13.1 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalŞcoli europene pe pământ oltenesc

Şcoli europene pe pământ oltenesc

Trei unităţi de învăţământ craiovene se pot alătura acum marilor şcoli europene. Colegiul Naţional „Elena Cuza“, Grupul Şcolar ICM2 şi Colegiul Economic „Gheorghe Chiţu“ au primit titlul de „Şcoală Europeană – 2008“.

 

Încă trei unităţi de învăţământ doljene vor purta pentru următorii trei ani titlul de şcoală europeană, câştigat în urma proiectelor şi activităţilor de cooperare europeană. În acest an, în competiţie s-au înscris 184 de şcoli din ţară, 60 dintre ele ajungând în posesia titlului. „Trei unităţi de învăţământ din Craiova au primit marţi titlul de şcoală europeană. Colegiul Naţional «Elena Cuza» s-a clasat pe locul nouă, Grupul Şcolar ICM2 – pe locul 23, şi Colegiul Economic «Gheorghe Chiţu» – pe locul 37, acesta fiind al doilea titlul consecutiv pe care îl primeşte. Titulatura este o recunoaştere a standardelor ridicate pe care le au aceste şcoli, care au devenit unităţi de elită, reprezentative pentru judeţ“, a explicat Gianina Chirigiu, inspector general adjunct al Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj.

 

Premiu simbolic de cinci mii de lei

 

Pe lângă placheta „Şcoală Europeană – 2008“, cele trei unităţi de învăţământ au primit şi un premiu simbolic de 5.000 de lei. Cu toate că nu este o sumă mare, directorii proaspetelor şcoli europene au declarat că vor folosi banii pentru dotări. Mai important decât banii este însă titlul. „Reprezintă munca de zeci de ani a celor care au lucrat aici. Este o recunoaştere a unei instituţii cu tradiţie şi puţini sunt cei care îşi mai aduc aminte că în anii ’70, în această şcoală, se predau toate materiile în limba franceză. Banii vor fi investiţi în aparatură, dar, dacă erau mai multe zerouri, nu era rău“, a declarat Mircea Năstase, directorul CN „Elena Cuza“.

Pentru colectivul de cadre didactice al GS ICM 2, câştigarea titlului de şcoală europeană reprezintă o nouă şansă de afirmare, după ce de-a lungul anilor şcoala a pierdut, în urma retrocedărilor, mai multe clădiri în care funcţionau ateliere. „Este o încurajare a muncii pe care am depus-o după ce a trebuit de foarte multe ori să o luăm de la început. Am pierdut spaţii cu tot ce era în ele, uneori a trebuit să facem alte ateliere, să le dotăm. Am avut cinci proiecte PHARE, la care se adaugă şi un schimb de experienţă între şcoala noastră şi una din Vidin“, a spus Cristina Dinu, directoarea GS ICM 2 din Craiova.

 

Şcoli europene cu vechime

 

În acest an, primul loc în concurs a fost ocupat de Colegiului Naţional „Traian“ din Drobeta Turnu Severin, podiumul fiind completat de Grupul Şcolar Meserii şi Servicii din Buzău şi de Şcoala cu clasele I-VIII „Toma Cocişiu“ din Blaj. De la prima ediţie, din 2004, 115 şcoli şi licee alese dintre 17.000 de unităţi de învăţământ au obţinut titlul de şcoală europeană, dintre care două au fost din Dolj – Colegiul Naţional „Carol I“ şi Colegiul Naţional Economic „Gheorghe Chiţu“-, alte 30 de şcoli doljene având certificate de participare la competiţia pentru acest titlu. Anul trecut, Grupul Şcolar Industrial de Chimie „C.D. Neniţescu“ şi Grupul Şcolar „Anghel Saligny“ din Craiova au primit placheta aurie „Şcoală Europeană – 2007“.

 

Titlul, valabil trei ani

 

Statutul de Şcoală Europeană presupune ca unităţile respective să aibă cabinete de programe europene, parteneriate cu instituţii de învăţământ din ţările membre UE şi cât mai multe dezbateri şi activităţi pe teme europene, în care să fie implicaţi cât mai mulţi elevi. Evaluarea şcolilor s-a realizat după criterii cum ar fi coerenţa activităţilor de cooperare europeană cu politica generală a instituţiei şcolare, integrarea activităţilor de cooperare europeană în programul curent al şcolii, varietatea grupurilor de vârstă implicate în activităţi, continuitate şi constanţă în activităţi, strategie şi modalităţi de evaluare şi diseminare şi calitatea parteneriatelor stabilite. Certificatul este valabil trei ani, după care şcoala trebuie să concureze din nou pentru a reintra în posesia lui.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS