare considerabile. Ca orice venit, şi acesta ar trebui impozitat, însă doar nouă profesori şi-au declarat an de an aceşti bani. Luminiţa Penciu, purtătoarea de cuvânt a Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Gorj, a declarat că în evidenţele instituţiei pe care o reprezintă există nouă profesori – persoane fizice autorizate să dea meditaţii. „Din anul 2007, DGFP Gorj le eliberează cadrelor didactice autorizate şi un cod fiscal. Cei care sunt înregistraţi la noi depun la începutul activităţii o declaraţie de venit anuală estimativă. Norma de venit este de 7.500 de lei, care se impozitează trimestrial în trei tranşe, de câte 300 de lei. Doar nouă persoane sunt în această situaţie, perfect legală. De restul nu ştim nimic“, a afirmat Luminiţa Penciu.

 

Liber la evaziunea fiscală

 

Reprezentanţii ISJ Gorj au recunoscut faptul că majoritatea cadrelor didactice fac meditaţii în particular, dar nu-şi declară veniturile astfel obţinute. Cu toate că acest lucru reprezintă evaziune fiscală, până în prezent, nici un cadru didactic din Gorj nu a fost verificat: „Nu am primit nici o sesizare că ar exista vreun profesor care dă meditaţii şi nu a declarat la fisc acest lucru. Nu avem cum să mergem peste oameni acasă să-i verificăm. Este posibil să existe şi profesori care să facă meditaţii la negru“, a adăugat Luminiţa Penciu. În acelaşi timp, Inspectoratul Şcolar a declarat că nu are cum să-i verifice pe profesorii care dau meditaţii: „Dacă dau meditaţii, o fac în particular, în casa lor. Nu vor recunoaşte niciodată că fac pregătire cu elevii, este un venit al lor, pe care nu vor să-l declare. Nu avem cum să intrăm peste ei şi să-i luăm la întrebări. Părinţii ar trebui să renunţe la acest obicei de a-şi trimite copiii la meditaţie. Iar profesorii ar trebui să intre în legalitate, să-şi declare veniturile din orele suplimentare de pregătire. Nu am primit la inspectorat reclamaţii că ar fi profesori care îi obligă pe elevi să vină la pregătire“, a spus Silvia Paşcu, purtătoarea de cuvânt a ISJ Gorj.

 

Pregătire SRL

 

Pentru a intra în legalitate, câteva cadre didactice din Gorj şi-au înfiinţat SRL, însă numărul celor care au făcut acest lucru nu este cunoscut. Reprezentanţii DGFP Gorj au declarat că SRL-urile nu pot fi identificate după domeniul de activitate şi după codul CAEN: „Ştim că există cadre didactice în judeţ care şi-au deschis un SRL, o societate comercială şi dau meditaţii. Dar aceasta poate avea ca domeniu de activitate comerţul, de exemplu, iar meditaţiile să fie complementare. Nu avem cum să-i identificăm după nume“, a spus Luminiţa Penciu. Un singur astfel de caz este cunoscut în Gorj. Cadru didactic şi candidat la Primăria Târgu Jiu din partea PNL Gorj, Dorin Taşcău, profesor de matematică, şi-a deschis un SRL. El a fost primul profesor care, în 2005, a intrat în legalitate, obţinând o autorizaţie de meditator de la primărie. Pentru că elevii de şcoală generală şi cei de liceu apelează cel mai des la orele de meditaţii, Taşcău avea mereu zeci de copii pe zi la pregătire. În schimb, mulţi colegi de-ai săi obţin al doilea salariu din meditaţii şi, din păcate, mulţi dintre ei trag în piept statul, nedeclarând acest venit suplimentar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII