12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAzi începe campania electorală

Azi începe campania electorală

Partidele şi candidaţii au la dispoziţie 30 de zile pentru a-i convinge pe cetăţeni pe cine să voteze la scrutinul din 1 iunie, pentru alegerea primarilor, a preşedinţilor de consilii judeţene şi a consilierilor locali şi judeţeni.

 

Campania electorală pentru alegerile locale din iunie începe astăzi şi va dura 30 de zile, punctul terminus fiind cu o zi înaintea primului tur de scrutin, respectiv 31 mai, la ora 7.00. Conform legii, candidaţii ar trebui să organizeze activităţi de campanie doar în această perioadă. Tot în acest interval sunt permise afişajul electoral şi organizarea de emisiuni radio-TV în acest scop.

În campania electorală, candidaţii, partidele, alianţele politice, alianţele electorale, precum şi cetăţenii au dreptul să îşi exprime opiniile în mod liber şi fără nici o discriminare, prin mitinguri, adunări, utilizarea televiziunii, a radioului, a presei şi a celorlalte mijloace de informare în masă.

 

Pomana electorală este interzisă

 

Legislaţia în vigoare stabileşte că, în această perioadă, se asigură candidaţilor, în mod nediscriminatoriu, spaţii corespunzătoare pentru a se întâlni cu alegătorii. Acestea pot fi amplasate la sediul primăriilor, în şcoli, universităţi, case de cultură, cămine culturale şi cinematografe şi se asigură pe bază de înţelegere cu privire la cheltuielile de întreţinere. În schimb, este interzisă organizarea acţiunilor de campanie electorală în unităţile militare, precum şi în cele de învăţământ în perioada desfăşurării cursurilor.

Conform unei hotărâri a Biroului Electoral Central (BEC), în timpul campaniei electorale, partidele şi candidaţii pot împărţi materiale de propagandă, cum ar fi: afişe, pliante, cărţi poştale, ilustrate, brichete, chibrituri, calendare, căni, găleţi, caiete, pixuri, şepci, tricouri, eşarfe, fulare, insigne, ecusoane, fanioane, steguleţe, dar nu şi obiecte care „au o valoare economică semnificativă“ şi nici alimente, băuturi alcoolice sau nealcoolice, produse din tutun. Promisiunea, oferirea sau darea de bani ori astfel de bunuri în timpul campaniei electorale, precum şi primirea acestora de către alegători constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la şase luni la cinci ani.

Legea mai stabileşte că prefecţii şi subprefecţii nu pot candida şi nu pot participa la acţiunile din campania electorală, sub sancţiunea demiterii din funcţie, decât în situaţia în care demisionează cu cel puţin 50 de zile înainte de data alegerilor.

 

Avantaje pentru partidele parlamentare

 

Primarii au obligaţia ca, până la începerea campaniei, să stabilească locurile speciale de afişaj electoral, în funcţie de numărul de candidaţi. Conform legii, acestea trebuie să fie situate în zone frecventate de cetăţeni, fără stânjenirea circulaţiei pe drumurile publice şi a celorlalte activităţi din localităţile respective. Dimensiunea maximă a unui afiş electoral este de 5×3 metri.

În ceea ce priveşte emisiunile radio şi de televiziune, radiodifuzorii publici şi privaţi sunt obligaţi să asigure desfăşurarea unei campanii electorale echitabile, echilibrate şi corecte pentru toate formaţiunile şi pentru toţi candidaţii. Informaţiile legate de alegeri şi campanie pot fi prezentate numai în emisiuni informative şi dezbateri electorale.

În cazul posturilor publice, durata participării partidelor şi a candidaţilor la acestea se calculează de Societatea Română de Radiodifuziune şi Societatea Română de Televiziune, în baza listelor transmise de Biroul Electoral Central. Până în acel moment, la emisiuni electorale vor avea acces formaţiunile reprezentate în legislativ, în funcţie de ponderea lor parlamentară. Cele neparlamentare au acces la serviciile publice naţionale de radiodifuziune şi de televiziune numai dacă depun liste complete de candidaţi în cel puţin 50% din circumscripţiile electorale din 15 judeţe. Candidaţii independenţi au acces la astfel de emisiuni într-un interval de cel mult cinci minute, însumate pe întreaga durată a desfăşurării campaniei electorale. În schimb, candidaţii care deţin deja funcţii publice pot apărea în emisiunile informative în probleme legate de exercitarea funcţiei lor. În cele care au caracter electoral este interzisă combinarea de culori, semne grafice sau sunete care să evoce simbolurile naţionale ale României ori ale altui stat.

Sondaje de opinie

Cu 48 de ore înainte de ziua alegerilor este interzisă difuzarea de sondaje. Până atunci însă, aceasta este permisă, cu condiţia să fie făcute publice următoarele informaţii: denumirea instituţiei care a realizat sondajul; data sau intervalul în care a fost efectuat şi metodologia utilizată; dimensiunea eşantionului şi marja maximă de eroare; cine a solicitat şi cine a plătit realizarea sondajului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII