22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalSăptămâna europeană a vaccinării

Săptămâna europeană a vaccinării

Copiii de etnie romă din patru localităţi vâlcene vor fi vaccinaţi săptămâna aceasta, în cadrul unei campanii. Medicii vor încerca să îi convingă pe părinţi de importanţa vaccinării micuţilor.

 

 

VÂLCEA. În perioada 21-27 aprilie 2008, în judeţul Vâlcea, cât şi la nivelul întregii ţări, se desfăşoară o campanie de conştientizare a importanţei vaccinării copiilor şi a respectării dreptului fiecărui copil la vaccinare, cu sloganul „Să prevenim, să protejăm, să ne vaccinăm!“. Campania „Săptămâna europeană a vaccinării“ e organizată de Ministerul Sănătăţii Publice, pentru al doilea an consecutiv, la iniţiativa Biroului Regional al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Adriana Gheniţă, directoarea executivă a Autorităţii de Sănătate Publică (ASP) Vâlcea, a spus că această campanie se adresează în special grupurilor sociale defavorizate. „Se ştie că vaccinarea e una dintre cele mai mari reuşite împotriva bolilor şi e un succes în salvarea de vieţi omeneşti. Conform estimărilor OMS, vaccinarea salvează viaţa a peste trei milioane de persoane de pe Glob în fiecare an. Potrivit OMS, se înregistrează 1,4 milioane de decese anual, prin boli care pot fi prevenite prin vaccin, la copiii sub cinci ani“, a declarat Adriana Gheniţă, în cadrul unei întâlniri organizate ieri, în sala de şedinţe a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Vâlcea.

 

Romii din Alunu, Câineni, Budeşti şi Drăgăşani vor fi vaccinaţi

 

Pentru această campanie, ASP Vâlcea a selectat 26 de localităţi: Brezoi, Buneşti, Drăgăşani, Budeşti, Racoviţa, Costeşti, Alunu, Ocnele Mari, Bujoreni, Băbeni, Călimăneşti, Goranu, Vlădeşti, Păuşeşti-Măglaşi, Ghioroiu, Stoileşti, Dănicei, Făureşti, Valea Mare, Laloşu, Boişoara, Titeşti, Perişani, Berbeşti, Tetoiu, Cernişoara, din cele 90 ale judeţului care au în componenţă comunităţi mari de romi sau sate depărtate de sediul cabinetului medical individual.

„S-a stabilit că o să fie vaccinaţi copiii din Alunu, Câineni, Budeşti şi Drăgăşani, zone în care există o comunitate mare de romi, dar şi sate care sunt la o distanţă de zece kilometri de dispensar. Ca şi anul trecut, o să mergem din casă în casă pentru a-i vaccina pe copii şi a-i descoperi pe cei care sunt nevaccinaţi. O să le împărţim oamenilor şi materiale informative despre importanţa vaccinării. O să purtăm discuţii cu părinţii, cu privire la dreptul copilului la vaccinare“, a declarat Ion Mihail, directorul Inspecţiei Sanitare de Stat (ISS) Vâlcea. Pe parcursul derulării acestei campanii se vor organiza seminarii cu medicii de familie şi cu mediatorii sanitari, întâlniri cu părinţii, sesiuni de vaccinare, completarea de chestionare de evaluare şi se vor distribui materiale informative. ASP va prezenta la final situaţia la nivel judeţean şi problemele specifice în asigurarea unei acoperiri vaccinale bune.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS