9.8 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalBani aruncaţi pe geam... termopan

Bani aruncaţi pe geam… termopan

Prin termopanele montate anul trecut la Spitalul de Urgenţă Craiova bate vântul. Managerul Cristina Calangiu dă vina pe angajaţi, spunând că aceştia nu anunţă problema, pentru ca executantul să poată face reparaţiile cât încă lucrarea este în garanţie.

 

Abia montată, tocăria de PVC de la Spitalul de Urgenţă Craiova se încăpăţânează să nu-şi facă datoria de a asigura protecţia necesară împotriva intemperiilor. Aerul trece fără probleme pe sub ferestre, făcând necesară aplicarea unor paravane antivânt, gen cearşafuri, pe pervazuri. Astfel de situaţii se întâlnesc în multe dintre clinicile în care a fost montată tâmplărie PVC anul trecut, printre care Pediatria şi Clinica de neurochirurgie. Altă problemă o constituie pereţii rămaşi nefinisaţi în jurul tocăriei după înlocuirea ferestrelor.

Cadrele medicale dau vina pe firma care le-a montat, spunând că a făcut lucrare de mântuială, în timp ce pacienţii tac şi stau în curent, riscând să se îmbolnăvească mai rău.

 

114.000 de euro pentru staţia de sterilizare

 

Nu doar tâmplăria nouă face probleme. Cea veche, ajunsă la spital prin cine ştie ce sponsorizări, este un dezastru. La ATI, termopanele montate acum mai bine de trei ani sunt, potrivit managerului, de o calitate foarte proastă, motiv pentru care vor fi înlocuite în acest an, odată cu montarea de ferestre şi uşi noi pe holul central spre secţii, precum şi a unor sisteme video de supraveghere.

Probleme sunt şi cu tunelul de la staţia de sterilizare, lucrare care a costat acum doi ani 114.000 de euro şi a fost făcută cu fonduri europene de SC Independenţa SA. Lucrarea a fost executată, potrivit cadrelor medicale, fără cap. Pentru structura formată din bare de oţel sudate şi vopsite care susţin tunelul din profiluri PVC, a fost ales oţelul, fără să se ţină seama de particularităţile sectorului. Practic, aici se produc aburi care corodează rapid barele metalice. Aşa se face că, după mai puţin de doi ani de la inaugurarea staţiei, vopseaua s-a jupuit, iar metalul a ruginit, la coroziune contribuind şi apa de ploaie care se infiltrează cu uşurinţă prin acoperişul izolat necorespunzător.

 

Angajaţii au participat la recepţie

 

Managerul Spitalului de Urgenţă Craiova susţine că a aflat abia miercuri de la presă de toate aceste probleme, pe care în mod normal ar trebui să i le semnaleze angajaţii. Dr. Cristina Calangiu a spus că termopanele au fost montate de firma GIP şi orice problemă ar trebui adusă la cunoştinţa societăţii de către spital, cât încă lucrarea este în garanţie. „Tâmplăria are garanţie un an. Asistenţii-şefi sau şefii de secţii trebuie să ne semnaleze în scris problemele precum intrarea aerului pe sub profiluri, iar firma este obligată să le remedieze. Până acum nu am primit nici o sesizare“, a declarat Cristina Calangiu.

Managerul interpretează lipsa sesizărilor ca pe un dezinteres din partea subalternilor săi, mai ales că recepţia lucrării de montare a termopanelor în fiecare secţie s-a făcut în prezenţa unui angajat al Serviciului tehnic şi a unui reprezentant al secţiei, care nu au observat problemele: „Şi-au pus semnătura pe procesele-verbale prin care s-a făcut recepţia toate cele 33 de secţii ale spitalului. Mă mir că nu au observat nimic“.

Consiliul Judeţean Dolj a plătit pentru contractul cu firma GIP 430.000 de lei. O parte din tâmplăria nouă a spitalului a fost înlocuită în 2006 de societatea Romprest, iar sesizările privind funcţionarea uşilor şi ferestrelor montate atunci au fost puţine.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

15 COMENTARII