10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalTerorizaţi de un criminal

Terorizaţi de un criminal


Mai multe familii din satul Mogoşeşti, comuna Stoeneşti, din judeţul Vâlcea, sunt ameninţate cu moartea de un localnic, care a făcut puşcărie pentru că şi-a omorât un unchi.

Sărbătorile Pascale au fost un coşmar pentru mai multe familii din satul Mogoşeşti, comuna Stoeneşti. Oamenii au fost nevoiţi să stea „prizonieri“ în case în zilele de Paşte, pentru a rămâne în viaţă. Nicolae Cumpănaşu, un localnic, a pus monopol pe drumul care trece prin faţa locuinţelor oamenilor şi i-a ameninţat cu o secure că îi omoară, aruncând apoi cu bolovani în curţile lor. Cumpănaşu a stat închis 13 ani pentru că şi-a omorât unchiul şi i s-au întocmit, în ultimii patru ani, 17 dosare penale pentru distrugere de bunuri, lovire şi ultraj.

Ieri, localnicii terorizaţi au venit la sediul Prefecturii Vâlcea şi au solicitat sprijinul autorităţilor. „Am trăit 80 de ani şi nu am văzut până acum aşa ceva. Nu am putut să mănânc nimic, în cele trei zile de Paşte. În toată perioada asta, Cumpănaşu a stat cu o secure în mână şi a păzit drumul. Dacă ieşeam, ne omora. Ne-a aruncat cu bolovani în garduri, în case, în curte. Striga şi ne ameninţa zicând: «Vă omor! Vă omor, că eu ştiu unde mă duc!». Îmi pare rău de copiii mei, să nu îi omoare. Pe mine mă poate omorî, că sunt bătrână“, a povestit, plângând, Eugenia Cărămizescu.

 

A săpat un şanţ de-a lungul drumului

 

Constantin Ungureanu, alt localnic, era să fie omorât în seara de 29 iunie 2005 de Cumpănaşu. Acesta povesteşte că s-a trezit cu el în casă. „Venise să mă omoare. Noroc că am avut o puşcă. Am tras cu ea către el şi l-am nimerit în fund. Am ajuns în instanţă. În timpul procesului nu s-a luat deloc în calcul că eu am folosit arma ca să mă apăr, motiv pentru care am fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare şi să plătesc 12.000 de lei, daune morale“, a povestit Constantin Ungureanu.

Tot acesta spune că, pe 4 august 2007, Cumpănaşu i-a dat cu o piatră în cap şi l-a lovit cu ranga pentru că l-a prins trecând pe stradă. „Mi-a distrus gardul cu securea, stupii, maşina. Acum a săpat un şanţ de-a lungul drumului şi a pus o bucată din gardul pe care mi l-a distrus acolo şi l-a închis. A zis să îi plătim taxă 50.000 de lei (vechi – n.r.) dacă vrem să trecem pe drum. Luni şi marţi a stat numai cu securea în stradă şi a terorizat tot satul. Drumul e de utilitate publică, potrivit hotărârii Consiliul Local Stoeneşti, numai că el spune că e al lui, că are acte de la un bunic. Pune foc la proprietăţile oamenilor. Ne distruge gardurile, pomii fructiferi. Noaptea stăm cu teama că vine peste noi în case să ne omoare“, a susţinut Ungureanu.

 

Poliţia îi face dosare penale, Parchetul îl găseşte nevinovat

 

Comisarul Daniel Munteanu, inspectorul adjunct al Inspectoratului Poliţiei Judeţene (IPJ) Vâlcea, declară că împotriva lui Nicolae Cumpănaşu s-au întocmit, din 2004 până în prezent, 17 dosare penale pentru ameninţare, lovire, distrugere de bunuri şi ultraj. „Poliţia a început urmărirea penală, dar Parchetul de pe lângă Tribunalul Vâlcea l-a scos de sub urmărire penală pe Cumpănaşu. I s-a făcut, de asemenea, expertiză medico-legală şi s-a stabilit că e sănătos. Şi pe poliţistul din localitate l-a ultragiat. S-a făcut şi în acest caz dosar penal, care a fost trimis la Parchet, dar în urma cercetărilor a fost lăsat în pace. Drumul respectiv e de utilitate publică, dar spune că are nişte acte din 1930 şi că îi aparţine, iar această problemă a ajuns în instanţă. Noi i-am făcut dosar penal fiindcă a blocat drumul şi l-am trimis la Parchet spre soluţionare. În prezent, mai sunt în lucru la Parchetul Vâlcea şapte dosare penale ale lui Cumpănaşu, pentru ameninţare, lovire şi distrugere de bunuri“, a declarat comisarul Daniel Munteanu.

Florian Marin, inspectorul-şef al IPJ Vâlcea, a precizat că, deşi Cumpănaşu are foarte multe dosare penale, justiţia spune că el nu reprezintă pericol social. „Noi i-am făcut dosar penal de fiecare dată, dar, după ce dă declaraţie, se întoarce în zonă. Eu nu pot decât să îi fac dosar penal conform legii, nu am cum să îl arestez. Conform Legii poliţiei judiciare, activitatea de cercetare penală se desfăşoară sub conducerea, controlul şi îndrumarea procurorilor. Problema e că aceste dosare nu sunt rezolvate, iar el terorizează în continuare oamenii“, a explicat Florian Marin.

Radu Renga, prefectul judeţului Vâlcea, a precizat că problema ţine de poliţie şi Parchet. „Problema e că Parchetul nu îl găseşte pe acest personaj vinovat de nimic, dar nici nu îi e frică de nimic“, a afirmat prefectul. Pentru a rezolva problema, şase poliţişti au fost trimişi ieri la Stoeneşti ca să patruleze în permanenţă zona, pentru a asigura securitatea oamenilor şi a bunurilor.

 

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII